Annonce
Billund Ugeavis

Mange hemmelige talenter i Billund: Dansk tilflytter ser både potentialet og "dødssyge" Billund

Mannequiner blev klædt i gule postit-sedler lørdag formiddag med alt, hvad man kunne gøre i Billund. Her skrev tilhørerne deres hemmelige talenter ned. Foto: Lise Nørgaard
Lørdag formiddag mødtes en lille kerne af både internationale og danske borgere på BillundSkolen - med masser af ideer til at have det sjovt og skabe nye aktiviteter for alle i Billund.
Annonce

Billund: Hvad er dit hemmelige talent? Kan du gå i split og give andre et indblik i, hvordan du gør det? Har du verdens bedste opskrift på drømmekage - eller opskriften på miljøvenlige rengøringsmidler? Eller kender du en karateklub, som andre kunne have glæde af at kende?

- For mit eget vedkommende er jeg rigtig god til at forbinde andre mennesker, lød det fra Rachel Faulkner, dagens arrangør, der lørdag formiddag havde inviteret til idemøde på BillundSkolen til Fun Palace, en international festival, der årligt bliver holdt mange steder i verden.

Den 5. oktober er det planen, at den skal løbe af stabelen i Billund - for første gang. Ideen går ud på at sætte alle talenter i spil i lokalsamfundet - ikke kun for at vise dét, man kan, frem, men også for at give det videre til andre. Det kan stort set være alt, der kan sættes i spil, for det handler om at have det sjovt - og lære noget nyt.

42-årige Ditte Viese havde ladt familien blive hjemme og var selv kommet for at høre lidt mere om planerne.

- Det var faktisk ikke planlagt, at jeg skulle herned, men muligheden viste sig, så jeg gjorde det, siger Ditte Viese, der kendte et par stykker i den lille forsamling.

- Jeg kan rigtig godt lide ideen om at skabe noget sammen, og det her et godt initiativ, for der er brug for at få blandet folk på tværs af miljøer, siger Ditte Viese, der selv er flyttet til Billund for tre år siden med sin familie - fra New York.

Rachel Faulkner

Rachel kommer fra England, hvor hun har været beskæftiget med kreativitet og kultur. I Billund arbejder hun med Culture Shift. Det har projektet Fun Palace dog ikke noget med at gøre. For Rachels vedkommende handler det om et frivilligt initiativ fra hendes side for at forene de mange talenter i en lille by som Billund. Mødet var det første, og der vil blive arbejdet løbende på Fun palace indtil den 5. oktober, hvor begivenheden løber af stabelen på BillundSkolen.
Annonce

Kender Billunds mange sider

Dengang stod valget mellem Billund og København, for der skulle være en international skole og en lufthavn.

- Vi har brug for at rejse meget, og vores børn er tresprogede, og så ville vi prøve noget helt andet, fortæller Ditte Viese, hvis mand er spanier. Hun arbejdede selv i eksportrådet i New York, hvor hun blandt andet har arbejdet med alle kommunerne i Trekantsområdet - herunder også Billund Kommune.

Selvom hun ikke har været i området i 25 år, så kender hun alligevel udmærket Billund og området.

- Jeg er vokset op i Vejen Kommune, så jeg ved godt, hvad Billund er på godt og ondt, smiler Ditte Viese, der ser et stort potentiale i byen - med rigtig mange nye ressourcer i spil.

- Men det er stadigvæk også en lille dødssyg by, hvor det ikke emmer af liv til hverdag, konstaterer hun.

Annonce

Billunds DNA

Og hun vil gerne være med til at bidrage til nyt liv.

- Vores børn er født og vokset op i Madrid, hvor der var liv i gaden, og hvor man mødtes i det offentlige rum. Traditionen for at skabe forbindelser mellem mennesker ligger ikke i Billunds DNA, men jeg er stadig overrasket over, hvor meget mange kan, siger hun.

For eksempel stødte hun for nylig ind i én, der udviklede skaterbaner.

- Og det er lidt pudsigt, for det er det, børnene efterspørger. Der er 150 legepladser i Billund Kommune, som ikke bliver brugt så meget, men måske er der mulighed for at skabe det, man gerne vil have, siger Ditte Viese - og henviser til, at Danmark er kendt som et foreningsland.

- Det er i fodboldklubben, man bruger sine kræfter, men måske skal der noget andet til, påpeger Ditte Viese, der synes, det er dejligt, at dagens arrangement foregår på BillundSkolen.

- Det er godt at bygge bro mellem det internationale og de store virksomheder, skolerne og det omkringliggende samfund, ellers kommer man til at gå i egne cirkler, siger Ditte Viese, hvis hemmelige talent ikke er så hemmeligt endda:

- Jeg er en slags konceptdesigner. Jeg kan godt lide at få ting til at spille sammen, og jeg har et stort netværk, og ellers er jeg bredt interesseret i for eksempel reparationer, i at bygge ting og også i for eksempel fermentering og fremtidsmad - jeg vil gerne lære at fermentere, siger Ditte Viese, der til daglig arbejder i Vejle Resilience House - byløsninger indenfor energi, vand, klima og data.

Rachel Faulkner fortalte om ideen bag Fun Palace, der er en verdensbegivenhed, der skal bringe folk sammen på tværs af alder, kompentencer og interesser. Foto: Lise Nørgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Det er en ommer!

Annonce