Annonce
Billund Ugeavis

Mette Louise er 'haj-jordmoder' i Legoland

Mette Louise Munkholm Nielsen er dyrepasser i Legoland. Foto: Martin Ravn
En særlig zebrahaj er blevet udklækket i Legoland, og det var dyrepasser Mette Louise Munkholm Nielsen, der hjalp den lille hun til verden.
Annonce

Billund: For omkring en måned siden kom et lille mirakel til verden i akvariet ”Atlantis” i Legoland, men af gode grunde har dyrepasserne gået stille med dørene.

- De er meget sårbare det første stykke tid, siger Mette Louise Munkholm Nielsen, der er dyrepasser i Legoland.

Det lille mirakel er en zebrahaj, og Mette Louise er det tætteste, man kan komme på en haj-jordemoder, for det er hende, der har hjulpet den lille stribede hun ud af sit æg.

Ifølge Mette Louise Nielsen skal vi ikke mere end 10 år tilbage, før bestandene af zebrahajerne, der lever i det østlige Stillehav og det Indiske Ocean, havde det fint. I dag er situationen anderledes, og zebrahajen er nu truet.

- Hajer har det ikke godt i naturen, og vi vil i Atlantis gerne være med til at bevare arten, siger Mette Louise.

Det er hårdt at se, når et foster går til, men jeg er blevet ved

Mette Louise Munkholm Nielsen, dyrepasser i Legoland

Annonce

Levedygtige unger

Igennem de seneste tre år har hun derfor arbejdet hårdt for, at akvariets zebrahajer kunne få levedygtige unger. Mange æg er der nemlig blevet lagt, men de har ikke formået at udvikle sig.

- Det er hårdt at se, når et foster går til, men jeg er blevet ved, siger Mette Louise.

Hun har testet vandforholdene og udvekslet erfaringer med akvarier rundt omkring i verden for at finde ud af, hvorfor der igennem de sidste seks til syv år endnu ikke er kommet en levende unge ud af æggene, som hunnen ellers har været flittig til at lægge om efteråret.

- Men nu tror jeg, vi har knækket koden, siger Mette Louise.

Annonce

Passet og plejet

I løbet af efteråret sidste år lagde hunzebrahajen 82 æg, som Mette Louise Nielsen overflyttede til forskellige kar med forskellige temperaturer, ph værdi og iltniveau.

Da Mette Louise opdagede liv i et af æggene, blev der sat ind med pasning og pleje. Hun fulgte udviklingen nøje, for hun var nødt til at hjælpe ungen ud af ægget, når tiden var inde, hvis hun ikke skulle risikere, at den truede dyreart gik tabt.

- Mange unger går til i naturen, når de skal ud af ægget, da det er hårdt arbejde at komme ud af den kraftige skal. Vi ville selvfølgelig ikke risikere, at den gik til, og derfor hjalp vi den, da vi kunne se, at den var klar, siger Mette Louise.

I naturen klækkes æggene efter cirka 160 dage, men efter 125 dage vurderede dyrepasseren, at nu var det tid.

- Det er meget temperatur bestemt, hvornår de er klar til at komme ud, og ægget lå ved høje temperaturer, og derfor var hun hurtigt udviklet. Jeg åbnede forsigtigt ægget med mine hænder og var meget spændt og nervøs, siger Mette Louise.

Og ud kom der en 25 cm stor hajunge med de fineste sort-hvide striber.

Den har fået navnet Azera.

- Og hun har det godt, siger Mette Louise.

Zebrahaj

Lever i det Indiske Ocean og vestlige Stillehav

Kan bliver omkring 30 år

Bliver maksimalt 3,5 meter og 50 kg tung

Spiser bløddyr, krebsdyr, fisk og havslanger

Er truet

Annonce

Skal måske sendes væk

En zebrahajunge lever ikke sammen med sine forældre. I naturen lægger hunnen sine æg blandt koraller, og de kommende unger er herefter overladt til deres egen skæbne.

Heldigvis er Azera overladt til Mette Louise Nielsen, der hver dag følger hendes udvikling.

- Lige nu får hun tre gram mad om dagen, fordelt over fire gange, fortæller Mette Louise. Og selvom det ikke lyder af meget, er det en varieret kost bestående af tigerrejer, muslinger og andre bløddyr.

Hun håber, at der bliver mulighed for at vise det lille pragteksemplar af en haj frem for parkens gæster en gang i fremtiden, men hun kan ikke love noget.

- Jeg kan ikke love, hun kan vises frem, for det skal vurderes, om hun vil kunne trives i vores akvarium, siger Mette Louise.

Kun få steder i Europa er det lykkes at udklække zebrahajunger. Blandt andet hos Den Blå Planet i København, der for et år siden fik en han.

- Dem har jeg været meget i kontakt med, og vi udveksler dagligt vores erfaringer, fortæller Mette Louise, der håber, Azera bliver den første af mange unger, der bliver udklækket i Atlantis.

Azera - en 28 cm stor zebrahaj-unge. Foto: Martin Ravn
Annonce

Klon af sin mor

Når Azera er omkring to år, er hun en fuldvoksen zebrahaj. Der vil ikke være meget ”zebra” over hende længere, for hun vil på det tidspunkt have skiftet farve til beige, være omkring to en halv meter og i stedet for striber, vil hun have pletter.

Hun vil dermed ligne sine forældre, hvis hanhajen altså er hendes far.

For selvom der kun er ét zebrahajpar i Legoland, er det ikke sikkert, at hannens arvemasse er gået videre til ungen.

- Nogle hajer kan lave det, der hedder partenogenese. Det betyder, at hunnen kan lave en klon af sig selv, forklarer Mette Louise.

Men om hajungen er en klon af sin mor, finder dyrepasserne først ud af, når den er stor nok til at blive testet. Indtil da skal den vokse sig stor og stærk med sin "plejemor" til at holde et skarpt øje med udviklingen.

Dagens måltider er ved at blive forberedt. Foto: Martin Ravn
Annonce

Se Legolands video af Azera, der kommer ud af sit æg

Når zebrahajen vokser, sker der en hel tranformation i dens udseende. Foto: Martin Ravn
Velbekomme. Foto: Martin Ravn
Hajungen er lige nu i et særligt bassin, hvor der bliver holdt godt øje med den. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce