Annonce
Billund Ugeavis

Om at være dansker på ny i Danmark

Klummeskribent og medejer af den japanske netbutik Yoshiya, Gregers Yoshiyasu Lindvig. Foto: Jacob Schultz

Klumme: Jeg savner mennesket i systemet, det kan jeg lige så godt sige. Systemet er unødvendigt menneskefjendsk, og det er svært at forstå hvorfor. Jeg taler naturligvis om den hudfletning, man må igennem som familie, hvis man gerne vil bo i sit eget land med en udenlandsk ægtefælle.

Vi var måske i virkeligheden heldige, at vi ikke kunne bo i Danmark, da vi vendte hjem efter mange år i udlandet, men måtte til Flensborg. Det var surt, men i retrospekt en god oplevelse. Folk var søde og rare, og tingene kørte glat. Min kone fik sit opholdskort tre uger efter, vi søgte om det. I Danmark tager det otte måneder bare at få et nyt kort på grund af navneskift.

Ansøgningen i første omgang tager cirka et år, og vi var endda heldige at kunne benytte EU-reglerne, som er langt mindre komplicerede end en dansk ”familiesammenføring”. Bare ordet i sig selv giver mig kvalme, for der er jo i langt de fleste tilfælde ikke tale om en sammenføring, men derimod en unødvendig kamp mod adskillelse. Fra første dag i Danmark skal man dog desværre som udlænding føle sig mistænkeliggjort og uvelkommen. Der er tydeligvis et direktiv hos myndighederne om, at der skal udstedes så få tilladelser som muligt, og derfor skal al dokumentation udfordres i så vid udstrækning som muligt.

Annonce

Der er dog lovgivning på området, så hurtig og lødig sagsbehandling er faktisk muligt. Det må ikke være sjovt at være sagsbehandler, når man kan se ansøgere, som opfylder kravene, men som man stadig skal forsøge at afvise. Sagsbehandlere døjer mere med stress end nogen anden profession, ikke overraskende. Jeg ville ønske, at man kunne lade både ansøgning og afgørelse ske samme dag i selskab med en kompetent og myndig sagsbehandler. Tænk, på alle de ressourcer, man kunne spare, og man kunne få produktive og glade mennesker ud i vores samfund langt hurtigere.

Samfundsstemningen ser dog desværre ikke ud til at støtte idéen i særlig høj grad. Udlændinge forventes nemlig at være vanvittigt taknemmelige over at få lov til at opholde sig i vores land. De bliver udsat for en udmattende og mistænkeliggørende proces lige efter ankomsten, og hvis de udtrykker undren eller utilfredshed, så kommer den dybt bizarre kommentar næsten altid – ”hvis du ikke kan lide det, så kan du bare skrubbe hjem!”. Og så undrer man sig over, at Danmark er bundskraberen i udlændinges trivselsundersøgelser.

Jeg tror ærlig talt ikke, at nogen danskere ville finde sig i at blive behandlet sådan selv. Man brokker sig gerne over andre landes bureaukrati og kafkaske processer, men samtidig accepterer man, at vores myndigheder forsøger at reducere antallet af opholdstilladelser simpelthen ved at gøre det så træls så muligt for ansøgerne i stedet for at forholde sig nøgternt til gældende lovgivning. Det kan vi simpelthen bare gøre bedre. Hvis man gerne vil have udlændinge, som støtter og holder af vores samfund, så er mistænkeliggørelse og opblæst selvforståelse en dybt uforståelig strategi.


Og så undrer man sig over, at Danmark er bundskraberen i udlændinges trivselsundersøgelser.

Klummeskribent, Gregers Yoshiyasu Lindvig
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

35-årige Teboho laver vilde tricks på skateboardet: - En musiker stopper heller ikke med at spille musik, fordi han bliver ældre

Billund Ugeavis

Teboho har bygget ramperne til Billunds nye skaterområde: - - Det er som om, de unge i byen må ikke være synlige, men skal gemmes væk

Billund Ugeavis

Billund IF fik ny storsejr

Annonce