Annonce
Billund Ugeavis

Per Weile Bak har været igennem store reformer og en pandemi: Men han er klar på 10 år mere

Per Weile Bak er leder af Billund Kulturskole. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Han har som leder klaret en skolereform, sammenlægning og adskillelse fra Ungdomsskolen samt en coronapandemi, men Per Weile Bak er klar på 10 år mere i kulturens tjeneste.

Billund: Han er uddannet klassisk guitarist, spiller lut i sin fritid, og i 10 år har han nu haft sin gang på Billund Kulturskole. 56-årige Per Weile Bak begyndte som souschef og blev sidenhen leder af Kulturskolen. Og som det ser ud nu, er han klar på at tage 10 år mere.

- Jeg har aldrig fortrudt, at jeg kom hertil, og jeg har ikke tænkt mig at stoppe foreløbigt, siger Per Weile Bak og smiler stort.

Han ser både relationerne og hele kulturskolens indvirkning på børnene og de unge som noget af det, der betyder mest for ham i det daglige arbejde.

Annonce

- Jeg ser relationerne, blandt andet til vores fantastiske personale, som noget af det bedste i mit arbejde, men lige så vigtigt er det, at effekten af det, som vores institution står for, er så tydeligt meningsgivende. Eleverne bibringes både glæden ved kultur i sig selv, og samtidig udvikler de sig på så mange måder, de kan bruge aktivt i deres liv, fortæller han.

Mange forandringer

Kulturskolen har gennem de seneste 10 år oplevet forskellige strukturelle forandringer. I 2012 skiftede Kulturskolen for eksempel navn til det nuværende fra at have heddet Billund Musik- og Kulturskole.

- Vi syntes, tiden var moden til det. Før i tiden blev musik betragtet som én del, og så var der ”alt det andet”, forklarer Per Weile Bak.

Det var også i 2012, at Kulturskolen for første gang afholdt deres store gallashow, som sidenhen er blevet en tradition hvert andet år.

Per Weile Bak

  • 56 år.
  • Leder af Billund Kulturskole.
  • Bor i Billund med sin kone, Kirsten.
  • Spiller blandt andet lut i sin fritid.
  • Er uddannet klassisk guitarist.

- Det er en fantastisk oplevelse på et højt niveau med rigtig dygtige elever og lærere, der leverer et show i en professionel ramme, fortæller han.

Og skal han nævne én af de største oplevelser i sin tid som leder for Kulturskolen, peger han også på gallashowet.

- Jeg kan ikke pege ét gallashow ud frem for et andet, men at se så mange børn, unge og voksne fokusere på ét fælles mål er er en kæmpe oplevelse.

Annonce

At nå bredere ud

Skolen har også mærket konsekvenserne af skolereformen i 2014, der betød, at eleverne skulle til at gå længere tid i skole.

- Vi oplevede et elevdyk, men holdt det stabilt lige siden, indtil coronaen slog til, siger Per Weile Bak, der dermed går mod strømmen.

Flere musik- og kulturskoler landet over oplevede nemlig et vedvarende frafald i antallet af elever.

Per Weile Bak begyndte som souschef og blev sidenhen leder af Kulturskolen. Foto: Kristina V. Skjoldborg

I 2015 blev Kultur- og Ungdomsskolen slået sammen, og Per Weile Bak blev leder for det hele. Ungdomsskolen er med få undtagelser et gratis tilbud til unge, mens det kræver betaling at deltage i Kulturskolens tilbud. Derudover har Ungdomsskolen også en interesse i at nå de mere udsatte unge.

I 2019 blev de to institutioner skilt ad igen, men netop fokus på at nå længere ud, interesserer stadig kulturskolelederen.

- Jeg har et blødt punkt for de udsatte unge, og vi forsøger at nå bredere ud, da der er så mange gode ting ved at være en del af en kulturskole. Jeg kan dog desværre ikke sige, vi har knækket koden endnu, siger han.

Annonce

Større fokus på fællesskab

Måske er det et fokus på fællesskabet, der får eleverne til at blive.


Jeg tror, vi også har fundet ud af, at det digitale ikke er svar på alt, for det menneskelige samvær betyder stadig rigtig meget

Per Weile Bak


- Billund Kulturskole har mange af de samme kompetencer i dag, som da jeg begyndte, men der er kommet større fællesskab på tværs af lærerne og eleverne samt større sparring mellem lærerne, siger han.

Og som elev skal man nu føle, man er en del af et fællesskab, også selvom man får eneundervisning.

- Uanset undervisningsform skal man have følelsen af at være en del af noget større, fortæller han.

Derfor er der blandt andet oprettet kulturklub, hvor eleverne, uanset hvad de beskæftiger sig med, kan dele deres glæde for netop den kunstform, som de dyrker.

Annonce

Corona gav muligheder

Netop fællesskab blev også et fokus i 2020, for coronaen betød et midlertidigt farvel til at mødes fysisk op til undervisning.

Her i foråret forhindrede det dog ikke eleverne i, på tværs af musik, dans og billedkunst, at lave et stort samspilsprojekt til sangen Solhverv, der stadig kan ses på Youtube.

Per Weile Bak sidder til dagligt i Kulturskolens lokaler i Billund. Foto: Kristina V. Skjoldborg

- Vi blev smidt ud i noget, vi ikke havde prøvet før, men jeg synes, at undervisningen på mange områder er lykkedes for os, siger kulturskolelederen, der tror på, at onlineundervisningen er kommet for at blive i situationer, hvor det for eksempel ikke er muligt for eleven og læreren at mødes.

- Man kan sige, vi har fået os et nyt værktøj, som har givet nogle nye muligheder, siger han, men understreger, at den digitale undervisning langt fra kan erstatte det at møde fysisk op.

- Jeg tror, vi også har fundet ud af, at det digitale ikke er svar på alt, for det menneskelige samvær betyder stadig rigtig meget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

40-års jubilæum hos Sparekassen Kronjylland

Annonce