Annonce
Billund Ugeavis

Superhunden Karla: Kommunens hurtigste rottebekæmper

Hunden Karla og hendes menneske-kollega Hans Jørgen Kristensen er det perfekte makkerpar.Foto: Martin Ravn

Den lille plyssede hund ser nok så sød ud, men tag ikke fejl af rottehunden Karla. Hun er en lille hurtig dræber.

Billund Kommune: De færreste ville være interesseret i et job med en løn bestående udelukkende af klap på ryggen og mad. Men når man hedder Karla og er en Jack Russel-terrier, er man mere end tilfreds. Siden foråret har hun været assistent til mennesket og rottebekæmperne Hans Jørgen Kristensen, og hjulpet ham med at fange rotter for borgerne i Billund Kommune. Når Hans Jørgen er ude, spørger han altid beboerne, om han må bruge Karla. Hvis det er ok, lukker han hende ind i huset, og så ved hun lige nøjagtig, hvad hun skal. Karla er en meget fokuseret medarbejder, der ikke sådan lader sig forstyrre, uanset hvor hun er.

- Vi har været ved større virksomheder, hvor mange medarbejdere gerne ville snakke med hende. Men det havde hun ikke tid til, for hun skulle finde den rotte, siger Hans Jørgen.

Er der en rotte, finder Karla den inden for få minutter, og Hans Jørgen er aldrig i tvivl, når det sker.

- Hun logrer med halen, og hvis hun ikke kan få fat i rotten, så gør hun, forklarer Hans Jørgen.

Han ved ikke, hvor mange rotter Karla har fundet, men med mellem 10 og 15 besøg hver dag rundt omkring i kommunen, må det efterhånden være blevet til et par stykker.

Karla afliver en rotte på få sekunder. Hun tager den i nakken og ryster den. Rotten når aldrig at sige så meget som en lyd

Hans Jørgen Kristensen, rottebekæmper

Hunde som andet end kæledyr

Billund Ugeavis har i november fokus på hunde, som laver andet end at være et medlem af familien.I denne uge er det Jack Russell-terrieren, Karla, som er i fokus.

Karla er 6 år og har været rottehund siden foråret

Hun arbejder hos Billund Vand og Energi sammen med sin menneskekollega Hans Jørgen Kristensen

Karla er lille nok til at komme ind i skraldespandsstativerne. Foto: Martin Ravn
Annonce

Nuttet dræber

Selvom Karla har hundeøjne, der kan gøre alle medarbejderne hos Billund Vand og Energi bløde i knæene, er hun dødsensfarlig. Hvis man altså er en rotte.

- Karla afliver en rotte på få sekunder. Hun tager den i nakken og ryster den. Rotten når aldrig at sige så meget som en lyd, siger Hans Jørgen.

For nogen kan aflivningen af rotten måske virke brutal, men Hans Jørgen tager det helt roligt.

- Karla er den mest humane måde at aflive en rotte på. Det er uden gift og tager få sekunder, siger Hans Jørgen, der er godt tilfreds med sin firbenede kollega.

- Vi har ikke de store diskussioner, siger han og smiler.

Karla havde ellers en hård begyndelse som rottehund. Ved en af de første rottejagter endte hun bag en sofa. Hun kom ud igen, men det var en meget ulykkelig hund, der mødte Hans Jørgen.

- Karla kom ud med en klapfælde siddende på tungen. Siden den dag er hun gået langt udenom fælderne.

Karla ved altid lige præcis, hvad hun skal gå efter, og rottebekæmperen Hans Jørgen Kristensen ved, når hun har fået færden af noget. Foto: Martin Ravn
Annonce

Fik job gennem netværk

Det var gennem sin ejer, Susanne Kristensen, at Karla fik jobbet som rottebekæmper. Den tidligere rottehund var død, og Susanne Kristensen, der også arbejder hos Billund Vand og Energi foreslog sin Jack Russell-terrier. Hurtigt fandt Karla ud af, hvad jobbet gik ud på, og nu elsker hun at komme med sin ejer på arbejde.

- Hver morgen venter hun ved døren, inden vi skal af sted, siger Susanne Kristensen.

Karla møder ind klokken 08.00 sammen Susanne. Herefter overtager Hans Jørgen hunden, og så går det over stok og sten til de hjem og virksomheder, der har mistanke om rotter. Når Karla er færdig med jobbet klokken 15.00, er hun i hundegården på arbejdspladsen, indtil Susanne skal hjem. Karlas ejer kan mærke en forandring hos Karla, siden hunden begyndte på jobbet som rottehund.

- Karla er blevet mere rolig og lidt mere træt om eftermiddagen, men hun får også en masse indtryk og er meget aktiv i løbet af dagen.

Karla og menneske-kollegaen Hans Jørgen Kristensen arbejder sammen hver dag om at fange rotter i Billund Kommune. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Nyt flot view til Lego House

Annonce