Annonce
Billund Ugeavis

Visioner blev vendt i et telt på travbanen: - Helt almindelige huse må gerne have pangfarver

Gry Daugbjerg og Karoline Vibe-Pedersen er 10 og 18 år gamle, men de er enige om, at der mangler noget for unge i Billund. Foto: Lise Nørgaard
Kirkbi og Billund Kommune var søndag eftermiddag værter ved en visionsdag på Billund Trav, for hvordan skal det 220.000 kvadratmeter store areal indgå i Billunds udvikling til glæde for byens beboere og turister?

Billund: Der manglede ikke noget. Madboder, et byggetelt til børnene, kaffe, thé og levende musik tog imod gæster, der kom både kørende og cyklende til travbanen.

Billund Trav skal i de kommende år udvikles til et nyt bykvarter, og derfor havde Billund Kommune og Kirkbi inviteret byens borgere til en visionsdag, hvor der blev fortalt om projektet, og hvor borgerne kunne komme med deres ideer og input til udviklingen af området.

Efter talerne var der mulighed for de besøgende at give deres meninger og ideer til kende i forskellige workshops. Foto: Lise Nørgaard

Mens de voksne lyttede til taler om projektet i 45 minutter, smuttede børnene hurtigt over i et andet telt for at bygge med lego.

Annonce

10-årige Gry Daugbjerg byggede et stativ, man kunne kravle på, og hvor man samtidig kunne mødes med venner, mens 18-årige Karoline Vibe-Pedersen, der har et fritidsjob i COC og hjalp til med dagens setup, kastede sig over at bygge et helt almindeligt parcelhus, men i mange farver.

- Vi mangler et sted, der ikke er skole, og som ikke er for de voksne eller for barnligt, lød det fra Gry - og Karoline nikkede samtykkende.

- Det, der er i Billund lige nu, er en bus til Vejle, smilede hun. En bus, hun ofte tager, fordi hun går i gymnasiet i Vejle, men hun synes, at det, der er i gang i Billund er spændende, og det er interessant at være en del af.

Mange havde taget turen den sidste lørdag i august for at være med til Billund Kommune og Kirkbis visionsdag for travbaneområdet, der er større end de fleste tror. Faktisk kan Billunds butikstorv være på travbanen 20 gange. Foto: Lise Nørgaard

- Jeg synes, det er fedt, at der er så mange, der gerne vil være med til at udvikle byen, lød det.

Men der må godt være noget på spil.

- Hvorfor skal husene i midtbyen altid være grå, hvide og brune? Billund er en legeby, og der må godt være farver på, sagde Karoline, der håber, at det nye byområde også vil være for beboerne, så det hele ikke bliver for turister.

Valgte Billund fremfor København

Anne Daugbjerg, 33 år, og Robert Kristensen, 37 år, holdt stand i voksenteltet, selvom de ikke havde regnet med, at der ville være så mange taler.

- Så havde jeg taget en jakke på, smiler Anne, men uanset hvad, stiller de gerne op til møder om byens udvikling og har også besvaret spørgeskemaet, som Kirkbi har sendt ud.

- Vi er tilflyttere fra Odense og var egentlig på vej til København for ti år siden, men så fik vi vores datter og valgte at flytte til Billund for at være tæt på familien. Samtidig hørte vi om byudviklingen, der er interessant, for det er det, vi er efter. Et godt miljø godt plantet i jysk muld - i lidt mindre skala end i storbyerne, lød det fra de to, der henholdsvis arbejder på Lego og som kulturmedarbejder på Gaarden i Billund.

Bæredygtighed er vigtig for os. I spørgeskemaundersøgelsen var der kun 60 procent, der svarede, at det er vigtigt for dem, men reelt er der ikke noget valg. Man kan ikke vælge at lade værre.

Anne Daugbjerg

Byudviklingen går bare alt for langsomt ifølge Robert Kristensen:

- Vi havde håbet, at der, hvor vi er i dag, havde vi været for fem år siden, konstaterede han.

To ting lægger dem særligt på sinde:

- Fra 12 år og opefter mangler der noget for de unge. De unge bliver lidt tabt på gulvet og får den opfattelse, at "Billund er nederen". Der er noget, der skal undersøges her, for vi voksne ved tydeligvis ikke, hvad det er, de gerne vil have, for så havde vi lavet det, siger Anne Daugbjerg.

Annonce

Det grønne er vigtigt

Også områdets eventuelt nye boligtyper er interessante for dem:

- Vi er netop flyttet i et parcelhus, fordi vi gerne vil have god plads, men egentlig kan vi godt undvære den store grund med have og hæk, for ingen af os er handyfolk, siger Robert Kristensen, der hellere end gerne ville leje i stedet for at eje.

Anne Daugbjerg og Robert Kristensen er tilflyttere til Billund og følger ivrigt med i byudviklingen. For dem er bæredygtighed, unges liv, fællesskab og genbrug nogle af nøgleordene. Foto: Lise Nørgaard

- Vi har taget træværket, der skal males, og træerne, der skal trimmes, med i prisen for det ekstra badeværelse og en carport til bilen, men jeg synes, det er hul i hovedet at købe en boremaskine, når mine tre naboer har nøjagtig den samme liggende. Vi har også købt en stige, men det ville være fint, om man i stedet kunne deles om værktøj i et område.

77-årige Ingrid Vellesen har boet i Billund siden 1971 og var i gang med at skrive bagpå et par postkort under temaet "Det grønne hjerte".

- Jeg har ikke forstand på alt det andet. Jeg har egentligt bare skrevet, at billedet herpå ser dejligt ud, siger Ingrid Vellesen og henviser til billedet i hendes hånd, der viser natur med en sti igennem.

77-årige Ingrid Vellesen havde egentlig glemt at visionsdagen var i dag, men en veninde ringede hende op og spurgte, om hun ville med.Det er vigtigt for hende, at naturen bliver i området - og hestene måtte også gerne blive. Foto: Lise Nørgaard

- Jeg har gået mange ture herude og har nydt hestene, men jeg har aldrig været til trav eller spillet, så for mig behøver der ikke være trav her, sagde Ingrid Vellesen, der gentager, at der jo også skal ske en udvikling i byen:

- Jeg hører fra de unge, der kommer hertil, at de synes, at det er fantastisk, og jeg tror, det er fint. Jeg tror, der var lidt kedeligt førhen, og vi må håbe, de får noget nyt, sjovt og spændende ud af dette her.

Annonce
Billund Ugeavis

Høreforeningen inviterer til foredrag om Fittinglejren

Annonce
Billund Ugeavis

40-års jubilæum i Lego Koncernen: Kun tre år har hun været væk siden 1978

Annonce
Billund Ugeavis

Høreforeningen flytter sit foredrag til Vorbasse: Du er også velkommen

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Lego-restauranten vil gerne være økologisk og bæredygtig - men det er ikke nemt: Spisestedet kæmper dagligt for at få fat i spændende madvarer

Billund Ugeavis

Borgere mangler hjælpemidler, og kommunen vil have mindre kontrol: - Der er jo ingen, der beder om en toiletforhøjer for sjov

Billund Ugeavis

Flag i byerne manglede til årets første konfirmationer: Nu er en flagglad flok klar til sikre dannebrog i gaderne

Billund Ugeavis

Billund har succes med at få sosu-elever fastansat: - Jeg har elsket at være elev i Billund Kommune og haft fantastiske kolleger. Nu vil jeg selv være en god kollega

Billund Ugeavis

Ny udstilling: Solvejgs billeder står i fritidscentret

Billund Ugeavis

Vorbasse fik besøg fra lokal garde

Billund Ugeavis

Gastropubben inviterer til koncert med Johnny Madsen Jam

Billund Ugeavis

Billund Gin blev til flere tusinde kroner i klubkasse

Billund Ugeavis

Skole gør det modsatte af mange andre: 195 børn og voksne var afsted på den samme lejrskole - og skolelederen ser børn, der blomstrer

Annonce