Billund: Der manglede ikke noget. Madboder, et byggetelt til børnene, kaffe, thé og levende musik tog imod gæster, der kom både kørende og cyklende til travbanen.
Billund Trav skal i de kommende år udvikles til et nyt bykvarter, og derfor havde Billund Kommune og Kirkbi inviteret byens borgere til en visionsdag, hvor der blev fortalt om projektet, og hvor borgerne kunne komme med deres ideer og input til udviklingen af området.
Mens de voksne lyttede til taler om projektet i 45 minutter, smuttede børnene hurtigt over i et andet telt for at bygge med lego.
10-årige Gry Daugbjerg byggede et stativ, man kunne kravle på, og hvor man samtidig kunne mødes med venner, mens 18-årige Karoline Vibe-Pedersen, der har et fritidsjob i COC og hjalp til med dagens setup, kastede sig over at bygge et helt almindeligt parcelhus, men i mange farver.
- Vi mangler et sted, der ikke er skole, og som ikke er for de voksne eller for barnligt, lød det fra Gry - og Karoline nikkede samtykkende.
- Det, der er i Billund lige nu, er en bus til Vejle, smilede hun. En bus, hun ofte tager, fordi hun går i gymnasiet i Vejle, men hun synes, at det, der er i gang i Billund er spændende, og det er interessant at være en del af.
- Jeg synes, det er fedt, at der er så mange, der gerne vil være med til at udvikle byen, lød det.
Men der må godt være noget på spil.
- Hvorfor skal husene i midtbyen altid være grå, hvide og brune? Billund er en legeby, og der må godt være farver på, sagde Karoline, der håber, at det nye byområde også vil være for beboerne, så det hele ikke bliver for turister.
Valgte Billund fremfor København
Anne Daugbjerg, 33 år, og Robert Kristensen, 37 år, holdt stand i voksenteltet, selvom de ikke havde regnet med, at der ville være så mange taler.
- Så havde jeg taget en jakke på, smiler Anne, men uanset hvad, stiller de gerne op til møder om byens udvikling og har også besvaret spørgeskemaet, som Kirkbi har sendt ud.
- Vi er tilflyttere fra Odense og var egentlig på vej til København for ti år siden, men så fik vi vores datter og valgte at flytte til Billund for at være tæt på familien. Samtidig hørte vi om byudviklingen, der er interessant, for det er det, vi er efter. Et godt miljø godt plantet i jysk muld - i lidt mindre skala end i storbyerne, lød det fra de to, der henholdsvis arbejder på Lego og som kulturmedarbejder på Gaarden i Billund.
Anne DaugbjergBæredygtighed er vigtig for os. I spørgeskemaundersøgelsen var der kun 60 procent, der svarede, at det er vigtigt for dem, men reelt er der ikke noget valg. Man kan ikke vælge at lade værre.
Byudviklingen går bare alt for langsomt ifølge Robert Kristensen:
- Vi havde håbet, at der, hvor vi er i dag, havde vi været for fem år siden, konstaterede han.
To ting lægger dem særligt på sinde:
- Fra 12 år og opefter mangler der noget for de unge. De unge bliver lidt tabt på gulvet og får den opfattelse, at "Billund er nederen". Der er noget, der skal undersøges her, for vi voksne ved tydeligvis ikke, hvad det er, de gerne vil have, for så havde vi lavet det, siger Anne Daugbjerg.
Det grønne er vigtigt
Også områdets eventuelt nye boligtyper er interessante for dem:
- Vi er netop flyttet i et parcelhus, fordi vi gerne vil have god plads, men egentlig kan vi godt undvære den store grund med have og hæk, for ingen af os er handyfolk, siger Robert Kristensen, der hellere end gerne ville leje i stedet for at eje.
- Vi har taget træværket, der skal males, og træerne, der skal trimmes, med i prisen for det ekstra badeværelse og en carport til bilen, men jeg synes, det er hul i hovedet at købe en boremaskine, når mine tre naboer har nøjagtig den samme liggende. Vi har også købt en stige, men det ville være fint, om man i stedet kunne deles om værktøj i et område.
77-årige Ingrid Vellesen har boet i Billund siden 1971 og var i gang med at skrive bagpå et par postkort under temaet "Det grønne hjerte".
- Jeg har ikke forstand på alt det andet. Jeg har egentligt bare skrevet, at billedet herpå ser dejligt ud, siger Ingrid Vellesen og henviser til billedet i hendes hånd, der viser natur med en sti igennem.
- Jeg har gået mange ture herude og har nydt hestene, men jeg har aldrig været til trav eller spillet, så for mig behøver der ikke være trav her, sagde Ingrid Vellesen, der gentager, at der jo også skal ske en udvikling i byen:
- Jeg hører fra de unge, der kommer hertil, at de synes, at det er fantastisk, og jeg tror, det er fint. Jeg tror, der var lidt kedeligt førhen, og vi må håbe, de får noget nyt, sjovt og spændende ud af dette her.