Annonce
Billund Ugeavis

Voldsomt overfald førte til at Tobias fik PTSD: Nu vil han hjælpe andre psykisk sårbare

Tobias Højgaard har det godt i dag og bor sammen med sin forlovede Camilla i Hejnsvig. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Siden et overfald i byen har Tobias Højgaard Sørensen kæmpet med PTSD, angst og depression. I dag har han fundet sin vej i livet blandt andet takket være sin forlovede. Han er nu parat til at hjælpe andre med udfordringer i livet.

Hejnsvig: Posttraumatisk Stresssyndrom, PTSD, rammer ikke kun mennesker, der har været i krig. Det rammer også, når man mindst venter det.

28-årige Tobias Højgaard Sørensen var ikke i ildkamp i Afghanistan. For ti år siden var han en ganske almindelig ung fyr, der gik i 2.g, og som så mange andre unge, kunne han lide at tage i byen. Og det var netop her om natten i Grindsteds midtby, at en hændelse fik fatale konsekvenser for det unge menneske.

Han lever i dag med sin PTSD, men det har ikke været uden kamp og en konstant søgen efter en vej, der fungerede for ham.

Annonce

Med sine erfaringer inden for psykisk sårbarhed vil han han gerne hjælpe andre, der har stået i samme situation som ham selv, eller som på en eller anden måde har det svært.

- Min erfaring er, at det hjælper at få rådgivning fra én, der har gået vejen før. Dine problemer er også rigtige problemer, og der er intet farligt over at have brug for hjælp, forklarer han.

Terapeut og underviser

Derfor har han skabt online-universet sikkeridigselv.dk, der begyndte som en blog, hvor han skrev med udgangspunkt i sig selv, om det at leve med PTSD og følgerne som angst og depression. I dag er det en begyndelse på en virksomhed, hvor han stiller sig selv og sin viden til rådighed i form af coaching, som terapeut og som mentor.

Tobias Højgaard er i dag flyttet tilbage til Hejnsvig efter at have boet i Aarhus. Foto: Kristina V. Skjoldborg

- Terapi er at have en, der lytter, og en man kan snakke med. En som giver adgang til følelserne, og som forstår, hvad man er igennem. Jeg vil også gerne coache, hvis man føler, man sidder fast og ikke kan komme videre i livet.

Tobias Højgaard Sørensen

28 år. 

Bor i Hejnsvig med sin forlovede Camilla. 

Læser til par- psykoterapeut og sexolog.

Er netop blevet optaget på musikkonservatoriet i Esbjerg.

Ejer hjemmesiden sikkeridigselv.dk, hvor han tilbyder terapi og coaching.

Er desuden underviser i guitarspil.

Tobias Højgaard har også medvirket i i afsnit 137 i podcasten Perfekt Uperfekt, hvor han fortæller om overfaldet.

I fremtiden vil han også kunne tilbyde psykoterapi, da han er ved at uddanne sig til sexolog, par-, og psykoterapeut.

- Det betyder meget, hvis jeg kan hjælpe andre, som har givet op.

Annonce

Lider stadig af angst og rastløshed

I dag bor Tobias Højgaard med sin forlovede i barndomsbyen Hejnsvig og underviser i guitarspil ved siden af studierne. Han er også netop blevet optaget på musikkonservatoriet i Esbjerg.

Han vil dog aldrig blive helt fri af sin PTSD og lever stadig med følgerne.

- Jeg har det godt, men jeg ved, det er en vedvarende proces, hvor jeg skal lytte til min krop, fortæller Tobias og fortsætter:

- Jeg lider stadig af angst, rastløshed og ofte dårlig søvn. Jeg har en kronisk udmattelse, for mit alarmberedskab er højt hele tiden, og pludselige høje lyde kan for eksempel gøre, at jeg bliver "klar til kamp", og jeg skal bruge mine personlige værktøjer til at komme ud af tilstanden. Når jeg har det værst, kan jeg hverken tænke, være social eller arbejde.

Annonce

Fra diskussion til slag

Tobias har ikke været i krig. Han tog i byen, hvor han mødte en bekendt. Vi kalder ham her A. Han påstod, at han og Tobias' storebror var gode venner i folkeskolen. Den påstand var Tobias ikke enig i.

- Jeg ved, han var rigtig modbydelig mod min storebror i folkeskolen, men han er uenig, og jeg ender med at gå fra ham og den flok, han står sammen med, med ordene "fuck dig" og "fuck jer".

Tobias blev gal og ville bare hjem, så han gik, ringede efter sin storebror og tog efterfølgende en smøg på åben gade.

Han hørte herefter et råb og så op. En anden ung mand, vi her kalder B, kom løbende mod ham. Manden stoppede ikke. Han tacklede Tobias, der faldt.

Tobias prøvede at komme op, men blev trampet af en ny person. Vi kalder den sidste C.

Mens slag og spark regnede ned over Tobias, stod A og kiggede på.

På A's opfordring holdt volden op for en stund. Tobias blev herefter slæbt ind i en opgang, og fik flere slag og kvælertag fra C.

Annonce

- Jeg slår dig ihjel

Volden fortsatte, lige indtil A knappede sine bukser op. Tobias fandt aldrig ud af, hvad intentionen var, men C forsvandt, for han ville ikke være med til hvad end, der skulle til at ske. Imens lykkedes det Tobias at rejse sig op.

- Nu slår jeg dig kraftedeme ihjel, sagde A.

I sin gymnasietid var Tobias Sørensen en del af bandet Old Appendix. Foto: Kristina V. Skjoldborg

Truslen ramte noget inde i Tobias. Han så sig selv udefra stå ubevægelig på trappen i opgangen og stirre ud i luften. Hans krop var gået i choktilstand.

- Så ringede min telefon, og jeg blev ligesom suget tilbage i kroppen. Det var min storebror, der ringede, for han havde ventet i 20 minutter på mig.

Tobias forlod uden videre stedet, og han satte sig ind i sin storebrors bil og brød grædende sammen.

- Jeg sov i godt fjorten dage efter overfaldet og kunne knap nok forlade mine forældres hus i tre måneder. Jeg begyndte at tage i byen igen, fordi jeg prøvede at overbevise mig selv om, at jeg ikke var bange, og fordi jeg ikke ville give afkald på mit sociale liv. Jeg begyndte også at træne, for jeg skulle være stor og stærk, hvis vi igen skulle mødes.

Overfaldet fik aldrig et retsligt efterspil, for der var ingen vidner, som meldte sig, og det kunne ikke bevises, hvem der havde overfaldet Tobias.

Annonce

Mødet med overfaldsmændene

I fem år frem til 2016 var 10 psykologtimer og en smule selvbetalt terapi den eneste behandling, Tobias havde fået siden overfaldet. Det kan lyde af lidt, men Tobias, der på dette tidspunkt endnu ikke officielt havde fået sin diagnose, havde svært ved at søge hjælp.

- Når man har PTSD, kan det være svært at modtage hjælp, for man stoler simpelthen ikke på folk og deres intentioner, selv ikke sin egen familie. Ens angstniveau er for højt, siger han.

Netop i december 2015 fik han et anfald af panikangst.

- Jeg så de personer på gaden, der havde overfaldet mig. Dagen efter skulle jeg i biografen, og her gik ud på toilettet, hvor jeg oplevede, at jeg ikke kunne få luft. At se dem dagen inden havde tricket noget i mig, siger han.

Tobias Højgaard Sørensen er stadig mærket efter overfaldet, men han lever med det. Foto: Kristina V. Skjoldborg

Familien skubbede til ham, og den unge mand der nu boede i Aarhus, blev en del af psykiatrien i Risskov.

Der var ingen tvivl. Tobias Højgaard led af PTSD.

Annonce

Efter diagnosen

Når PTSD’en er blevet konstateret, bliver man sendt gennem et forløb. Det fungerede bare ikke for Tobias Højgaard.


Det var som en film, da hun stod dér og lavede piruetter i regnen i byen i Aarhus. Jeg ville være den mand, Camilla fortjener, for hun så noget andet i mig. Hun så det, jeg havde forsøgt at gemme væk.

Tobias Højgaard Sørensen


Efter et par samtaler med en psykolog fik han afsluttet forløbet tidligere end planlagt.

- Hun spurgte, om jeg vidste, at mænd på gaden sandsynligvis ikke havde intention om at overfalde mig, og til det svarede jeg ja. Jeg vidste godt, at de ikke ville overfalde mig, men følelsen, der opstod i min krop, når jeg så dem gå mod mig, fortalte mig noget andet.

Han talte det professionelle personale efter munden, og det er noget, der måske kan være svært at forstå, når man ser det udefra. For hvorfor ikke tage i mod hjælpen?

- PTSD forvrænger ens virkelighedsbillede, og jeg havde på mange måder mistet min personlighed, forklarer han.

Det blev sværere for både familie og venner at nå ind til ham. Han virkede almindelig udadtil, men indeni var der kaos, og han dulmede de indre smerter med hash og alkohol.

- Det var desværre de fleste morgener, jeg vågnede og tænkte på selvmord - de gode morgener var undtagelsen, fortæller han.

Annonce

Perfekt som dørmand

Tobias Højgaard havde ellers både i gymnasiet og inden da været forsanger i bandet Old Appendix, der, på dette tidspunkt i begyndelsen af 10’erne, havde en lovende fremtid, men bandet gik i opløsning.

Han flyttede til Aarhus efter gymnasiet, hvor han begyndte på musikvidenskab, men kort tid efter sygemeldte han sig og droppede ud.

Musikken gled mere i baggrunden, og han fandt andre interesser, han viste sig at være god til. Han begyndte at dyrke kampsport og tage en uddannelse til vagt.

- Jeg var virkelig god til mit arbejde, for jeg kunne se hændelser, inden det skete, fordi jeg med min PTSD hele tiden var i alarmberedskab, forklarer han.

Musikken er vendt tilbage i Tobias Højgaards liv, og han arbejder i dag også som underviser i guitarspil. Foto: Kristina V. Skjoldborg 

Han var både dørmand, butiksdetektiv og strøgvagt, og han elskede, når der var fare på færde.

- Jeg gik rundt med et pulsur, og når der var optræk til konflikt faldt pulsen.

Til sidst sagde kroppen dog fra, og han måtte sygemelde sig med stress.

Annonce

Kontroversiel uddannelse

Tobias Højgaard tager sin uddannelse som par-, psykoterapeut og sexolog hos Carl-Mar Møller, en kontroversiel herre vil nogen måske mene.

- Ekstreme problemer kræver ekstreme løsninger, siger Tobias med et smil. Han er godt klar over mandens omdømme, men er ikke selv i tvivl om, at han gør noget rigtigt.

- Gennem uddannelsen arbejder vi med os selv og vores egne udfordringer for at kunne hjælpe andre, siger han og fortsætter:

- Nogle mener, han er useriøs og ser ham som en tosse. Han gør nogle sjove ting, ja, men han er monsterdygtig, og han er der for os og hjælper folk igennem.

Han har afsluttet omkring halvdelen af uddannelsen og forventer at være færdig i 2022.

Camilla og musikken

I 2018 mødte han sin forlovede, Camilla, og han fik øjnene op for, at der er andet i livet end ham selv.

- Pludselig var der faktisk noget, der var værd at kæmpe for, siger han.

Hun støttede ham og fik ham til at se sig selv, som hun ser ham. Ikke denne selvdestruktive og forpinte person, men som et kærligt menneske.

-Det var som en film, da hun stod dér og lavede piruetter i regnen i byen i Aarhus. Jeg ville være den mand, Camilla fortjener, for hun så noget andet i mig. Hun så det, jeg havde forsøgt at gemme væk.

Hende kunne han ikke slippe.

- Hun er min engel, siger han.

Samtidig med Camilla begyndte han på tankefeltterapi, og i 2020 startede han på uddannelsen hos Carl-Mar Møller.

I foråret 2021 fik han endnu en glædelig nyhed. Tobias Højgaard blev optaget på musikkonservatoriet i Esbjerg.

Endelig har han fundet sin vej, og nu håber han, at han kan hjælpe andre mennesker, der selv er kommet på vildspor med at finde deres kurs i livet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

35-årige Teboho laver vilde tricks på skateboardet: - En musiker stopper heller ikke med at spille musik, fordi han bliver ældre

Billund Ugeavis

Billund IF fik ny storsejr

Billund Ugeavis

Teboho har bygget ramperne til Billunds nye skaterområde: - - Det er som om, de unge i byen må ikke være synlige, men skal gemmes væk

Annonce