Annonce
Bjerringbro Avis

12 år efter finanskrisen: Langå-udstykning endelig på ret kurs - og snart udsolgt

Med Lars Søgaard (V) ved roret er Grønhøj-udstykningen efter mange års kamp godt på vej i Langå. Der er kun få ledige byggegrunde tilbage. Foto: Eva Maria Jørgensen
Lars Søgaard (V) har med hjælp fra lokale investeringspartnere og hårdt arbejde fået det finanskriseramte udstykningsområde Grønhøj på ret køl igen. Han har gjort det for sine forældre, for byens udvikling og for at tjene penge.

Langå: 12. januar 2009 blev Lokalplan nr. 514 vedtaget af Randers Byråd. Det er så længe siden, at referatet fra mødet ikke længere kan findes på kommunens hjemmeside.

Den lokalplan gav mulighed for at udvide det planlagte byzoneområde i Langå, så Grønhøjudstykningen kunne blive til virkelighed. Jorden tilhørte Lars Søgaards (V) forældre, som solgte det fra til en entreprenør, der skulle stå for udstykningen.

Men finanskrisen kom i vejen.

Annonce

Entreprenøren gik konkurs, og forældrene kunne købe området tilbage på tvangsauktion.

Da finanskrisens eftervirkninger begyndte at klinge af, forsøgte Lars Søgaard flere gange at hjælpe sine forældre med at sælge jordstykket, som efter hans mening er meget attraktivt med tæt adgang til både skole og institution kombineret med naturskøn og kuperet beliggenhed.

Lokale investorer

Men det var ikke så let, som han havde håbet. Efter et sidste forsøg i 2017 tog han skeen i den anden hånd og rakte ud til lokale investeringspartnere, blandt andet den daværende Langå Sparekasse og ejendomsmægleren René Kjær. Sammen med dem kom projektet fra land i hans eget navn.

Selvom Lars Søgaard fra sit hverv som politiker kendte lidt mere til kommunen end de fleste, fandt han ud af, at det var et stort arbejde at få sådan et projekt i mål. Her kunne han ikke trække på sin viden som logistikchef på et dagligvarelager.

- Selvom jeg har haft rådgivere til at hjælpe mig, er der rigtig mange ting, man selv skal ind over, og det er yderst kompliceret og tidskrævende, siger han.

Men nu er projektet på skinner, og Langås borgere har de seneste måneder kunnet se en græsmark forandre sig til en entreprenør-arbejdsplads. I september forventer Lars Søgaard, at byggemodningen er færdig, men allerede i løbet af de kommende uger går de første købere af grundene i gang med at støbe fundament.

Annonce

Omkring 16 aftaler på plads

I lokalplanen er der givet tilladelse til 24 parcelhuse og 33 rækkehuse på jordstykket, som også indeholder et fredet område med mose og eng. Knap halvdelen af rækkehusene er dog udskudt til næste fase, da udstykningen er afhængig af tilkørselsvejen.


Selvom jeg har haft rådgivere til at hjælpe mig, er der rigtig mange ting, man selv skal ind over, og det er yderst kompliceret og tidskrævende.

Lars Søgaard (V) om at være projektleder på en udstykning


Der har været stor interesse for parcellerne i udstykningen. Især den nordligste grund med udsigt ind mod Randers har der været rift om. I øjeblikket kan Lars Søgaard fortælle, at der er indgået aftaler om cirka 16 af grundene, mens begge afdelinger af rækkehusprojektet er solgt fra til Vorup Tømreren, Rasmus Sveigaard.

I det første stykke vil han bygge rækkehuse til udlejning med to og tre soveværelser. Efter planen skal husene være indflytningsklare i efteråret 2022. I øjeblikket arbejder Rasmus Sveigaard på at finde metoder til at undgå indendørs trapper i husene, selvom grunden skråner meget.

- Jeg har købt det på grund af den gode placering, og fordi Langå er en spændende by, som mangler både ejer- og lejeboliger, forklarer Vorup Tømreren, som har erfaringer med et lignende projekt i Vorup.

Især de nordligste højtliggende grunde med den gode udsigt har været populære i Grønhøjudstykningen. Nederst til venstre ses den del af projektet, som lykkedes på trods af finanskrisen. Grafik: Lokalplan, Randers Kommune

Selvom projektet for Lars Søgaards del nærmer sig en lykkelig afslutning, synes han, at det har været en meget krævende omgang. Hvis han havde kendt omfanget på forhånd, ville han have overvejet sit engagement en ekstra gang.

- Det har været min kærlighed til byen og mine forældre, som har drevet det, forklarer han og fortæller, at han selvfølgelig også gerne vil "lave penge" på det.

Annonce

"Privat-Lars"

Men rig forventer Lars Søgaard ikke at blive, selvom det først kan gøres op, når alt er solgt og færdigudviklet. For grunde i Langå koster ikke det samme som i de store byer, men det gør kloakker og vand og alle de andre forberedelser.

- Og den her vej koster mere end en lige vej på en mark i Romalt, siger han med et smil og peger på det næsten hårnåleagtige sving, som villavejen begynder med.

Lars Søgaard har også gjort sig overvejelser om sin rolle som politiker i forhold til forvaltningen. Han sad ikke med i udarbejdelsen af lokalplanen, og i sin kontakt med kommunen om projektet har han flere gange understreget, at han ikke er der i sin egenskab af politiker, men som privat-Lars. Han griner og bliver seriøs igen.

- Jeg har haft fokus på  armslængdeprincippet. Kommunen skulle ikke behandle mig anderledes end andre, siger han.

Over rundkørslen, som nabo til skole og ny institution, hæver de kuperede nye grunde sig på nordsiden af Gydevej. Byggemodningen er så langt, at de første fundamenter snart kan støbes. Foto: Eva Maria Jørgensen
Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Daglig leder rejser fra Energimuseet for at prøve noget nyt

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Så fløj den sidste fugl fra reden

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Skimmelsvamp truer: Sahl Præstegård skal rives ned

Bjerringbro Avis

Dansk BMX-rytter kører sig i OL-semifinale

Bjerringbro Avis

Leg jer til større badesikkerhed

Bjerringbro Avis

Ny genbrugsplads er klar til at åbne

Bjerringbro Avis

Så kom der altangitter på lejlighederne

Bjerringbro Avis

Næsten halvdelen af regionens borgere er færdigvaccinerede mod corona-virus

Bjerringbro Avis

Bålhytte og shelters på vej: 30 år gamle lærketræer bliver til bålhytte i Æbleskoven

Bjerringbro Avis

De mødte selv hinanden på dansegulvet: Kendt dansekro får nye forpagtere

Bjerringbro Avis

Nye kort: Sådan finder du vej langs Gudenå - hele vejen

Bjerringbro Avis

Hyld én, der hjalp dig godt hjem: Home i Bjerringbro støtter lokal medmenneskelighed med ny pris

Bjerringbro Avis

Strøtanker & Guldkorn: Tid til at tøffe

Bjerringbro Avis

Ta' på vandring i Kompedal og hør om militærnægtere, flygtninge og tyske soldater

Bjerringbro Avis

Tange-par fejrer diamantbryllup

Bjerringbro Avis

Stor interesse for bæredygtigt byggeri: Nye rækkehuse på Hindbærkrattet er alle lejet ud

Bjerringbro Avis

Ny petanquehal skal helst være grøn

Bjerringbro Avis

Overskud på næsten 20.000 kroner: Dagplejeres lokale Stafet for Livet kostede en tånegl

Bjerringbro Avis

Pensionisterne står parat: Oasen klar til genåbning

Bjerringbro Avis

Status på Busbjerg efter sidste forestilling: Ingen buksevand til instruktøren i år

Bjerringbro Avis

Annemette Tange Callesen går i sin mors fodspor på mere end en måde

Bjerringbro Avis

Indbrudstyv fandt en bilnøgle og kørte afsted: Politiet efterlyser hvid Audi

Bjerringbro Avis

Farvel til "Småt brændbart" og "Deponi"

Annonce