Annonce
Bjerringbro Avis

Afvikling eller udvikling: Lokalt gartneri lukker

Når Robert Pedersen lukker Skibelund Gartneri bliver der mere tid til at pleje en af hans store passioner og hobbys - vinstokkene. Foto: Christine Krüger Hansen
For indehaver af Skibelund Gartneri hander det om at udvikle sig og skifte spor i livet, for gartneriet er det lig med en lukning.
Annonce

Bjerringbro: Skibelund Gartneri i Bjerringbro og dets indehaver gennem mange år, Robert Pedersen, er en institution i Bjerringbro. Det er her, mange køber deres sommerblomster, agurkeplanterne til drivhuset, buketten til mor eller en ny stueplante til køkkenvinduet.

I 60 år har der været gartneri og butik på Skibelundvej, men til september er det slut.

- Jeg har efter længere tids overvejelser besluttet mig for at lukke Skibelund Gartneri, fortæller Robert Pedersen, der har drevet stedet i 20 år, efter at han overtog gartneriet fra sine forældre - Herdis og Hans Arent Pedersen, der startede virksomheden tilbage i 1959.

Årsagen, til at gartneriet lukker, skal ikke findes i vigende salg eller manglede omsætning. Tværtimod lukker gartneriet ifølge Robert Pedersen, fordi det går godt.

- Der er blevet mere og mere at se til i de seneste år. Jeg har aldrig haft så godt et team, og det går virkelig godt, men det betyder også, at jeg har fået endnu mindre tid til min familie og venner, siger Robert Pedersen, der egentlig gerne ville ændre overskriften på nyheden fra afvikling til udvikling.

For lukningen handler faktisk langt mere om, hvad Robert Pedersen vil og langt mindre om petuniaer og potteroser.

- Jeg er kommet på den anden side af 50 år, og hvis jeg skal prøve noget andet, så skal det være nu, siger Robert Pedersen, der ikke oprindeligt drømte om at blive gartner.

Annonce

Bliver boende

Han ville som ung gerne have været uddannet som teknisk tegner, men der var ingen jobs at få i den branche, og pludselig var der en læreplads som gartner ledig.

- Arbejdsløsheden var stor på det tidspunkt, så det var bare om at slå til, og det kom til at betyde, at jeg faktisk har været involveret i gartneriarbejde, siden jeg var 10 år, så nu føler jeg lidt, at jeg har noget til gode, siger Robert Pedersen, der ikke er helt afklaret i forhold til, hvad han skal - han ved dog blot, at det skal være et otte til fire-job.

Alting har sin tid, og for Robert er tiden kommet til at prøve noget andet.

- Jeg ved endnu ikke hvad jeg skal lave, jeg er ret åben - en ting er dog sikkert - det skal ikke være noget med gartner, sige han og griner.

Det med at grine gør han allerede mere, end han har gjort længe.

- Jeg kunne praktisk talt mærke det med det samme, både fysisk og psykisk, da jeg havde taget beslutningen om at gartneriet skulle lukkes. Folk siger også, at de kan mærke, at jeg er blevet mere rar, siger Robert Pedersen med sin sædvanlige lidt skarpe humor.

Lukkedatoen er sat, gartneriet holder åbent august ud, men fra den 1. september er det slut, og så begynder arbejdet med at pille drivhusene ned.

Robert Pedersen bliver boende på grunden, og ideen om at sælge virksomheden har han godt nok leget med, men valgt ikke at realisere.

- Nej jeg vil ikke sælge gartneriet. Jeg vil ikke kunne holde ud at se på, at nogen overtager stedet og ikke gør det på min måde. Jeg er jo typen, der vil have, at alt er helt perfekt, så drivhusene pilles ned og planteskolen jævnes med jorden, siger Robert Pedersen.

Annonce

Ud på travbanen

Inden da skal alt andet sælges, og der bliver en periode, hvor varelageret vil være minimeret.

- Vi fortsætter med at have afskårne blomster frem til uge 28, men herefter vil vi ikke mere forhandle snitblomster eller lave buketter med mere, fortæller Robert Pedersen, der heller ikke ved, hvor længe han har alle sine medarbejdere.

Alle er de blevet opsagt, og gartneriets elev har allerede fået ny læreplads, og Robert Pedersen er da også bevidst om og håber også på, at hans ansatte kan få nyt arbejde inden 1. september, så han kan i princippet komme til at stå alene tilbage lige inden lukningen.

- Det har selvfølgelig været en hård beslutning og heller ikke nemt at få det sagt til mine ansatte, men jeg har en god mavefornemmelse omkring det, siger Robert Pedersen, der også vil bruge mere tid på sin nye store hobby - vinavl.

Der er allerede plantet en anseelig mængde vinstokke, der allerede sidste år gav afkast i form af 100 liter vin, og han har planer om at beholde et af væksthusene, hvori der skal plantes druer.

- Derudover bliver det også bare rart at kunne mødes med sine kammerater på travbanen og ikke sidde og binde kranse til klokken 23 hver dag i vinterhalvåret. Nu får jeg også tid til at være sammen med mit første barnebarn, som jeg sjældent ser i vågen tilstand, siger Robert Pedersen, der glæder sig til sin nye tilværelse.

- Jeg ved godt, at der er en del kunder, der bliver trætte af min beslutning, men det er altså vigtigt at vove noget i livet og tage chancen, og for mig er den tid kommet nu, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

bjBarokmusik i kirken

Annonce