Annonce
Bjerringbro Avis

Banken smækker kassen i: Lokal skole skal selv tjene hver en krone, der bruges på at fremtidssikre skolen

Der har de sidste år været en del byggeri på Mammen Fri. Sidste skud på stammen er en pump track bane i skolegården. Foto: Morten Pedersen
Der er gang i byggeplanerne hos den lokale friskole, der allerede har givet sine elever endnu bedre faciliteter. Der er dog ingen mulighed for at låne til byggeriet.

Mammen: Man ligger ikke på den lade side i ledelsen hos Mammen Fri. Friskolen, der har til huse i bygningerne, hvor den oprindelige landsbyskole lå, og som også langt hen af vejen bruger de samme lokaler, er godt i gang med at skifte ham, og de sidste to-tre år har man haft syvmilestøvler på.

Målet er overlevelse, og derfor skal skolen fremtidssikres - det gælder både, hvad angår undervisningstilbud, men sandelig også hvad angår faciliteter.

Skoleleder Mikael Kristensen viser stolt rundt på skolen, hvis nyeste tiltag er en pump track-bane, altså en cykelbane med pukler, der endnu blot har stået i skolegården i få dage.

Annonce

Eleverne har dog taget den nye aktivitet til sig, og i frikvartererne suser børn i alle aldre hen over de små bakker på enten løbehjul eller cykler.

Pengene til den nye aktivitet er fundet hos lokale sponsorer - forældre og fonde, hvilket også gør sig gældende for nogle af de andre forbedringer, der er sket på skolen inden for de sidste par år.

- Vi har også fået en multibane, fornyet legeplads samt ny belægning på hele området foran skolen, siger Mikael Kristensen og påpeger, at mange af disse tiltag ikke kun gavner skolen, men hele Mammen.

- Ligesom med byparken, der ligger derovre, og som blev bygget for en seks, syv år siden, så har byen medfinansieret de her ting, og dermed er det også til fri afbenyttelse for alle. Vi har endda folk, der kører til Mammen for at benytte sig af faciliteterne, siger skolelederen, der glæder sig over den synergieffekt, der er mellem skolen og landsbyen.

Ikke låne

Det er der ikke kun udenfor, at der er sket tiltag. Skolens bygninger er gamle, og i løbet af de sidste år har friskolen fundet den store pengepung frem og har gennemrestaureret store dele af den gamle hovedbygning.

Det er lidt over et år siden, at skolen kunne tage nye lokaler i brug på loftet i den gamle skolebygning. Her holder de ældste klasser til. Foto: Morten Pedersen

Og her er det først og fremmest skolens egne penge, der har betalt gildet.

- Vi skal selv tjene alle de penge, vi skal bruge. Vi kan ikke låne til noget, også selvom vi har haft et stort og flot overskud fem år i træk. I det øjeblik at banker og kreditforeninger ser, hvor vi ligger henne, så klapper de kassen i, siger Mikael Kristensen.

Han synes, det er uretfærdigt, men vælger at vende det til noget positivt.

Ligesom med byparken, der ligger derovre, og som blev bygget for en seks, syv år siden, så har byen medfinansieret de her ting, og dermed er det også til fri afbenyttelse for alle

Mikael Kristensen, skoleleder hos Mammen Fri

- Det betyder bare, at vi skal være endnu dygtigere til at drive skole end andre, og at vi også er mere stædige, siger han med et smil, mens han viser rundt i overetagen - der indtil for halvandet år siden var et stort ubrugeligt loftsrum.

Annonce

Nyt musiklokale

Nu er der fine lyse omgivelser, som både rummer mødelokaler, opholdsrum, toiletter og klasseværelser for skolens ældste elever, der i år er 7. og 8. klasse.

Noget af inventaret er sponsoreret af den lokale møbelvirksomhed Holmris B8 - mens gamle høvlbænke og trækasser, der før har stået i sløjdlokalet, er blevet genanvendt.

Også nedenunder hvor skolefritidsordningen, der går under navnet Mammutten, holder til, er alt blevet fornyet. Her er der eksempelvis et helt nyt køkken, der tydeligvis har en vigtig funktion i skolefritidsordningen.

Skoleleder Mikael Kristensen viser hvor man kunne fjerne en væg i redskabs rummet for at gøre plads til et nyt musiklokale. Foto: Morten Pedersen

- Vi har efterhånden brugt mange penge på ombygning, men det er vigtigt, hvis vi vil fremtidssikre skolen. I mange år har vi bare lavet lappeløsninger, men de har jo deres begrænsninger, siger Mikael Kristensen, der allerede nu kan løfte sløret for den næste plan, der ligger på tegnebrættet.

Og det er heller ikke en billig én af slagsen.

- Lige nu har vi musikundervisning i vores store samlingsrum, men det er ikke holdbart, hverken for dem, der skal have musikundervisning eller de omkringliggende klasselokaler. Derfor går vores næste plan ud på at få bygget et musiklokale, fortæller Mikael Kristensen.

Et nyt musiklokale er en prioritet hos friskolen, ikke mindst fordi skolen har besluttet, at når 8.- klasses elever, som noget nyt skal til eksamen, så bliver det i faget musik.

- Derfor er det naturligvis vigtigt, at eleverne har de bedst tænkelige faciliteter, siger Mikael Kristensen og viser rundt i og omkring gymnastiksalen, som man påtænker på den eller anden måde at inddrage i byggeriet af det nye musiklokale.

Annonce
Bjerringbro Avis

Bilist glemte at bremse: 46-årig kvinde kørt på skadestuen med ondt i nakken

Annonce
Bjerringbro Avis

Hun har vundet adskillige priser: Nu kommer kendt forfatter til Viborg og fortæller om sin roman, der foregår lige her på egnen

Annonce
Bjerringbro Avis

Bjerringbro Bibliotek får læsehund til børn med læseudfordringer

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Formand: Nye varmepriser meldes ud sidst på ugen

Bjerringbro Avis

Hurtig aktion efter tumult og fyring: Varmeværk har fundet sin nye direktør - og det er en gammel kending

Bjerringbro Avis

Kunstværk til knap en million kroner: Snart kommer der strøm på lyskunsten Strøm

Bjerringbro Avis

Kviktest-center flytter i tom Aldi-butik

Bjerringbro Avis

Nybolig-mægler opruster i Randers og Bjerringbro

Bjerringbro Avis

Et dyt, en fuck-finger, en løftet kobling - og en kollision: 75-årig dømt for 'bagatel-agtig' påkørsel af Rasmus Paludan

Bjerringbro Avis

Fortsat succes hos Rydbergs MC i Aidt

Bjerringbro Avis

Ny udvalgsformand: Vi skal arbejde med, når fremtidens skole skal formes

Annonce