Annonce
Bjerringbro Avis

Blodig Gudenå-laks bekymrer forsker: Kan skyldes en smitsom sygdom

Denne laks blev i foråret fanget i Gudenåen mellem Tangeværket og Bjerringbro. På baggrund af den opfordrer DTU Aqua nu fiskere til at indsende billeder af andre sårede laks. Foto: Fiskepleje.dk.
En laks, som blev fanget i Gudenåen tæt på Bjerringbro, er skabt bekymring hos en forsker på DTU Aqua. I værste fald kan der være tale om en ukendt og smitsom sygdom.
Annonce

Gudenåen: En lystfisker fik sig i foråret en overraskelse, da han i Gudenåen mellem Tangeværket og Bjerringbro hev en laks op, som havde tydelige sår og skader i hovedet.

Fiskeren sendte siden et billede af den blodige fisk ind til forskerne hos DTU Aqua, som er et institut under Danmarks Tekniske Universitet, der blandt andet udfører forskning inden for fiskeri og fiskesygdomme. Billedet gav forskerne en mistanke om, at laksen kunne være syg, og derfor udsendte DTU Aqua torsdag i sidste uge en opfordring til lystfiskere om, at de skal indsende billeder af mistænkelige fisk.

Den opfordring ser allerede nu ud til at kaste resultater af sig.

- Siden torsdag har jeg fået omkring fem henvendelser, og jeg ved også, at nogle har henvendt sig til Dansk Center for Vildlaks, siger professor ved DTU Aqua, Niels Jørgen Olesen.

Annonce

Ny sygdom?

Det er endnu ikke til at sige, hvad der er årsag til Gudenå-laksens blodige hoved.

- Vi kan ikke stille en diagnose ud fra nogle billeder, men vi har flere forskellige teorier om, hvad det kan skyldes. Derfor er vores mål primært at få undersøgt en række af de laks og forhåbentlig finde en årsag, siger Niels Jørgen Olesen.

DTU-professoren fortæller, at han og kollegaerne arbejder med forskellige teorier. Den første og mest bekymrende teori er, at der kan være tale om en primær infektion.

- I den forbindelse kan vi være bekymrede for, at det er en ny sygdom, der er dukket op, eller at nogle eksisterende patogener i højere grad end tidligere angriber fiskene, siger Niels Jørgen Olesen.

Derudover arbejder forskerne med teorier om, at fiskene slet og ret kan have fået infektioner efter skader eksempelvis på baggrund af nærkontakt med garn.

Annonce

Kontakt forskere

De danske forskere er i tæt kontakt med kollegaer i Norge, hvor der ligeledes i foråret har været tilfælde af, at op mod halvdelen af indfangede laks i bestemte elve og åløb er ramt af sår i hovedet og på bugen.

- Det er ikke noget nyt, at der bliver fanget laks med diverse sår, men det er nyt, at omfanget ser ud til at være betydeligt større, end vi har set før, siger Niels Jørgen Olesen, som tilføjer, at man i 1980'erne og 90'erne fandt en ligende sygdom hos vildlaks, og at det dengang ikke lykkedes at finde en egentlig årsag til sygdommen, som var en slags svampeinfektion.

Han understreger yderligere, at det er vigtigt, at forskerne får mulighed for at undersøge eventuelt ramte fisk. Derfor beder han fiskere, der fanger sårede laks om at kontakte DTU Aqua. Der er også tre steder i Jylland, hvor man kan aflevere fisken.

Dette kan man læse meget mere om på Fiskepleje.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce