Annonce
Bjerringbro Avis

Byens unge indretter ungdomshuset Broen i gammelt diskotek.

Den moderne rå murstensvæg og døren dukkede op bag flere lag sort maling,. Halvmuren til venstre er ny og erstatter et gammelt gelænder. Foto: Hanne Bliksted
Unge indretter deres eget sted i gammelt diskotek.
Annonce
Annonce

Fire lag gulv

Huset blev bygget som KFUM Hus i 1906, og umiddelbart så opgaven med at ændre diskoteket til et værested overkommelig ud, og med stor energi malede de unge de sorte vægge i lyse farver. Men hurtigt indså de, at der skulle mere til, så flere gange måtte de starte forfra, væggene blev renset og et nymalet gelænder revet ned og erstattet af en nybygget murstensvæg, og de fik god hjælp fra en lokal murer.

Gipsplader og andre byggematerialer ligger spredt ud i det rum, som skal blive til en café med bar og scene. Maling og gammelt puds er fjernet fra væggene, og den rå murstensvæg kom frem, så caféen får et helt moderne new yorker-look.

Caféens gulv har krævet meget knofedt. Først blev der fjernet hele fire lag gulv, hvor det nederste lag var det værste. Efter mange timers hårdt arbejde nåede de det oprindelige gulv, og de solide gulvbrædder er nu slebet ned og har fået en gang lak.

Murstensvæggen er nybygget, og erstatter et gelænder. Fra venstre er det Jonas Boye Laugesen, Liv Bech, Tobias Feldborg, Jakob Ekberg, Alex Thava og Frederik Løbner. Foto: Hanne Bliksted
Annonce

Forsvundet fortand

De unge lægger ikke skjul på, at opgaven med at renovere det tidligere KFUM-bygning, som i mange år husede forskellige diskoteker, har givet en del overraskelser. Mange af de unge har været på udebane, fordi de ikke er vant til håndværksarbejde.

- Men indtil nu har det været en god blanding af et godt fællesskab og at arbejde for noget fælles, hvor vi bruger vores hænder, siger Liv Bech.

Undervejs har de også været nødt til at tale koordinering og sikkerhed, det var især nødvendigt efter, at nogle med kraftige spark forsøgte at fjerne en kælderdør, mens en anden ung mand stod på den anden side. Det kostede ham en fortand. Heldigvis fandt de unge hurtigt tanden mellem splinter og træstumper på gulvet, og tanden blev limet på igen.

Planen var, at Broen skulle åbne til Bjerringbro Kulturfestival i maj, men da festivalen blev aflyst på grund af corona, og arbejdet i huset også blev forsinket, så er der ikke nogen endelig åbningsdato.

Bjerringbro: I otte år har det tidligere diskotek Walk In på Nørregade stået tomt. Men nu er en flok af byens unge mennesker i fuld gang med at forvandle det tidligere diskotek til ungdomshuset Broen.

I starten arbejdede 25-30 unge der, men på grund af corona-krisen ændrede det sig til otte-ti personer, og renoveringen er ikke gået helt så hurtigt som håbet. Mens de unge hamrer vægge ned, piller plader af vinduer og diskuterer planerne for huset, er der også tid til hygge og at få nye venner.

- Det bedste er, at man har fået nye venner her, siger Jonas Boye Laugesen, da han sammen med fem andre viser rundt mellem gipsplader, værktøj og gamle døre. Han er uddannet tømrer og har kunnet sætte de andre i gang med forskellige opgaver.

Det er dog ikke kun corona-krisen, som har overrasket de unge. Undervejs i arbejdet er skjulte døre, vinduer og en loftslem dukket op, og alle bygningens 14-15 vinduer var dækket af kraftige plader, som var skruet ind i vindueskarmen med syv-otte cm skruer.

Det er den lokale ungdomsforening Møllerne, som står bag etablering af ungdomshuset. Huset ejes af KVN Din Bolig i Viborg, og selskabet bidrager til en del af renoveringen, og resten forventer Møllerne kan betales med bidrag fra fonde.

Væggene har været malet mange gange, og mange steder er der også sat gipsplader op. Nu fjernes det hele. Her er det Frederik Løbner, som renser væggen, mens Jonas Boye Laugesen (tv), Tobias Feldborg og Liv Bech står i den gamle bar . Foto. Hanne Bliksted
Arbejdet med at renovere det gamle diskotek har trukket ud på grund af coronakrisen. Her er de unge i det lokale, hvor kiosken med genbrugstøj og bæredygtig husholdningsartikler skal indrettes. Foto: Hanne Bliksted
Både Tobias Feldborg (tv) og Jonas Boye Laugesen glæder sig over et godt fællesskab i Broen. Foto: Hanne Bliksted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Dueholm: Hvor er forældrene

Bjerringbro Avis

Slut med fredsvalg

Annonce