Annonce
Bjerringbro Avis

Coop Crew: Træningsdage i Fakta giver unge mod på uddannelse

Karina Madsen er butikschef i Fakta i Hammel,  men hun er også en del af Coop Crew og hjælper de unge til rette i butikkerne. Foto: Hanne Bliksted
Med støtte fra A.P. Møller Fonden hjælper Coop Crew unge på vej i erhvervslivet
Annonce

Coop Bjerringbro: At Fakta i Bjerringbro torsdag var fyldt med unge mennesker var ikke fordi, at der var ekstra gode tilbud. Flokken på cirka ti unge fra Viborg Ungdomsskole er en del af Coop Crew, som med en donation fra Den A. P. Møllerske Støttefond arrangerer praktikforløb for unge mellem 14 og 18 år.

Som en del af Coop Crew lærer de unge, at et fritidsjob i Fakta ikke kun handler om at sidde ved kassen. Foruden jobbet som kassemedarbejder trænes de i rengøring, trimning, sætte varer på plads og dato-tjek, altså at sørge for, at varerne ikke har overskredet sidste salgsdag. De unge prøver alle områder i det seks ugers træningsforløb, som slutter med et diplom, som de kan bruge i deres videre uddannelse.

Normalt er de unge i praktik i Fakta i Houlkjær, men da omkring halvdelen af dem bor i Bjerringbro, var det oplagt, at en af træningsdagene blev flyttet til hjembyen.

Nicolai Stensdal (tv) er projektleder fra Coop Crew, her hjælper han Lars Ove Rasmussen og Kevin Hoelgaard med at trimme hylderne, så varerne i Fakta i Bjerringbro står pænt. Foto: Hanne Bliksted

- Vi trimmer og stiller varerne frem på hylden, så de står pænt og er nemme at få fat i, forklarer Kevin Hoelgaard, da han er i gang ved reolerne med kagerne. Han har ikke prøvet at have et fritidsjob, men han synes, at det er fint at prøve at arbejde i Fakta.

Annonce

Fremtiden

Tim Bech Christensen har et fritidsjob som fejedreng på Grundfos, men han er glad for Coop Crew forløbet.

- Det er godt at lære noget praktisk,  som jeg måske kan få brug for i fremtiden, siger han, da han tager en pause fra at sætte varer på plads.

Han er ligesom sine kammerater iklædt en sort Coop Crew sweatshirt, så kunderne kan se, at de unge mennesker hører til i butikken.

På lageret er Sebastian Brechun og Lee Gatiers ved at gøre rent, de har allerede gjort rent i køledisken og på personaletoilettet. Det med toilettet var de ikke så vilde med, og det var deres debut ud i toiletrengøring.

Til et fritidsjob i Fakta hører også rengøring, her er Sebastian Brechun ved at vaske gulvet. Foto: Hanne Bliksted

- Men det var ikke så slemt, for der var faktisk pænt derude. Det er dejligt at være i praktik her, for man lærer noget nyt og lærer nye mennesker at kende, siger Sebastian Brechun, da han er klar til at vaske gulvet.

Coop Crew

Coop Crew er et samarbejde mellem kommunale ungdomsskoler, Ungdomsskoleforeningen og Fakta. Projektet støttes af den A. P. Møllerske Støttefond med 27 millioner kroner.

Forløbet er målrettet udsatte unge, som af forskellige årsager kan have gavn af at få hjælp til fritidsjob.

Projektet startede i 2019 og løber over seks år. 24 kommuner deltager, og der afvikles to forløb i hvert skoleår. I projektperioden vil op mod 3.700 unge mellem 14 og 18 år deltage i et træningsforløb i en lokal Fakta-butik.

Forløbet  varer seks uger med undervisning én gang om ugen i en lokal Fakta-butik. Forløbet afsluttes med et diplom.

Læs mere på coopcrew.dk

Annonce

Fritid og fremtid

Overskriften er 'Coop Crew - når fritid bliver til fremtid', og projektet er blandt andet for unge, som går på Viborg Ungdomsskole. De unge skal selv søge om at komme med i Coop Crew, og forløbet er især for unge, som måske ikke klarer sig så godt i skolen eller på anden måde har det svært. Målet er blandt andet, at de unge får lyst til at søge et fritidsjob, at de lærer at møde til tiden og i det hele taget at begå sig på en arbejdsplads.

Projektleder på Viborg Ungdomsskole Nicolai Stensdal glæder sig over muligheden for at gøre noget ekstra for dem, som ikke lige selv kan skaffe et fritidsjob.

- Vi vil egentlig bare gerne hjælpe dem, så de kommer til at tro mere på sig selv og bliver mere selvstændige, siger han.

Tim Bech Christensen har et fritidsjob som fejedreng på Grundfos, men nyder at prøve noget nyt. Foto: Hanne Bliksted

- Vi oplever, at mange får øjnene op for, hvorfor det for eksempel er vigtigt at lære matematik, altså at de kan koble tingene sammen. Og så kan vi se, at det er nemmere at fastholde de unge i uddannelsessystemet, når de har haft sådan en træningsperiode, tilføjer Nicolai Stensdal.


Vi oplever, at mange får øjnene op for, hvorfor det for eksempel er vigtigt at lære matematik, altså at de kan koble tingene sammen. Og så kan vi se, at det er nemmere at fastholde de unge i uddannelsessystemet.

Nicolai Stensdal, projektleder.


Målet er at 80 procent efter Coop Crew forløbet søger et fritidsjob, og at 50 procent af alle får et fritidsjob efter forløbet.

Foruden Nicolai Stensdal er to butikschefer tilknyttet projektet, nemlig butikscheferne for Fakta i Houlkjær og i Hammel. De er så med, når de unge mennesker er i praktik, og donationen fra A.P. Møllen Fonden gør, at de kan købes fri fra deres normale jobs.

- Det er superspændende at være med til at hjælpe de unge, som har det lidt svært. Her lærer de noget praktisk, og hvis de får et fritidsjob, tjener de deres egne penge og kan spare op til for eksempel en telefon, siger Karina Madsen, mens hun hjælper Oliver Andersen med at klare en ekspedition ved kassen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

25 års jubilæum

Bjerringbro Avis

25 års jubilæum på Grundfos

Bjerringbro Avis

Nyt tag på Gerning Kirke

Bjerringbro Avis

Kuber pakkes ind som gaver

Bjerringbro Avis

Julehjælp til trængte familier

Bjerringbro Avis

Hvem må være her?

Annonce