Annonce
Bjerringbro Avis

Efter 30 år som ufaglært: - Det krævede et ordentligt skub at få mig i gang

Gitte Frederiksen. Foto: Jane Gisselmann
Annonce

Bjerringbro/Viborg: - Man ved, hvad man har, men man ved aldrig, hvad der venter - og tænk hvis det er noget ubehageligt.

Ordene er Gitte Frederiksens. Hun er 49 år gammel og smiler lidt over sin egen facon, som hun sidder her på Midtbyens Gymnasium i Viborg og skal fortælle, hvordan hun efter et helt liv som ufaglært pludselig er gået i gang med at uddanne sig.

For uddannelse stod bestemt ikke øverst på Gitte Frederiksens ønskeliste, før hun kraftigt opfordret af sin leder på Grundfos og derfor noget nødtvungent gik i gang i september.

Hun smiler igen, når hun bliver bedt om at fortælle, hvordan det så er gået.

- Jeg var faktisk bange for at komme i gang. Det må jeg indrømme. Det boglige har aldrig været min stærke side. Men jeg må sige, at jeg er blevet meget positivt overrasket, fortæller hun.

Annonce

Flov over at være ufaglært

Gitte Frederiksen var 19 år gammel og færdig med et forløb på teknisk skole, da hun blev ansat i produktionen på Grundfos i Bjerringbro.

Hun vidste på forhånd ikke noget som helst om pumper, da hun blev ansat. Alligevel kom Grundfos til at spille en afgørende rolle i hendes liv.

Blå bog

Navn: Gitte Frederiksen

Alder: 49 år

Job: Ansat i produktionen på Grundfos i Bjerringbro

Bor: Randers

I dag kan hun se tilbage på over 30 år på samme arbejdsplads.

En del af årene har hun arbejdet side om side med sin mand, som hun mødte 19 år gammel på Grundfos. Opgaverne har ændret sig gennem årene, og Gitte Frederiksen har arbejdet i mange forskellige afdelinger, men uden nogensinde at få en uddannelse.

- Jeg har indimellem følt mig lidt flov over at være ufaglært. Men samtidig har jeg været glad for mit arbejde og tilfreds med min tilværelse. Jeg har ikke følt, at jeg manglede noget, så jeg har nok bare gået uden om det, der virkede ubehageligt, siger hun.

Annonce

Står stærkere

Det er tre-fire år siden, Gitte Frederiksen første gang hørte om uddannelsen til industrioperatør, som ledelsen på Grundfos opfordrede mange ufaglærte til at tage.

I lang tid lykkedes det hende at smyge sig udenom, men til sidst pegede pilen på hende.

Industrioperatør

  • Uddannelsen henvender sig til alle voksne ufaglærte i industrien
  • Uddannelsen varer et år og består af moduler på en uge med undervisning og en uge på arbejdspladsen.
  • Produktion, samarbejde og procesoptimering er faste temaer i uddannelsen
  • Sund livsstil, motion og kost indgår også som en del af undervisningen
  • Mercantec står bag uddannelsen, der har hovedbase på Midtbyens Gymnasium

- Jeg bor i Randers, og da jeg fandt ud af, at uddannelsen er i Viborg, var jeg næsten ved at hoppe fra alene af den grund, men så tog jeg mig sammen, siger hun og fortsætter:

- Min fornuft sagde mig, at jeg selvfølgelig skulle sige ja tak til at få en betalt uddannelse. Selvfølgelig. Hvis jeg for eksempel mister mit job, står jeg langt stærkere med uddannelsen. Og både min mand og vores to voksne børn bakkede mig op, men min krop strittede godt nok imod. Jeg var ikke meget for det.

Annonce

Mod på motion

Uddannelsen til industrioperatør veksler mellem en uge på uddannelse og en uge på arbejdspladsen. Allerede efter få uger i klasseværelset, opdagede Gitte Frederiksen, at hendes frygt havde været grundløs. Hun faldt lynhurtigt ind i jargonen og nød faktisk at være blandt ligesindede.


Jeg var faktisk bange for at komme i gang. Det må jeg indrømme. Det boglige har aldrig været min stærke side. Men jeg må sige, at jeg er blevet meget positivt overrasket.

Gitte Frederiksen


- Jeg kunne jo sagtens klare mig. Vores opgaver er baseret på gruppearbejde. Og selvom jeg ikke har ret meget selvværd på det boglige, fandt jeg ud af, at jeg sagtens kan bidrage med noget godt, siger hun og fortsætter:

- Samtidig lærer vi meget om krop og motion. Jeg havde aldrig dyrket motion før. Nu har jeg tre faste dage om ugen med motion på skemaet, og det har virkelig givet energi. Det er jeg helt sikker på, at jeg fortsætter med, siger hun.

Annonce

Rørt over sammenhold

Gitte Frederiksen bliver helt rørt, når hun taler om sammenholdet i klasselokalet.

Efter 31 år uden et uddannelsesmæssigt netværk oplever hun nu 49 år gammel, at hun har mødt en række mennesker, hun kan spejle sig i, og som hun forventer, at hun kommer til at fastholde forbindelsen til - også når uddannelsen er gennemført.

- Underviserne har haft fokus på sammenhold og fællesskab fra første dag. Vi har det rigtig sjovt sammen. Vi gør hinanden bedre. Uddannelsen er faktisk det bedste, der er sket for mig i mange år, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Farvel til afdelingsdirektør

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Pølsevognen fylder 100 år

Bjerringbro Avis

Nyholm-skulptur på plads

Annonce