Annonce
Bjerringbro Avis

En robot med nærvær og kærlighed?

I bund og grund elsker jeg teknik. Min robotstøvsuger, der tager tørnet, mens jeg er på arbejde og lasagnen, som er klar klokken 18, fordi ovnen kan programmeres. Teknik er funktionel. Det gør det nemt, når filer kan deles og der spares tid. Mobilen og den bærbare er vores tro følges ven og i disse lockdown tider er det ekstra smart med teams, Meet, FaceTime og så mange andre programmer, hvor vi kan mødes. Vi skåler med vinglasset til vennerne, underviser ungerne og konstaterer, at Corona skam også har fordele. Nogle i al fald.

Det nyeste hit er robotter på plejehjem som personalets forlængede arm, tidsbesparende og endda så smarte, at tre personaler afsættes i en presset periode, for at få styr på dem. Tankevækkende. Demente vågner af dvale, fordi robotterne har tid. TID! Jeg spørger mig, om vi mon er i gang ved at udfordre vores værdier i endnu højere grad. Er det bare robotternes batterilevetid på 45 min, der nu adskiller sig fra os mennesker?

NEJ, INTET kan erstatte den ægte nærvær, oprigtige opmærksomhed og kærlige omsorg til et menneske. Ingen kan programmeres til empati, ingen kunstig hånd kan med kærlighed lægges på en andens skulder og læse i livstrætte øjne.Det tager tid at sidde med både ungdom og alderen ved bordet og lytte til stammende ord. Alt tager tid! Denne skal vi have råd til, den er livsnødvendig og vigtigere end dyre skulpturer og gyldne figurer. Lad os vinde noget af tiden hver især, og spare op til det, der er brug for, så at tomrummet robotterne tilsyneladende efterlader på plejehjemmet, kan erstattes af dedikerede plejere, familien og hjertevarme besøgsvenner, der arbejder hånd i hånd.

Lidt kan betyde meget. Måske en dag det også er muligt at opbygge et friplejehjem i vores by, hvor værdierne om tid, nærvær og værdighed nejer respektfuld for livets alder og dem, der helliger deres liv til opgaven. Så kan de tidsstyrede robotter klare rengøringen og opvasken, mens der bruges et kvarter af nærvær, der aldrig vil blive glemt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce