Annonce
Bjerringbro Avis

En stærk kirke fylder 100 år

På kirkens tårn er det tydeligt at læse, at det er i år 100 år siden kirken blev bygget. Foto: Christine Krüger Hansen
Bjerringbro Kirke fejrer jubilæum i flere dage.
Annonce

Bjerringbro: I en tid, hvor der ellers tales om, at folkekirken er trængt, og at der er flere og flere kirker, der står tomme under gudstjenesterne, har Bjerringbro Kirke formået at hæve sig over disse udfordringer, der ellers er mange små sogne forundt.

Modsat mange andre steder er det gennemsnitlige tal for antal kirkegængere ved gudstjenester i Bjerringbro Kirke langt højere end gennemsnittet - samt i stigning - og det må derfor siges at være på en ganske positiv baggrund, at kirken i den kommende weekend kan fejre sin runde fødselsdag - hele 100 år.

Selvom Bjerringbro allerede blev grundlagt ved jernbanens kommen i 1863, skulle der gå en rum tid, før den spirende by fik sin egen kirke. I 1910 blev der nedsat et udvalg fra de tre eksisterende sogne til bygning af en kirke, men der gik yderligere ni år inden, den nye flotte kirke kunne indvies.

I løbet af de 100 år der er gået har kirken flere gange undergået diverse udvidelser og renoveringer, og den står fremstår derfor flot og velholdt til sin runde fødselsdag.

- Vi synes at Bjerringbro Kirke har nogle fantastiske rum. Den er lys og tiltalende, hvilket faktisk er lidt i modsætning til, hvordan den så ud i starten, siger kirkebogsførende præst og provst for Østre Provsti, Bjarne Markussen og viser et billede af kirken indvendig.

Billedet er fra 1920'erne, og her kan man se det oprindelige inventar, der var utrolig mørkt og tungt. Et nyt apsis blev bygget i 1960'erne og senere blev en række smukke mosaikruder indsat, og de giver kirken et varmt skær.

- Vi har fortsat ønsker til fornyelse af kirken, men om vi får dem opfyldt må tiden jo vise, siger Bjarne Markussen.

Flotte tal for kirken

I 2018 blev der afholdt 88 gudstjenester i Bjerringbro Kirke

Det maximale antal deltagende ved en gudstjeneste var 360, mens det mindste antal deltagere var 9

Det giver et gennemsnit på 102 antal besøgende ved en gudstjeneste, hvilket er langt over landsgennemsnittet

Alt i alt var der 8990 deltagere ved årets gudstjenester

Alt i alt menes det at der har været godt 20.000 besøgende i kirken i løbet af året hvis man tæller alle de kirkelige handlinger med

Annonce

Byggesager

For tiden arbejdes der med en lang række projekter, og det er først og fremmest menighedsrådets opgave at holde hånd i hanke med dem.

Flemming Holmberg har været formand for menighedsrådet i en lang årrække, og han kan godt mærke, at der er kommet en del opgaver til.

- Opgaverne er blevet større og involverer ofte byggesager. Derudover er der kommet flere medarbejdere til, som menighedsrådet har ansvaret for, lige bortset fra præsterne, der hører under provsten. Så det må siges at være et stort fritidsarbejde, siger Flemming Holmberg, der til dagligt arbejder på Grundfos.

Heldigvis får menighedsrådet stor hjælp fra præsterne, der gerne lader sig involvere i mange af sagerne.

- Vi sidder med i en række udvalg, og det fungerer rigtig godt siger, Bjarne Markussen.

Annonce

Mangfoldig

Foruden de tre præster er der 12 ansatte ved kirken, der nærmest må betegnes som en mellemstor virksomhed.

At Bjerringbro Kirke i gennemsnit har 102 kirkegængere ved hver gudstjeneste skyldes, at man hos menighedsrådet og blandt præsterne de seneste år har lagt en strategi og arbejdet målrettet for at gøre kirken i Bjerringbro mere mangfoldig.

- Vi har øget kirkens aktiviteter og har mange tilbud til alle aldersgrupper, og som folk oplever som meningsfyldte og relevante, men det er stadig gudstjenesten, der er omdrejningspunktet, siger Bjarne Markussen, der sammen med Flemming Holmberg også giver de dygtige medarbejdere ved kirken en stor del af æren for den positive tilgang.

Kirken er i god gænge og det har både præster, menighedsråd og medarbejdere haft indflydelse på. Her er det provst Bjarne Markussen og menighedsrådsformand, Flemming Holmberg.
Annonce

Trappekaffe

Kirken tilbyder et væld af aktiviteter som fredagscafé, sogneudflugter og kirkehøjskole og eksempelvis aftengudstjeneste og efterfølgende aftensmad for familier er så populært, at man har valgt at øge antallet af arrangementer.

- Vi er også begyndt at tilbyde trappekaffe efter søndagsgudstjenesterne, og det er rigtig populært. Så får kirkegængerne en kop kaffe udenfor, mens de får snakket sammen, siger Bjarne Markussen.

Strategien med at åbne op og favne hele byen betød også, at kirken tog aktivt del i Bjerringbros nye kulturfestival - og fremadrettet har vi et stort ønske om, at vi endnu mere kan være med til at styrke Bjerringbro, siger Flemming Holmberg.

Bjerringbro Kirke
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Dueholm: Hvor er forældrene

Bjerringbro Avis

Slut med fredsvalg

Annonce