Annonce
Bjerringbro Avis

Et kig ind i maskinrummet: Grundfos har indviet sit nye museum

Side om side kunne far og søn, Niels og Poul Due Jensen klippe snoren til Grundfos' nye museum - The Factory. Foto: Morten Pedersen
Grundfos indviede sit nye museum, der har fået navnet The Factory

Bjerringbro: Fredag den 4. september åbnede Grundfos-museet The Factory i ombyggede fabrikslokaler på Birkevænget hos Grundfos med en officiel indvielse og særligt indbudte gæster.

-Vi har ventet rigtig længe på denne dag - siden maj - derfor vil I også bemærke, at der er meget rent på museet - og gulvene kan simpelthen ikke poleres mere.

Sådan indledte Poul Due Jensen sin tale til gæsterne i forbindelse med indvielsen af  museet, der har været en del år under vejs, og som oprindeligt skulle have været indviet i maj.

Annonce

Men ligesom med så meget andet blev det forhindret af Covid-19, og i stedet blev det denne fine fredag i september, at museet endelig slog dørene op og samtidig  markerede pumpevirksomhedens 75 års jubilæum, hvis store fest er flyttet til næste år.


Det er lige her, hvor vi står nu, at Grundfos' historie begyndte, for det var i 1938, at mine bedsteforældre købte et hus på Østergade og lidt over 75 år siden, at Poul Due Jensen modtog den første ordre på en pumpe

Poul Due Jensen, Group Executive Vice President hos Grundfos.


Museet, der udover at være tilgængelig for alle ansatte på Grundfos, bliver også tilgængelig for offentligheden den første weekend i hver måned.

Flemming Pedersen, der er leder af Grundfos’ historiske afdeling, viste rundt på museet i forbindelse med indvielsen. Foto: Morten Pedersen

- Det er lige her, hvor vi står nu, at Grundfos' historie begyndte. Det var i 1938, at mine bedsteforældre købte et hus på Østergade og lidt over 75 år siden, at Poul Due Jensen modtog den første ordre på en pumpe, fortalte barnebarnet Poul Due Jensen, der i dag er Group Executive Vice President hos Grundfos.

Gammel skrammel

Derfor er det også meget passende, at det nye museum, der præsenterer et vigtigt indblik i virksomhedens industri- og teknologihistorie, er etableret på denne matrikel.

- Vi åbner for en lille "black box"og lader fok kigge ind i maskinrummet - dog uden at afsløre alle vores hemmeligheder, dem må i vente med at få til 150 års jubilæet, sagde han med et smil, inden han overlod talerstolen til sin far Niels Due Jensen, der har fostret ideen om museet.

- Det var mens vi gik og renoverede mit gamle barndomshjem i Østergade, som nu også er et museum, at jeg fik ideen til, at vi også skulle lave et produktionsmuseum - før det var for sent, sagde Niels Due Jensen og beskrev efterfølgende, hvordan mange nye ansatte gennem tiden havde ment, at det "gamle skrammel", der altså nu står på museet, burde smides ud.

Naturligvis var en stor del af Due Jensen-familien repræsenteret ved indvielsen.  Foto: Morten Pedersen

Selv havde han taget en grundig runde på museet nogle dage tidligere og var meget fascineret af udstillingen og de tekniske landvindinger, der står udstillet i museet. Han mindede deltagerne om, at der foruden alle maskinerne også har været en lang række medarbejdere der gennem årene har udviklet disse maskiner og mennesker, der har stået ved maskinerne.

- Lad os ikke glemme dem, sagde han og påpegede, at han selv måtte være en af de ældste ansatte i virksomheden.

- 60 år i år, så jeg burde nok også være på museum, sagde han med sine karakteristiske lidt tørre humor, inden han sammen med Poul Due Jensen klippedt snoren over til det nye museum, og gæsterne fik lejlighed til at komme indenfor.

Museet byder på et væld af maskiner og værktøjer fra Grundfos’ 75-årige historie. Ting, der ikke blot illustrerer virksomhedens udvikling, men også generelt fortæller om industri, teknologi og samfund.

Annonce

Jubilaren trykkede på knappen

Det er mere end 150 historiske genstande formidlet i 14 tematiske afsnit fordelt på 1600 kvadratmeter og to plan.

- Grundfos’ succesrige historie hænger i høj grad sammen med, at virksomheden ikke bare har udviklet gode pumper, men også har valgt selv at fremstille stort set alle pumpedele selv og at gøre det på sin helt egen måde, fortalte Flemming Petersen, der er leder af Grundfos’ historiske afdeling.

"Karrusellen" er udstillingens kronjuvel. Den enorme maskine fra 1972 var en landvinding for effektiviteten i pumpefremstillingen, og museets gæster kan med et enkelt tryk vække den til live igen.

Udstillingen er inddelt i forskellige temaer og giver både indblik i processen og produkterne. Foto: Morten Pedersen

Det blev 50 års jubilar, Anders Jebjerg, der fik æren af at sætte maskinen i gang ved indvielsen af museet fredag formiddag.

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Stille Stafet for Livet gav fint resultat

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Venstre er klar med 18 kandidater til efterårets kommunalvalg

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Fru Larsens fremtid er ikke på plads endnu: Men der arbejdes hårdt på sagen

Bjerringbro Avis

Sankthans: Kender du disse traditioner og myter?

Bjerringbro Avis

Formandsskifte ved møde: Et år fyldt med initiativer, aktiviteter og projekter

Bjerringbro Avis

25-års jubilæum

Bjerringbro Avis

Stole laver huller i asfalt på ny plads

Bjerringbro Avis

Stafet for Livet: 42 børn og voksne gik og løb for JyttaBirthe Holdet

Bjerringbro Avis

Sille og Astrid blev årets første studenter i Bjerringbro

Bjerringbro Avis

Enten er man brandmand i tre måneder eller 30 år

Bjerringbro Avis

Lions har fået ny bestyrelse

Bjerringbro Avis

Katrine drømmer ikke om to millioner afspilninger

Bjerringbro Avis

LOF-afdelinger fusionerer

Bjerringbro Avis

Museer i Tange og Helsingør arbejder sammen: 'Et perfekt match'

Bjerringbro Avis

Børnehavebørn indspillede venskabssang

Bjerringbro Avis

Gentagne skader skæmmer Lauges håndboldsucces

Bjerringbro Avis

'Den gamle fotograf' fylder 75 år: Karrieren som fotograf startede på kasernen

Bjerringbro Avis

Danske Digterruter: På vandring med Blicher

Bjerringbro Avis

Nyt tøj til fodboldspillere

Bjerringbro Avis

Fællessang på Niels Due Jensens Plads: 'Kuk-kuk fallera' med Oasens Musikanter

Bjerringbro Avis

Bjerringbro Gymnasium sikres fast elevtal

Bjerringbro Avis

Igen åben for salg af toiletpapir og søde sager

Bjerringbro Avis

Tange Roklub glæder sig over ny bro

Annonce