Annonce
Bjerringbro Avis

Farvel til "Småt brændbart" og "Deponi"

Småt brandbart. Foto: Martin Kloster
Brugerne på genbrugspladserne i Favrskov kommer nu til at lede forgæves efter containerne til "Småt brændbart" og "Deponi", når Favrskov Forsyning ændrer navnet på de to affaldstyper.

Favrskov: Fra 29. juli skal det ikke længere hedde "Småt brændbart" og "Stort brændbart", men i stedet "Rest efter sortering". Og ligeledes kommer containeren til "Deponi" fremover til at hedde "Til nedgravning".

Det har altid været en stående joke, at alt affald kan brænde, hvis bare temperaturerne er 'høje nok'. Men den vittighed kan de besøgende på genbrugspladsen altså godt smide i skraldespanden og begynde at vænne sig til nye skilte. Navneændringerne sker ifølge Lone Bejder, projekt- og udviklingschef i Favrskov Forsyning for at sikre endnu mere genanvendelse og bedre sortering, for navnene på skiltene kan have en stor betydning for, hvordan kunder sorterer:

- Det er jo ikke fordi, at hverken containerne eller affaldet har været ved numerolog. Men med det nye navn - "Rest efter sortering" - vil vi gerne signalere, at det kun er til det affald der er tilbage, når alt det genanvendelige affald er sorteret ud i de rigtige containere. Vores mål er naturligvis at sende mere til genanvendelse og genbrug, og mindre til forbrænding, siger Lone Bejder og fortsætter:

Annonce

- Når "Deponi" får navnet "Til nedgravning", er det for at tydeliggøre, hvad der sker med affaldet. At det rent faktisk graves ned i jorden. Det kan måske få folk til at spørge sig selv, om der virkelig ikke er en anden mulighed. Deponering er sidste udvej i affaldshierarkiet. Det vi aller nødigt vil gøre med affaldet.

Fremskridt i sortering

Samtidig med at containerne omdøbes, sættes der sorteringsborde op foran "Rest efter sortering", for at hjælpe kunderne med at kunne sortere mere, ligesom der vil være øget vejledning i perioden efter de nye skilte er sat op. I andre kommuner har de gode erfaringer med at erstatte "Småt brændbart" med "Rest efter sortering". I Vejle og Give er mængden af affald, der bliver sendt til forbrænding, næsten halveret. I Holbæk oplever de samme tendens. Stort potentiale for mere genanvendelse Favrskov Forsyning har siden 2017 holdt skarpt øje med sorteringen på genbrugspladserne. Og selvom borgerne generelt er rigtig gode til at sortere, er der ifølge Lone Bejder stadig noget at komme efter.

- Vores undersøgelser viser, at der er fremskridt i sorteringen. Men vi kan også se, at der stadig er meget affald, der havner i de forkerte containere. Og i takt med, at der hvert år bliver afleveret mere affald på genbrugspladserne, bliver der også afleveret mere til forbrænding og deponering. Potentialet for mere genanvendelse er dermed stort, og derfor sætter vi ekstra fokus på de to fraktioner, siger hun.

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Godkendt sæsonstart af lokale bordtennisherrer

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Fra uddannelsescenter til erhvervscenter

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Borgermøde i Hjermind Skov: Aftentur med kritiske spørgsmål

Bjerringbro Avis

Jubilæum på Grundfos

Bjerringbro Avis

Ølkassetyv taget på fersk gerning i brugsen: Pant-gevinst blev vekslet til en bøde

Bjerringbro Avis

Danmarksmesterskaberne udspillede sig i Tange Sø Golfklub: - Det handler altid om at vinde, men det er ikke det vigtigste

Bjerringbro Avis

Narkobilist stoppet lørdag eftermiddag: Føreren blev udsat for en mindre bøderegn

Bjerringbro Avis

Kan købe med rabat: Flere end 7500 medarbejdere ejer Grundfos-aktier

Bjerringbro Avis

Konogram om tiden

Bjerringbro Avis

Hvordan laver man blod-is og hvordan plukker man en gråand? Heldige elever fra Lilleåskolen fik Michelin-madtips med på vejen

Bjerringbro Avis

Politi bevogtede Stram Kurs-møde

Bjerringbro Avis

Singlefest i Ans: Danseskoene skal luftes

Bjerringbro Avis

Portrætkonkurrence: Ulstrup-piger modtog pris på Frederiksborg Slot

Bjerringbro Avis

Nu er der mere plads, hylder på tværs og alt fra sushitilbehør til glutenfri varer: Karina glæder sig til at lukke kunderne ind

Bjerringbro Avis

To spændende foredrag på Nørgaards Højskole

Bjerringbro Avis

Udstilling i Gudenåhuset: Motorcykel med kors på bagsædet

Bjerringbro Avis

Gamle strømpenge delt gavmildt ud

Bjerringbro Avis

Grønne Sammen handler også om naturen: Når ænderne plukkes med de bare børnenæver

Bjerringbro Avis

Majbrit har sat sig på den røde bænk

Bjerringbro Avis

Blommer og bekymringer

Bjerringbro Avis

Byforum slog et slag for mere liv ved og på åen

Bjerringbro Avis

Sådan får du bugt med havens dræbersnegle

Bjerringbro Avis

Mette Rydberg fylder 60 år

Annonce