Annonce
Bjerringbro Avis

Fire års frivilligt arbejde ender brat: - Det er frygteligt at tænke på, at det kan slutte om lidt

De to søstre Hanne Klausen (t.v.) og Dorthe Nielsen (t.h.) har i fire år drevet tilbuddet "En Håndsrækning Midtjylland", som forærer tøj og andet væk til folk, der ikke har mange penge. Foto: Morten Dueholm
Gennem fire år har to kvinder hjulpet hundredevis af socialt udsatte fra hele regionen. De forærer tøj, sko, legesager, tallerkener, køkkenmaskiner og meget mere væk - fuldstændig gratis. Men til sommer er det slut, for deres lokale skal rives ned.
Annonce

Bjerringbro: I den gamle, gule børnehave på Brogade i Bjerringbro står metervis af stativer og hylder fyldt med tøj, ting og sager. Når bygningen hver tirsdag slår dørene op, kan socialt udsatte og værdigt trængende komme og tage det med, de har brug for.

En gratis håndsrækning.

I løbet af de seneste fire år har kvinderne bag initiativet, søstrene Dorthe Nielsen fra Rødkærsbro og Hanne Klausen fra Løvskal, opbygget et enormt netværk af glade givere og trængende aftagere. De to kvinder har arbejdet hårdt uden selv at få en krone for det, så de, der har svært ved at få hverdagen til at løbe rundt, kan få det en smule nemmere.

Men meget tyder på, at initiativet "En Håndsrækning Midtjylland" snart kan få en brat ende. Bygningen på Brogade, som kvinderne har lånt gratis af kommunen, skal rives ned, og det ser ikke ud til, at de har andre steder at tage hen med initiativet.

- Vi har fået at vide, at vi skal være ude sidst i juli, siger Dorthe Nielsen og tilføjer, at de to frivillige initiativtagere bliver nødt til at lukke tilbuddet, hvis ikke de har fundet et nyt lokale inden da.

- Det er frygteligt at tænke på, at det kan slutte om lidt. Det gør meget ondt at skulle lukke. Nu har vi jo bygget det op og har været her så længe, siger Hanne Klausen.

Den anden dag var der en lille pige inde for at prøve en konfirmationskjole. Ej, hvor var hun glad. Forældrene havde ikke råd til en konfirmationskjole til hende, så det var ikke meningen, at hun skulle have en. Men så fik hun en her

Hanne Klausen, initiativtager til tilbuddet "En Håndsrækning Midtjylland" sammen med sin søster Dorthe Nielsen

Annonce

Nødvendigt i Danmark?

Når man går ind gennem den gamle børnehaves hovedindgang, kommer man til en lang gang, som er fyldt med jakker, trøjer, skjorter, sko, støvler, stiletter, cykelhjelme og meget mere. Inde i hovedrummet er der også et væld at hylder, skabe og stativer, der bugner af alt fra fine kjoler til kasseroller. Et af de tilstødende rum er fyldt med legetøj, biler, bamser, spil og dukker, og det er med sikkerhed et slaraffenland for ethvert barn.

Intet i sortimentet koster noget. Det gives alt sammen gratis væk til personer, som med søstrenes ord ikke har særligt mange penge.

- Det er en gruppe for udsatte. Folk på kontanthjælp, SU og så videre, siger Hanne Klausen med henvisning til initiativets Facebook-gruppe.

Det to kvinder mærker et stort behov for deres frivillige arbejde. Af og til oplever de, at deres brugere står med tårer i øjnene og tager imod de gratis ting. Og det gør indtryk, fortæller Hanne Klausen.

- Den anden dag var der en lille pige inde for at prøve en konfirmationskjole. Ej, hvor var hun glad. Forældrene havde ikke råd til en konfirmationskjole til hende, så det var ikke meningen, at hun skulle have en. Men så fik hun en her, siger hun.

- Man troede slet ikke, at det var nødvendigt i et land som Danmark. At der er nogen, der mangler så meget.

Annonce

Håber på noget andet

Historien om "En Håndsrækning Midtjylland" begyndte i 2015. Dengang oprettede Dorthe Nielsen og Hanne Klausen initiativets Facebook-gruppe, som i dag har knap 600 medlemmer fra hele regionen.

De blev inspireret af deres tredje søster, som havde startet et lignende koncept i Nordjylland, og som spurgte dem, om det ikke var på tide, at Midtjylland fik samme tilbud. De to lokale kvinder begyndte med at opbevare tøj, ting og sager i deres egne hjem, men da de hurtigt mærkede en kæmpe efterspørgsel, måtte de søge mod større lokaler.

- Til sidst kunne vi ikke længere være derhjemme. Vi vidste jo heller ikke, at det ville gribe sådan om sig, som det gjorde, siger Hanne Klausen.

Efter cirka to år i hjemmene fulgte omkring to år i en kælder i Nørregade. De nuværende faciliteter i Brogade er stillet til rådighed af kommunen, og det har søstrene været glade for. Men inden længe skal den snart 120 år gamle bygning rømmes og rives ned, og så bliver "En Håndsrækning Midtjylland" sat på gaden.

- Vi håber sådan, at kommunen finder noget til os inden slutningen af juli, for ellers er vi nødt til at stoppe, og det ville vi da være meget kede af. Men vi kan kun håbe, siger Hanne Klausen.

Der er allerede flere af tilbuddets brugere, som har spurgt de to kvinder, hvad de skal gøre, hvis "En Håndsrækning Midtjylland" bliver nødt til at lukke.

Det kan de ikke svare dem på. De kan kun sige, at de inderligt håber på, at nogen inden længe vil kunne tilbyde dem et permanent sted at holde til.

Søstrenes tilbud holder til i den gamle børnehave i Brogade 48 på Sønderbro, men til sommer skal de ud af lokalerne, som er stillet dem til rådighed af kommunen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Foredrag i Thorsø

Bjerringbro Avis

25 år på Grundfos

Billund Ugeavis

Familiekoncert i Gudenåhuset

Billund Ugeavis

bjBarokmusik i kirken

Annonce