Annonce
Bjerringbro Avis

Flygtninge integreres på 800 kvadratmeter jord mellem kartofler og syrisk salat

Det går strålende med både høsten og integrationsarbejdet i Røde Kors' køkkenhave ved Vindum. Haven er drevet af flygtninge, og idémand Frank Prosser (t.h.) fordeler arbejdet. Foto: Eskil Lyngsøe
Omtrent et par gange om ugen knokler en gruppe flygtninge og et par Røde Kors-frivillige på en bakket mark syd for Vindum. De hakker, sår, planter, høster - og så taler de sammen og hygger sig gevaldigt imens.
Annonce

Vindum: - Det her er en squash, siger Frank Prosser, mens han står med den friskhøstede grøntsag i hånden.

- Hvad hedder den på arabisk, spørger han interesseret.

Den mørkhårede mand ved siden af ham klør sig i skægget og rynker brynene.

- Kusa, siger Jihad Hamo så, og alle griner.

Det er mere end tre år siden, at Frank Prosser, som er frivillig ved Røde Kors' afdeling i Bjerringbro, fik idéen til en køkkenhave for og med flygtninge. Haven blev oprettet for to år siden på deltidslandmand Ole Pedersens jord, og i denne sæson har den oplevet mærkbar medgang.

Fra begyndelsen i 2017 var køkkenhaven bygget på frivillige kræfter og ikke mindst økonomisk støtte til redskaber, frø og så videre fra blandt andet Elværksfonden og Rotary. Hen over sommeren har de frivillige havearbejdere tilmed fået noget, som lige siden begyndelsen har stået på deres ønskeliste: Et drivhus.

- Vi er meget, meget glade for det drivhus. Det er simpelthen så dejligt, at vi er så heldige at have kontakter til sådan nogle som Rotary og Elværksfonden, siger Frank Prosser.

Når vi har så stort et areal, så høster vi også flere afgrøder, end vores egne flygtninge kan bruge. Derfor er det også meningen, at de skal give det videre til de andre flygtninge, som de kender.

Frank Prosser, idémand og frivillig i Røde Kors' flygtningekøkkenhave ved Vindum

Annonce

Skal integreres

Deltidslandmand Ole Pedersen har stillet 800 kvadratmeter af sin jord til rådighed for haveprojektet, og det bliver udnyttet til fulde. Uge efter uge kommer gruppen af seks-otte flygtninge, som oprindeligt kommer fra landene Eritrea, Syrien og Burma, og arbejder og hygger sig sammen.

Netop det sociale aspekt af arbejdet er vigtigt, mener Hans de Neergaard, præsident for Rotary Bjerringbro, som har været med til at sponsorere det nye drivhus.

- Vi skal passe på, at vi ikke får ghettoer, hvor de bare er sig selv. Det er væsentligt med spredningen - at få dem ud i samfundet og lære de lokale at kende og snakke lidt dansk, siger han, mens han betragter drivhuset, som vil forsyne brugerne med tomater, agurker, auberginer, peberfrugt og syrisk salat.

- Vi ser sådan på det, at når der kommer nogle fra andre lande, så skal de integreres. Mange er interesserede i haver, og mange af dem, der bliver integrerede får selv et hus og en have på et tidspunkt. Det er også sådan, at folk, der kommer her til landet, har deres egen fødevarekultur. Ved at være med i et projekt som dette lærer de en del om dansk kultur og fødevarer, siger Hans de Neergaard.

Annonce

Ingen sure miner

Drivhuset er ikke det eneste nye på Ole Pedersens mark denne sommer. I løbet af den kommende tid vil der nemlig også blive etableret et vandingsanlæg i køkkenhaven, som skal trække vand fra jordejerens brønd. Anlægget støttes af Elværksfonden, fortæller Frank Prosser, som bebuder en god høst i år.

- Sidste år var svær på grund af tørken, men i år ser det lovende ud, og vi er begyndt at grave kartofler op, og squash og salat har det også godt, siger han.

Alle de mange afgrøder deles køkkenhavens brugere om - og der er nok til alle.

- Når vi har så stort et areal, så høster vi også flere afgrøder, end vores egne flygtninge kan bruge. Derfor er det også meningen, at de skal give det videre til de andre flygtninge, som de kender, siger Frank Prosser, som her i tredje sæson stadig er vild med sit frivillige havearbejde.

- Jeg får meget ud af det. Blandt andet får jeg lov til at arbejde, og så er det jo meget sjovt med de mennesker her, siger han og smiler indforstået og venskabeligt til Jihad fra Syrien og Daniel fra Eritrea.

Frank Prosser og Ole Pedersen går nu og drømmer om at lave en slags terrasse i bunden af køkkenhaven, hvor der kan stå nogle havemøbler, så man ikke behøver sidde på jorden og drikke sin kaffe. Han overvejer også stadig, om han og havefolket skal omarrangere området, så brugerne og deres familier hver kan få et lille stykke, som er deres eget.

- Nu kører vi den her sæson færdig, og så vil vi til vinter drøfte, hvordan vi vil gribe det an i fremtiden. Men som det kører i øjeblikket, så er der ingen sure miner, siger han med et smil.

FAKTA: Røde Kors

  • Røde Kors er verdens største humanitære organisation
  • Organisationen har 11 millioner frivillige i 191 forskellige lande
  • Alene i Danmark er der omkring 34.000 frivillige i cirka 220 lokalafdelinger
  • Næsten 200.000 danskere støtter Røde Kors' arbejde
  • Forløberen til det internationale Røde Kors blev stiftet i 1863 af schweiziske Henry Dunant. Dansk Røde Kors blev grundlagt i 1917
  • Røde Kors arbejder ud fra følgende syv principper: Medmenneskelighed, upartiskhed, neutralitet, uafhængighed, frivillighed, enhed og almengyldighed
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Slut med fredsvalg

Bjerringbro Avis

Isfuglen lukker midlertidigt

Bjerringbro Avis

Ny medarbejder i Jyske Bank

Annonce