Annonce
Bjerringbro Avis

Fra syv små andelsmejerier til to giganter

Billedet er fra Bjerring Mejeri, dengang heste var en vigtig del af landbruget.
Annonce

Bjerringbro: Der er fokus på tidligere tiders mange små andelsmejerier, når Bjerringbroegnens Lokalhistoriske Arkiv lørdag 9. november inviterer til den årlige Arkivernes Dag. På et tidspunkt var der i området syv mejerier, nu er det kun to meget store nemlig Arla i Rødkærsbro og Mammen Mejeri.

I 1880´erne var der krise i landbruget, jorden var udpint, og man kunne ikke længere dyrke korn til eksport. I stedet satsede bønderne på mælk, og smør blev den store eksportvare. Andelsbevægelsen blev en løftestang for de trængte bønder. Det første danske andelsmejeri blev bygget i 1882, og allerede i 1886 blev der bygget mejerier i Nøddelund, Bjerring og Rødkærsbro. Mælkekuske blev ansat, og med hestevogn transporterede de mælken fra bønderne til mejeriet. Det var et hårdt job, uanset vejr og vind, skulle mælken være fremme ved mejeriet senest klokken syv om morgenen. I 1910 var kapaciteten i Bjerring Mejeri blevet for lille, og der blev bygget mejerier i Vindum og Mammen. På den tid var 300 køer tilstrækkelig til at drive et mejeri.

De mange lokale mejerier blev opført over en kort årrække, men nedlæggelsen af mejerier gik også stærkt. I 1960'erne kom der nye krav til hygiejne og krav til større enheder, så Bjerring Mejeri lukkede i 1967, Vindum i 1967, Nøddelund i 1969, Granly i Skjern i 1969 og Taul Mejeri i 1973.

De to lokale mejerier laver begge oste. Aktieselskabet Mammen Mejeri laver mange forskellige oste og har afdelinger i Taul, Drøsbro, Onsild og Søvind. Arla i Rødkærsbro producerer udelukkende mozzarellaost.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

En aften om P.E. Eriksen

Bjerringbro Avis

Træfolket indviede lokaler

Bjerringbro Avis

Udstilling på Ulstrup Slot

Annonce