Annonce
Bjerringbro Avis

Gå på jagt i efterårets spisekammer

Efterårets svampe er smækfyldt med umami, som også kaldes den femte grundsmag. Det er den, man klassisk forbinder med kød, men den findes også i fødevarer som lagret ost og tomat. (Arkivfoto)
Med efteråret sker der et skift fra de spæde grøntsager til de grovere, der passer godt til supper og simreretter.

Mens efterårsbladene falder fra oven, er der gang i væksten under jorden. Det er nemlig særligt her, man skal finde naturens efterårsspecialiteter, fortæller Søren Ejlersen, som er kok og medstifter af Aarstiderne, der blandt andet leverer mad til private på abonnement.

- Det er overgangen fra sommerens meget fine og spæde grøntsager til de grovere, og det betyder, at du skal til at tilberede noget mere, forklarer Søren Ejlersen.

Han fremhæver typiske efterårsgrøntsager og rodfrugter som persillerødder, knoldselleri, bladselleri og et væld af varianter af kål.

Annonce

1) Det grønne kød: Grøntsagernes kød. Det er, hvad Tove Færch, som er leder af Karolines Køkken, kalder svampene. Og i efteråret begynder de at vrimle frem.

- De er fyldt med umami, og de giver mæthed til øjnene og maven. Klassikeren er at svitse dem hårdt, så de begynder at "snakke" på panden. Så kan du hælde en smule fløde på og krydre det, og så har du en god stuvning, sovs eller et fyld.

- Du kan eksempelvis servere det rundt om lidt pasta, foreslår Tove Færch som en lækker efterårsret.

Kål i alle afskygninger

2) Kreative kålsalater: Søren Ejlersen foreslår at lade en stor kålsalat danne udgangspunktet for aftenens måltider. Du kan løbende skifte ud i kåltyperne. Men som udgangspunkt foreslår han, at du vælger tre forskellige typer til salaten.

- Det kan være savojkål, spidskål og grønkål, eller hvilke varianter man nu holder af eller kan komme i nærheden af.

- Så snitter man kålen relativt fint, salter den og masserer den en smule, så strukturen blødes lidt op, forklarer Søren Ejlersen.

Herefter kan du dekorere kålen med varierende dressinger og toppings.

- Det kan være en yoghurtdressing eller en oliedressing og ristede nødder som hasselnødder eller valnødder. Du kan også lave en bund af planteproteiner eksempelvis quinoa eller amarant, foreslår han.

Tove Færch supplerer med et forslag om at sprødstege kål. Du kan eksempelvis bruge grønkål eller palmekål. Riv bladene i mindre stykker, hæld flydende fedtstof over, drys dem med salt, og bag dem sprøde i ovnen.

- Så kan de bruges som chips eller som det grønne drys på eksempelvis en æggemad, en forret eller på en hovedret med fisk i stedet for dild eller purløg, siger Tove Færch.

Kålchipsene kan holde sig i flere dage i en beholder.

Annonce

Supper og simreretter

3) Lad det simre: Med efterårets regn og rusk begynder de lunende retter også helt automatisk at gøre deres indtog. Og her passer efterårets grove grøntsager, som skal bruge lidt længere tilberedningstid, som hånd i handske.

Grove rodfrugter og græskar kan bruges til lækre supper og simreretter, der kan stå og passe sig selv. Du kan også lave et stort fad med rodfrugter, der krydres og sættes i ovnen. Eller du kan bage nogle af sæsonens græskar - eksempelvis butternut squash.

- Nogle af græskartyperne behøver du ikke at skrælle først. Du skal bare halvere dem, tage kernerne ud og så eventuelt snitte i dem som med hasselback kartofler, siger Tove Færch.

Herefter bager du græskarret i ovnen med olie og salt.

Lav bolognese med et væld af grønt

* Når kok Søren Ejlersen laver bolognese, fylder han den gerne med store mængder af forskellige grøntsager.

* Det er ofte omkring 80 procent grøntsager og mosede tomater.

* Alle grøntsager og rodfrugter findeles i en foodprocessor og kommes op i en gryde med lidt kød.

* Du kan også skære grøntsagerne i større stykker og bruge dem i en chili con carne eller versionen uden kød, chili sin carne.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Tradition og fornyelse ved Egeskovløb

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Byforum indkalder til to vælgermøder

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Genbrug er guld: Hyggen er rykket ind i byens station

Bjerringbro Avis

Fondspenge til to nye fjernsyn

Bjerringbro Avis

Hvis jeg ikke kan gøre det rigtigt - vil jeg hellere vente

Bjerringbro Avis

En beretning fra det kolde nord

Bjerringbro Avis

Ingen lyskunst på bro og i viadukt før foråret

Bjerringbro Avis

Liverpool Academy på dansk græs: Fodbold på engelsk med danske oversættelser

Bjerringbro Avis

'Det er helt overvældende, og jeg bliver så utrolig rørt og stolt': Over 100.000 kroner udløser jubel

Bjerringbro Avis

Alle er forpligtet til at yde en indsats for samfundet

Bjerringbro Avis

Foredrag i Sognehuset i Thorsø

Bjerringbro Avis

Ny vikarierende præst i oplandet

Bjerringbro Avis

Bliv inden døre lørdag 23. oktober!

Bjerringbro Avis

Vælgermøde i Tange

Bjerringbro Avis

Meldte ekskonen til politiet for at have riffel og narko i sit skur: Nu er han fængslet for selv at have gemt det der

Bjerringbro Avis

Flot indvielse af Bogby 8870 Langå

Bjerringbro Avis

Arkæologer fandt unik opbygning i gravhøj

Bjerringbro Avis

Flot pris til lokal butiksleder

Bjerringbro Avis

Kærlighed er...

Bjerringbro Avis

Naturvidenskabernes Hus: Samarbejde, samfundssind og sammenhænge

Bjerringbro Avis

Orgelkoncert i Langå Kirke

Bjerringbro Avis

Det startede med, at de købte en ræv

Bjerringbro Avis

Gigantisk udfordring: Ingen vil være formand i handelsstandsforening

Annonce