Annonce
Bjerringbro Avis

Grønne sunde spirer er sagen

Ilsø Vestergård grøntproduktion Thomas Purkær og datteren på 11 år driver en indendørs produktion af blandt andet ærteskud Foto: Morten Pedersen
Thomas Purkær har indrettet spirerum i gæste-entréen på Ilsø Vestergaard

Hjorthede: Engang var en tot karse eller et par agurkeskiver fin pynt på smørrebrød, men de seneste par år har grønne ærteskud og små spæde toppe fra radiser fået plads på både salater og sandwich.

Det grønne er ikke kun til pynt, det er også fyldt med gode vitaminer og proteiner, og når man som familien Purkær på Ilsø Vestergaard i Hjorthede interesserer sig for køkkenhave og drivhus, så er der ikke langt til selv at starte en produktion af det grønne.

I det som engang var gæste-entré på den trelængede gård har Thomas Purkær - godt hjulpet af datteren Josefine et lille spirerum. I et par reoler står kasser med ærter og radiser, som med en daglig vanding trives under LED-lyset. Spirerne gror på måtter af hamp, de har afløst jorden og er så rene, at restauranter, som får måtter med spirer ind i køkkenet, kan skære ned på antallet af kontrolbesøg.

Annonce

Grøn interesse

Allerede som barn havde Thomas Purkær interesse for det grønne. Et kirsebærtræ, som han tog med hjem fra skoven, plantede han i haven ved barndomshjemmet i Ulstrup, og interessen har fulgt ham, så han forsøger at dyrke så meget som muligt af de grøntsager, som familien på fem har brug for.


- Det startede med, at vi sidste år havde sået alt for mange tomatplanter, som vi så solgte. Så kom vi i gang med spirerne og forsøgte os lidt frem. Det kræver præcision, og frøene skal vejes af. Hvis der er for mange, og de ligger tæt, så mugner de, og hvis der er for få, så bliver bakken ikke fyldt ud, fortæller han.


Det startede med, at vi sidste år havde sået alt for mange tomatplanter, som vi så solgte. Så kom vi i gang med spirerne og forsøgte os lidt frem. Det kræver præcision, og frøene skal vejes af. Hvis der er for mange, og de ligger tæt, så mugner de, og hvis der er for få, så bliver bakken ikke fyldt ud.

Thomas Purkær, spiredyrker.


Faktisk er det datteren Josefine på 11 år, som både vejer frøene af og sår dem.

- Det er en god måde at lære børnene, at tingene koster noget, og at man skal arbejde for det, siger han og kigger på Josefine, som på denne vinterdag passer sin hjemmeskole, mens  han passer sit it-job for et firma i Silkeborg.

Josefine er glad for både spirerne og for fritidsjobbet.

- Når jeg har spirer med i madpakken, vil mine klassekammerater rigtig gerne smage dem, siger  hun, som går i 5. klasse på Nørreåskolen.

Annonce

Pesto med ærtespirer

På Ilsø Vestergård driver Thomas Purkær og datteren Josefine en indendørs produktion af blandt andet ærteskud. Foto: Morten Pedersen

I modsætning til ærter, gulerødder og andre afgrøder i køkkenhaven, så er spirerne hurtig klar til brug. Der går 14 dage fra ærtefrøene sås, til de er vokset til store saftige ærteskud, som både kan peppe en spegepølsemad op og give et godt skud vitaminer. Radisespirerne er kun én uge undervejs, og lige nu er der også både broccolispirer, lucerne- og sennepsspirer.

Spirerne skal spises, så snart de er klar, men hvis det ikke lykkes, så har familien Purkær brugt dem til pesto, hvor man blander med olie, solsikkekerner, mandler eller hvad, man lige har i skabet.

Thomas Purkær har leveringsaftale med Gadens Gourmet i Ulstrup, og han havde også en aftale med Mad & Vintorvet i Bjerringbro, som havde sidste åbningsdag lørdag. Hvis der er noget til overs, så sælger han det privat.

- Forleden lavede jeg et facebook-opslag sent om aftenen og vågnede næste morgen op til så mange bestillinger, at jeg måtte skuffe nogen, siger Thomas Purkær.

Han følger udviklingen indenfor det såkaldte vertical farming - på dansk lodret landbrug hvor afgrøderne dyrkes på hylder på meget lidt plads i forhold til, hvor meget plads en produktion kræver, hvis kasserne står på et bord.

- Vi håber da at kunne gøre mere ud af det og få flere faste aftaler til nogle firmaer, når samfundet åbner igen. Min kone arbejder i Viborg, så hun kan tage bestillinger med om morgenen, siger han.

- Jo der skal sælges mange spirer, før det kan kaldes en god forretning, men nu er vi i gang, og så må vi se, hvad der sker.  Og gæste-entréen er et fint rum til spirerum. Jeg har sagt til min kone, at den entré først skal bruges, den dag dronningen kommer, siger han med et finurligt smil.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Ingen med demens må blive væk

Bjerringbro Avis

Fin bankoaften i Ans

Bjerringbro Avis

Stor tennissucces i Ulstrup

Bjerringbro Avis

Torvets Køkken er lukket

Annonce