Annonce
Bjerringbro Avis

Grundtvigiansk bondekone er død

Asta Bjerring Appel blev 96 år.
Annonce

Hjorthede: Asta Bøgild Bjerring Appel, der var en stærk, handlekraftig og omsorgsfuld kvinde er død, 96 år.

Asta Bjerring Appel blev født i 1923 og voksede op på Rugballegaard mellem Hjorthede og Rønge. I 1945 var hun på højskole på Vallekilde Højskole på Sjælland, og det blev afgørende for, hvordan Asta Bjerring Appel levede sit liv, og det store udsyn hun fik på den verden, der omgav hende.

Hun blev i 1947 gift med Christian Bjerring og sammen overtog de den store gård Johannemark, der lå meget tæt på Rugballegaard.

Tragedien ramte familien i 1959, da Christian Bjerring omkom i en traktorulykke og efterlod Asta med fire små børn i alderen to til 10 år samt en stor bedrift.

Umiddelbart efter mandens død fik Asta Appel stor hjælp fra sine forældre samt sin bror, men det krævede stadig en stor viljestyrke og hårdt arbejde at fortsætte sit liv på Johannemark.

Heldigvis havde hun den store lykke, at hun fik ansat Hans Appel som bestyrer af Johannemark, og siden forelskede de sig og blev gift.

Gården blomstrede, og det gjorde familielivet også - hvilket var noget Asta Appel lagde stor vægt på. Hun var igennem hele sin tilværelse et samlende element, både hvad angik familien, men også i forhold til samfundet, hvor hun involverede sig både i menighedsrådet, gymnastikforeningen, højskolelivet og hos den lokale efterskole, Gudenådalens Efterskole, som hendes far var med til at starte, og som hun altid har haft et nært forhold til.

Annonce

Arketype

Hun var en livlig skribent. Hele livet førte hun dagbog, og hun udgav også en bog med sine erindringer. Derudover var hun en skarp samfundsdebatør, og hun optrådte ofte i de lokale avisers spalter med læserbreve.

Selvom Asta Appel levede hele sit liv som bondekone, så fik hun efter sin tid på Vallekilde Højskole en særlig sans for det historiske, det poetiske og det samfundsmæssige, og på mange måder var hun arketypen på en grundtviansk bondekone, rundet af den kultur, som hun forstod at leve videre i.

Hun havde et helt særligt selvværd, og var da også typen, der ikke gik af vejen for at skrive et brev til statsministeren, for at lufte sine holdninger omkring efterskolernes fremtid. Fine titler og rigdom havde hun ikke respekt for.

Asta Appel var et ekstremt udadvendt og vellidt menneske. Hun så altid ud mod det store fællesskab og forstod at lytte til andre mennesker, og havde hun først mødt dem, glemte hun dem ikke.

Både hun og Hans Appel var enormt gode til at hjælpe andre, besøge dem - især hvis de fornemmede at der var brug for støtte i en svær tid. Så sendte hun et brev eller ringede inden hun tog på besøg.

Annonce

Leg og gymnastik

Asta Appel var der altid for andre og det uanset om, det var familie, naboer eller venner. Hun elskede at have børnebørnene på besøg i ferierne, og så blev der spillet spil, leget og dyrket gymnastik.

Samtidig drev hun og Hans Appel et stort landbrug med en flot kvægbesætning, der oplevede besøg af udenlandske delegationer, der skulle se besætningen.

I 1990 flyttede Asta og Hans Appel ind i Annekset, der var den nærvedliggende aftægtsgård, og her boede de i 28 år, inden de sidste år i september flyttede til Bjerringbro.

Asta Appel sov stille ind fredag den 6. december om morgenen, og hun efterlader sig ægtemand, fire børn, 11 børnebørn og 11 oldebørn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Betina og de røde modeletter

Bjerringbro Avis

Stadig plads på tennisbanen

Bjerringbro Avis

Minister besøger Tange Sø

Bjerringbro Avis

Jubilarer på Grundfos

Bjerringbro Avis

Bedsteræs med børnebørnene

Annonce