Annonce
Bjerringbro Avis

Gudenådalens Museum klar med udstilling om befrielsen

Med på jubilæums-udstillingen er blandt andet en radio, som tilhørte en familie i Tange, Emma Thestrup Christensens cykel og ligkistefabrikkens telefon. Foto: Morten Pedersen
Modstandsbevægelsen i Bjerringbro var aktiv med blade og jernbanesabotage.
Annonce

Bjerringbro: Dette års sommerudstilling på Gudenådalens Museum handler om både besættelsen og befrielsen. Planen var at åbne udstillingen 1. maj, men som meget andet er det udskudt på grund af corona-situationen.

Sommerudstilling er delt i to, idet der også er fortælling om tidligere amtsborgmester P. E. Eriksen, som i år kunne være fyldt 100 år. Han satte sit præg på mange ting i byen, blandt andet havde han stor betydning for, at museet blev en realitet, og han var også med til at sikre, at byen fik et gymnasium.

Under 2. verdenskrig var der i byen en stærk modstandsbevægelse, Modstandsbevægelsen i Bjerringbro Og Omegn, som flere gange lavede sabotage mod jernbanen blandt andet ved Sløvkrog, ligesom de også udgav skriftet Hedeposten, som siden skiftede navn til Luren.

Leder af Gudenådalens Museum Peter Vestergaard glæder sig til at vise udstillingen med blandt andet en brudekjole og en dåbskjole fremstillet af faldskærme. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Skydeøvelser

Poul Villadsen og Erik Hansson var de bærende kræfter bag det lokale blad, men som meget andet kom deres navne først frem i offentligheden efter krigens afslutning. Bladet udkom også efter krigens afslutning, og på udstillingen er der et nummer fra 14. maj - altså ti dage efter befrielsen.

Poul Villadsen drev den lokale ligkistefabrik på Skovvejen, og modstandsbevægelsen brugte fabrikken som skjul for sine aktiviteter, blandt andet trykning af bladet og skydetræning. Duplikatoren blev - selvfølgelig kan man næsten sige - skjult i en kiste på lageret på fabrikkens førstesal, og modstandsfolkene havde skydeøvelser på fabrikken.

- Før skydeøvelserne startede man maskinerne, og så var der ingen, der kunne høre skudene, fortæller leder af Gudenådalens Musum Peter Vestergaard, som gennem de seneste tre måneder har arbejdet på udstillingen sammen med flere af arkivets frivillige, Aksel Sørensen og Kurt Jensen samt Ivan Boje.

Annonce

Intet fakkeltog

På udstillingen vises tændsnore og sprængblyanter fra sabotageaktionerne, der er legitimationskort, og desuden vises en brudekjole og en dåbskjole, begge syet af faldskærme, som blev fundet i området.

Peter Vestergaard glæder sig over, at det lokale museum kan fortælle en anden del af historien end de store museer.

- Vores udstilling viser noget fra danskernes hverdag under krigen, siger han og peger op på et par træsko med så slidte såler, at der er hul igennem.

Corona-situationen har også påvirket forberedelserne til udstillingen, så de frivillige har mødtes lidt på skift, og da det stod klart, at museet ikke som planlagt kunne åbne 1. maj, har arbejdet trukket lidt ud. En plan om at arrangere et fakkeltog ved museet på befrielsesaftenen blev også droppet.

En del af de effekter, som er med på 75 års udstillingen, blev også udstillet ved 50 året for befrielsen i 1995, men flere ting er siden kommet til. Blandt andet en stor flot radio, som var ejet af en familie i Tange, og en flot damecykel, som tilhørte Emma Thestrup Christensen. Den købte hendes mand Søren Christensen hos Importøren i Bjerringbro efter krigen, og hun cyklede mange ture på den. Parrets søn Martin Thestrup Christensen, som i mange år har boet i Arizona i USA, forærede cyklen til museet i 2015.

Peter Vestergaard glæder sig til at vise udstillingen frem, og nu venter han og de andre frivillige spændt på, om museerne er med i den del af genåbningen, som statsminister Mette Frederiksen formentlig offentliggør i denne uge.

På udstillingen vises også nogle af de ting, som de lokale modstandsfolk brugte til sabotage mod jernbanen. Foto: Morten Pedersen
Der var mangel på alting både under krigen og i årene efter. Derfor var en opmasker til strømper en uundværlig ting, og i tv-serien Matador fik Agnes Jensen succes med sin opmasknings-virksomhed. Foto: Morten Pedersen
Den lokale modstandsbevægelse udgav bladet Luren. Foto: Morten Pedersen
I forbindelse med at Midtjysk Elforsynings bygninger på Nørregade i Bjerringbro væltes, har museet sikret sig det historiske skilt, som har siddet på bygningen. Foto: Morten Pedersen
Aksel Sørensen er en af dem, som har været med til at lave udstilligen.
Museets frivillige har travlt med at forberede sommerudstillingen. Foto: Morten Pedersen
Billedet er fra det illegale trykkeri i ligkistefabrikken. Foto: Morten Pedersen
På sommerudstillingen kan man se mange ting fra hverdagslivet omkring krigens slutning. Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

bjBarokmusik i kirken

Annonce