Annonce
Bjerringbro Avis

Gudenåen er blevet til Gudenfloden: Se videoerne af vandmasserne fra oven

Gudenåen breder sig voldsomt i Bjerringbro i øjeblikket. Foto: Morten Dueholm
Viborg Kommune har været ude for at kortlægge Gudenåens oversvømmelser for at kunne lægge en klimatilpasningsplan.
Annonce

Bjerringbro: Skulle man være i tvivl om, hvor meget Gudenåen er gået over sine breder i og omkring Bjerringbro, så kan man nu se med på en række videoer, som Viborg Kommune i denne uge har optaget med drone.

Det er i forbindelse med de store mængder regn, der kom i weekenden 15.-16. februar, at Viborg Kommune har ønsket at få optagelser af, hvor og hvordan vandet stiller sig i Gudenå- og Nørreådalen.

Disse optagelser har kommunen nu valgt at offentligøre.

Tanken bag optagelserne er, at Viborg Kommune fremadrettet kan bruge filmen fra eksempelvis Gudenåen til at kvalificere den varslingsmodel, som man arbejder på, fortæller Jørgen Jørgensen, der chef for Natur og Vand hos Viborg Kommune og fortsætter:

- Ydermere kan optagelserne bruges til at projektere efter, så for eksempel stier eller andre elementer placeres steder, hvor vandet ikke når hen.

Indsatsen for klimaindsatser i forbindelse med vandstand i Gudenåen har tre ben:

- I samarbejde med øvrige kommuner langs Gudenåen og Region Midtjylland udvikles en hydrologisk model for åen. Derudover har Viborg Kommune udarbejdet en klimatilpasningsplan, der viser, hvor der lokalt er risiko for oversvømmelse. Det tredje og nyeste ben på klimaindsatserne i Gudenåen er, at borgmestrene i de syv kommuner langs Gudenåens hovedløb er blevet enige om i fællesskab at udarbejde en helhedsplan for vandhåndteringen i Gudenåen, fortæller Jørgen Jørgensen.

Annonce

Se optagelserne

Ved hjælp af videooptagelserne kan man kortlægge, hvad arealerne, der støder op til Gudenåen, anvendes til, og dermed kan man finde frem til, hvordan de øgede vandmængder på sigt skal håndteres.

- På nuværende tidspunkt er der udpeget tre mindre områder på nordsiden af Gudenåen i Bjerringbro, hvor der er risiko for oversvømmelse af væsentlige værdier, fortæller Jørgen Jørgensen.

Allerede nu har kommunen på baggrund af kortlægningen fået udarbejdet en forundersøgelsesrapport over lokale indsatsmuligheder og efterfølgende fået afklaret ansvarsfordeling med videre.

Som udgangspunkt er det grundejerne selv, som skal sikre deres ejendom mod oversvømmelse.

- På baggrund af forundersøgelsen samt den seneste politiske behandling den 8. januar i år, vil kommunen nu afklare, om berørte grundejere ønsker at gå med i et projekt, hvor der vil blive tale om med-finansiering, siger Jørgen Jørgensen og understreger, at opbakning fra grundejerne er en forudsætning for at gå videre med projektet.

Se film-klippene herunder.

Annonce

Oversvømmelserne set ovenfra:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Foredrag i Thorsø

Bjerringbro Avis

25 år på Grundfos

Billund Ugeavis

Familiekoncert i Gudenåhuset

Billund Ugeavis

bjBarokmusik i kirken

Annonce