Annonce
Bjerringbro Avis

Gudenåen svulmet op: I Elin Pedersens have kan hundene ikke engang komme ud at tisse

Her plejer der at være græsplæne. En meget regnfuld februar der nærmer sig den rekordvåde februar i 2020 har igen fået åen til at svulme op i en grad, hvor grænsen mellem åbred og parcelhushaver er forsvundet
Byrådet har sat gang i en helhedsplan for Gudenåen, men ikke alle lodsejere er lige begejstret for tanken om diger, spunsvægge og terrænhævning i haven.

Bjerringbro: - Vi kan overhovet ikke bruge vores have, ikke engang mine hunde kan komme ud at tisse på græsplænen, så meget vand er der.

Ordene kommer fra Elin Pedersen, der bor på Enghavevej 13 i Bjerringbro, og som lige nu sover temmelig dårligt om natten.

Hun frygter hver morgen, når hun står op, at vandet fra Gudenåen er nået ind i selve huset. Sådan var det også for to år siden, i 2020, da der også var rekordmeget regn i februar, og for hende er det absolut ikke nogen holdbar situation.

Annonce

- Folk tænker nok, at jeg da bare kan flytte - lade være med at bo der, men jeg voksede op i dette hus, og dengang kom der altså ikke vand op til terrassedøren, siger hun, der har overtaget huset efter sine forældre.

Meget passende, skulle man mene, godkendte byrådet i Viborg onsdag i denne uge en ny helhedsplan for Gudenåen, der skal sikre et samarbejde med de andre Gudenå-kommuner om at igangsætte et stort klimatilpasnings-projekt langs Gudenåen.

Og selv om Elin Pedersen samt andre berørte grundejere er blevet orienteret om muligheden for et projekt, hvor der tales om spunsvægge, hævning af terrænet eller etablering af diger, så finder hun det ikke særligt retfærdigt eller fornuftigt.

Klimasikring på modsatte side

- Ind til videre er der blevet lavet forundersøgelsen, og vi er blevet spurgt, om vi er villige til at indgå som part i projektet, hvilket også betyder, at vi som grundejere skal betale en del af anlægget, men helt ærligt så synes jeg ikke, at det er fair, at vi som grundejere skal betale den regning, og da slet ikke før man har afsøgt alle andre muligheder, siger Elin Pedersen.

Vandet har trukket sig lidt tilbage og Elins hund kan igen gå på en del af græsplænen, men bagved ligger vandet stadig tæt på huset. Privatfoto

Hun peger over på anlægget af den nye Åpromenade, der ligger  på den anden side af åen - mere eller mindre overfor hendes grund.

- Det er da klart, at der også kommer mere vand i min have, når nu vandet ikke mere kan løbe ind på det område, nu hvor de har klimasikret det, sige hun, der heller ikke mener, det holder når eksperter taler om såkaldte 100-års hændelser.

Ind til videre er der blevet lavet forundersøgelsen, og vi er blevet spurgt, om vi er villige til at indgå som part i projektet, hvilket også betyder, at vi som grundejere skal betale en del af anlægget, men helt ærligt, så synes jeg ikke, at det er fair, at vi som grundejere skal betale den regning, og da slet ikke før man har afsøgt alle andre muligheder.

Elin Pedersen, Enghavevej 13 i Bjerringbro

- Jeg synes virkelig ikke, at man kan tale om hverken 10, 20 eller 100 års-hændelser mere, hvad angår regnmængde. Det er kun to år siden, at vi sidst havde dette problem, siger hun.

Hun forslår, at man i stedet for at opbygge store dæmninger eller spunsvægge prøver at fjerne noget af alt det sand og jord, der er akkumuleret længere nede af åen, og som skaber en stor prop, der forhindrer vandet i at forlade åen.

Elin Pedersen, der bor på Enghavevej 13 i Bjerringbro, mener ikke, at løsningen med spunsvægge, diger eller terrænhævning er den rette vej at gå for at klimasikre Gudenåen.

Samtidig ser hun også gerne, at man slår grøden noget oftere.

- Det nytter ikke at bygge diger. Med tiden vil åen bare æde sig vej igennem dem, og al den jord vil blot gøre det endnu sværere for vandet at finde plads, siger hun og fortsætter:

- Det er ikke, fordi jeg ikke vil betale, men at skulle til at bygge spunsvægge eller diger, det synes jeg er udenfor rimelighedens grænser. Det er vigtigt at kigge på alternativer - og eventuelt gøre, som man har gjort ved Skjern Å, hvor der er blevet udgravet en stor sø, hvor overløbet fra åen kanaliseres hen, når der kommer meget nedbør.

Denne løsning har man forsøgt at indføre langs Storeåen ved Holstebro, men her har Danmarks Naturfredningsforening ifølge Elin Pedersen sat foden ned.

Annonce

120 lastbiler

Hun er ikke alene med problemet eller sit synspunkt. Hendes nabo mod vest, Johannes Juel Ditlefsen, har også kæmpet med vandmængden i åen i mange år.

Han har dog taget konsekvensen og selv bekostet en spunsvæg, der støder op til Møllebækken, der har sit udløb mellem hans og Elin Pedersens hus, samtidig med at han også har hævet terrænnet  i sin have.

På modsatte side af åen er Viborg Kommune i gang med at bygge Åpromenaden. I den forbindelse er terrænnet blevet hævet. Elin Pedersen mener at det giver endnu mere vand i hendes have. Foto: Christine Krüger Hansen

- Jeg har kørt 1200 kubikmeter jord på min have. Det er 120 lastbiler fyld med jord, men helt ærligt så synes jeg ikke, det er rimeligt, at Viborg Kommune vil have os til at betale for spunsvægge og dæmninger, når kommunen selv har misligholdt sine vandløb, sige Johannes Juel Ditlefsen.

Steffen Drejer (K), der både er medlem af klima- og miljøudvalget, og Gudenåkommiteen, deltog naturligvis også i byrådsmødet onsdag eftermiddag og beretter, at forslaget om det nye tværkommunale samarbejde omring en helhedsplan for Gudenåen blev godkendt.

- Det er rigtig fint, at der nu er en værktøjskasse, og vi kan begynde at arbejde med, hvordan Gudenåens løb i fremtiden skal være gennem Bjerringbro. Nu er det vigtigt,  at de berørte lodsejere giver deres besyv med, så vi kan få alle detaljer med, for jeg er heller ikke selv sikker på, at spunsvægge, diger og terrænhævning vil kunne bruges alle steder i Bjerringbro, siger Steffen Drejer, der samtidig peger på, at det også er vigtigt at få fokus på Møllebækken, der afvander helt oppe fra Hindbærkrattet.

Bækken svulmer altid voldsomt op, når der kommer store regnmængder, og det skaber oversvømmelser inde i selve Bjerringbro by mellem Storegade og Fredensvej.

- Bækken løber ud i Gudenåen mellem Elin Pedersens og Johannes Ditlefsen grunde, men møder jo en mur af vand, der gør, at den i stedet skaber oversvømmelser.

- Jeg tror i forhold til Gudenåen, at man skal få lavet en form for vandparkering på nogle enge, enten mellem Tange og Bjerringbro eller på den anden side af Bjerringbro, og så skal man have styr på de propper, der ligger ude ved Randers, siger han, der vil gøre sit for at fremføre lodsejernes pointer, når han  deltager i møderne med Gudenåkommiteen.

I tirsdags talte de i Radio4 Morgen med Johannes Juel Ditlefsen, der er husejer lige ud til Gudenåen og som har oplevet oversvømmelserne på egen hånd. Han frygter, at huset nu bliver svært at sælge. Lyt til hele indslaget her. 

Annonce
Bjerringbro Avis

Stafet for livet fejrer ti år med forsinkelse

Annonce
Bjerringbro Avis

Idrætscenter vil gerne inddrage naturen: De unge manglede til workshop for idræt og kultur

Annonce
Bjerringbro Avis

Musik på Niels Due Jensens Plads

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

DM gav to medaljer til idrætscenter: Flemming Nielsen vandt igen DM i saunagus

Bjerringbro Avis

Diamantbryllup fejres i det missionshus, som mureren selv byggede

Bjerringbro Avis

Lokal forening får penge til amfiscene

Bjerringbro Avis

Ingrid er et ekstra sæt ører og øjne og hjælper folk med de svære samtaler

Bjerringbro Avis

Folkemusik i kirken

Bjerringbro Avis

Strøtanker & Guldkorn: Lys i vinduerne 4. maj

Bjerringbro Avis

Nyt startsted, længere løberuter og en ny bro: Mange gode grunde til at løbe med i Danmarks smukkeste motionsløb

Bjerringbro Avis

Sweethearts afløser Rocazino på lokal festival

Annonce