Annonce
Bjerringbro Avis

Havørreder forsvinder: Vildtkameraer skal holde øje med fiskeyngel

I marts var folk fra Aqua DTU i Bjerringbro for at mærke ørredyngel i Møllebækken. Arkivfoto: Morten Dueholm
Havørredsmolt i Gudenåen forsvinder ikke i vådområderne - måske er rovdyr på spil.
Annonce

Bjerringbro: Vildtkameraer bruges normalt til at registrere, hvor rådyr og andet vildt befinder sig. Men nu skal kameraerne også bruges  til at undersøge, om det er mår, mårhunde eller andre rovdyr, som æder havørredynglen i Gudenåen.

Måske kan det være mindre rovdyr, som æder smolten, som havørredynglen kaldes af fagfolk. Antallet af ørredyngel i de vandløb, der løber til Gudenåen, er halveret de seneste ti år, og i en tredjedel af vandløbene er havørredynglen helt væk. Men ingen ved, hvor fiskene bliver af.

Derfor hyrede Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening samt tre andre sportsfiskerforeninger og de tre Gudenåkommuner Randers, Favrskov og Viborg i foråret DTU Aqua i Silkeborg til at undersøge, hvor havørrederne bliver af. Ynglen forsvinder måske i vådområderne ved Randers, lød forklaringen, da Aqua-folkene i foråret begyndte at mærke smolten i blandt andet Møllebækken i Bjerringbro. Men de første resultater af den indledende undersøgelse viser, at smolten ikke forsvinder på turen fra de små gydebække ned gennem Gudenåen og ud gennem Randers Fjord.

- Vores undersøgelser viser, at der i foråret 2020 ikke var en øget dødelighed af havørredsmolt i Gudenåen og Randers Fjord i forhold til lignende undersøgelser fra 2003 og 2005, før vådområderne blev etableret omkring Randers. Det kan betyde, at det ikke er vådområderne, der er skyld i havørredens tilbagegang, siger  fiskeplejekonsulent ved DTU Aqua i Silkeborg Jan Nielsen i en pressemeddelelse.

Annonce

Nye undersøgelser

Smoltundersøgelsen fra foråret 2020 kan dog ifølge Jan Nielsen ikke stå alene, da en række parametre kan variere fra år til år og derfor kan påvirke resultaterne.

- I foråret 2020 var der atypisk meget vand i Gudenåen, og det kan have betydning for smoltoverlevelsen, derfor skal vi gentage undersøgelsen. Præcis som vi gjorde i 2003 og 2005. På den måde sikrer vi os, at der ikke er særlige årsvariationer, der påvirker den samlede konklusion, siger Jan Nielsen.

- Men undersøgelser både i Danmark og udlandet viser, at jagt fra odder,  mårhund, fiskehejre, skarv og andre dyr kan have meget stor negativ betydning for fiskebestanden. Derfor vil vi gerne opsætte vildtkameraer, så vi kan overvåge, hvilke rovdyr der er langs åen, og hvor hyppigt de optræder, siger Jan Nielsen.


Men undersøgelser både i Danmark og udlandet viser, at jagt fra odder,  mårhund, fiskehejre, skarv og andre dyr kan have meget stor negativ betydning for fiskebestanden. Derfor vil vi gerne opsætte vildtkameraer, så vi kan overvåge, hvilke rovdyr der er langs åen, og hvor hyppigt de optræder.

Jan Nielsen. fiskeplejekonsulent ved DTU Aqua


Annonce

Mysterium

Initiativtager til Havørreden tilbage til Gudenåen og næstformand i Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening, Per Frost Vedsted, bakker op om en ny undersøgelse.

- Umiddelbart ser det ud til, at vi kan aflive hypotesen om, at havørredsmolten skulle fare vild i vådområderne. Men vi skal være helt sikre, før vi kan fokusere på de næste hypoteser, at vi enten mister ørrederne oppe i gydebækkene, til rovdyr eller ude i havet, siger Per Frost Vedsted.

Havørredens tilbagegang i Gudenåen er på mange måder et mysterium, da sportsfiskerne og kommunerne i årevis har arbejdet med at forbedre gyde- og opvækstforholdene i tilløbene til Gudenåen og skabe fri passage ved spærringerne. Faktisk skulle bestanden på den baggrund have gået frem og ikke tilbage.

Finansiering af smoltundersøgelsen i 2020

Prisen på smoltundersøgelsen er 600.000 kr. Pengene kommer fra:

  • Fiskeplejemidler fra det statslige fisketegn 340.000 kr.
  • LAG-midler fra LAG Randers/Favrskov 260.000 kr.
  • Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening 140.000 kr. (overføres til 2021)
  • Gudenåens Ørredfond 100.000 kr. (overføres til 2021)
  • Gudenåsammenslutningen Lakseprojektet 20.000 kr. (overføres til 2021)

.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Frirumsdebat i Gudenåhuset

Bjerringbro Avis

Foredrag i Thorsø

Bjerringbro Avis

25 år på Grundfos

Billund Ugeavis

Familiekoncert i Gudenåhuset

Annonce