Annonce
Bjerringbro Avis

Haveejer? Giv jordbunden omsorg og boost plantelivet

Hvis jorden i lange perioder fremstår knastør som denne have i Ringsted, kan det være en fordel at tænke på jordforbedring. Det behøver ikke at koste alverden og kan sagtens klares med sand, havekompost og en dags arbejde. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jo bedre jordbundsforhold, jo bedre vækstbetingelser får dine planter. Læs her, hvordan du selv kan optimere jordens struktur og næringsindhold.

Jord er bare jord - eller er det?

For det utrænede øje kan jorden virke som en anonym kulisse for det fantastiske plante- og dyreliv, som udfolder sig i haven.

Men det er helt forkert.

Annonce

- Tværtimod er jordstruktur og næringsforhold helt afgørende faktorer, hvis man vil have en frodig have, hvor tingene gror godt, siger seniorforsker Peter Sørensen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

Vær eksempelvis opmærksom, hvis det er jord, hvor du løbende fjerner noget.

Hvis det drejer sig om en nytte- eller køkkenhave, trækker du afgrøder og dermed næring væk fra jorden.

Jordens historie spiller ind

Afhængig af, hvordan jorden har været brugt og behandlet, vil forholdene være forskellige.

For at give optimale vækstbetingelser skal jorden eksempelvis gerne frigive kvælstof. Mængden af kvælstof afhænger af, hvor meget organisk materiale der tidligere har været tilføjet i form af eksempelvis kompost, nedfald og bioklip.

Omvendt kan et område af jorden blive "drænet" for næring, kvælstof og nitrat, hvis den har været brugt til nytte- eller køkkenhave, eller jorden er sandet, så der sker en udvaskning med regnvandet.

I forhold til jordforbedring vil det derfor være godt at tilføje ny næring, konstaterer Peter Sørensen.

- Enten i form af kompost eller i form af såkaldte grøntgødningsplanter, som man sår, når man har høstet sine grøntsager, siger han.

En vitaminpille til jorden

Fidusen er nogenlunde den samme: Man giver jorden en "vitaminpille", fordi man tilfører ny næring.

Samtidig vil grøntgødningsplanterne opsamle kvælstof, som er en vigtig byggesten i forhold til planternes vækst.

Grøntgødningsplanter kan eksempelvis være kløverarter, honningurt eller gul sennep.

- Det bedste er at så en god blanding, som giver en nærende diversitet, siger Peter Sørensen.

Kig også på selve jordens struktur, tilføjer Bente Mortensen, der er hortonom med speciale i jord og selvstændig rådgiver i virksomheden GreenProject.dk.

Bente Mortensen laver blandt andet jordbundsanalyser for Haveselskabet og råder til, at du til en start graver et hul og får fingrene i jorden.

Som en manuel jordprøve kan du tage en klump jord op og smuldre den. Det kan give dig et godt fingerpeg, så du ved, hvilken jord du har at arbejde med.

Annonce

Ligesom rugbrød

En god lerjord skal helst have krummestruktur, som hvis man smuldrer en skive rugbrød.

- Hvis jorden derimod er meget klæg, kompakt eller tør, så det ligner en udtørret ørken på overfladen, kan det være nødvendigt at gøre noget, siger Bente Mortensen.

I så fald skal jorden løsnes.

Hvis det er et mindre areal, kan det gøres manuelt med en greb eller en havekultivator. Hvis det er et større areal, kan det være nødvendigt at grubbe.

Uanset hvad er det dog vigtigt, at man hverken kanøfler eller vender jorden, men fokuserer på at løsne og løfte.


Jordstrukturen er afhængig af netop mikroorganismer såsom svampe, bakterier, smådyr og regnorme. Jo mere liv, jo bedre jordstruktur.

Peter Sørensen, seniorforsker


Det meste af jordens mikroliv er nemlig i de øverste centimer, forklarer Bente Mortensen.

- Og jordstrukturen er afhængig af netop mikroorganismer såsom svampe, bakterier, smådyr og regnorme. Jo mere liv, jo bedre jordstruktur, forklarer Peter Sørensen.

Annonce

Tilføj sand

Hvis den løsnede jord er meget tæt, tung eller vandmættet, kan det herefter være en god idé at tilføje sand i størrelsen 0-2 millimeter.

Grus fungerer ikke, da det er for stort i størrelsen. Derfor vil jorden "pakke sig" omkring, i stedet for at gruset skaber luftlommer, forklarer Bente Mortensen.

- Man kan enten tilføje sand eller en hjemmelavet topdressing, hvor man blander sand og kompost. Men igen er det vigtigt, at man fordeler den i den øverste del af jorden frem for at vende rundt, råder hun.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

LOF-afdelinger fusionerer

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Vellykket veterantræf i Ans

Bjerringbro Avis

Sankthans med coronapas

Bjerringbro Avis

Danmarks første havvindmølle fylder 30 år: Håb om at havvindmølle kan blive til kunstværk på Energimuseet i Tange

Bjerringbro Avis

Guitarkoncert i kirken

Annonce