Annonce
Bjerringbro Avis

Køb af grise blev udskudt til fordel for savværk

Jens Julius Larsen, der er uddannet skov- og landskabsingeniør og forstkandidat, har startet sit ejet savværk på sin ejendom Volshøj, der ligger udenfor Gerning. Foto: Christine Krüger Hansen
Da Jens Julius Larsen sammen med sin kæreste flyttede på landet, var det meningen, at de skulle have nogle husdyr til at gå. Tanken om frilandsgrise er dog, indtil videre, blevet udskiftet med et savværk.

Volshøj: Navnet tilhører en slægt, en flot gammel gård, der ligger klods op ad en stor gravhøj, hvorfra navnet stammer, samt en vej, der naturligvis hedder Volshøjvej.

På den gamle firelængede gård bor Jens Julis Larsen sammen med sin kæreste og deres to små børn på tre og 19 måneder. Det har de gjort siden 2018, hvor de købte den imponerende gård, der har 15 hektar tilhørende jord. Oprindelig var planen, at der skulle være lidt dyrehold på gården - i første omgang i form af nogle frilandsgrise.

Hytterne til grisene var også indkøbt og hegnet sat, da Jens Julius Larsen og hans svigerfar gik på udkig efter en tykkelseshøvl, fordi udbygninger på gården skulle renoveres.

Annonce

Jens Julius Larsen er uddannet skovfoged og arbejder fuld tid hos Skovdyrkerforeningen i Ry, og for ham virkede det helt naturligt og lige til at opsætte et hjemmelavet savværk i den forbindelse.

- Min svigerfar og jeg gik i gang og fik også skåret det træ, vi skulle bruge, men vi manglede en tykkelseshøvl, så den begyndte vi at lede efter, fortæller Jens Julius Larsen.

Den fandt de hos Ole Schøn, der i mange år har været indehaver af det mobile savværk, der ligger et stenkast væk fra Volshøj  - nemlig i Tind.

Ole Schøn havde besluttet sig for at stoppe og sætte sin gård til salg, og derfor var alt i savværket sat til salg.

Købte det hele

- Da vi kom derned, tilbød Ole, at vi kunne købe alle maskinerne for en samlet pris, og det tænkte vi lidt over, mens vi spiste frokost. Efterfølgende ringede jeg til Ole med et tilbud, og sådan endte det med, at jeg købte et helt savværk, i stedet for bare en tykkelseshøv, fortæller Jens Julius Larsen med et skævt grin.

Jens Julis Larsen har købt et professionelt mobilt Wood Mizer savværk og de tilhørende nødvendige maskiner af Ole Schøn, der tidligere drev et mobilt savværk. Foto: Christine Krüger Hansen

Han sidder på en af de store træstammer på pladsen bagved bygningerne, hvor han nu er i fuld gang med at indrette sit savværk, der har fået navnet Gudenå Savværk.

Om den pludselige beslutning der, i hvert fald for en stund, har sat planerne om dyrehold på pause, siger han:

- Jeg tænkte, at det var en unik mulighed, og at det er det, vi skal. Vi har bygningerne til det - og det giver god mening at få dem alle i drift igen. Det var måske lidt ligesom, når man går ind i en butik og ikke skal have noget - og man alligevel ender med at komme ud med favnen fuld  - vi endte med at købe alt undtagen bygningerne og stuehuset.

Ugen efter havde Jens Julius Larsen underskrevet en købsaftale, og i starten af marts gik han, med hjælp i gang med at flytte det købte, der omfattede savværket, en minilæsser samt traktor og vogn og 10 forskellige snedkermaskiner.

Annonce

Ændrede bare branchekode

Renoveringen af staldlængerne er overstået, men savværket er heller ikke bare købt for at kunne renovere sit eget men skal drives som en virksomhed.

- Jeg havde jo et CVR nummer i forvejen - så jeg ændrede bare branchekode fra blandet drift til opskæring og afhøvling, siger Jens julis Larsen med et smil.

Han har dog ingen planer om at opgive sit fuldtidsjob som skovfoged, så i begyndelsen bliver det en virksomhed, der drives ved siden af.

Ideen er, at folk selv skal vælge det træ, de gerne vil have - for eksempel to planker - som så saves til, så de passer sammen som én bordplade. Foto: Christine Krüger Hansen

- Det, vi satser på, og det vi gerne vil, er at sælge smukke planker skåret ud af store træstammer i høj kvalitet -  vi fremstiller ikke almindelige brædder, siger han og viser nogle af de store egestammer frem, der skal ligge i nogle år, inden de skal saves.

- Jeg var heldig, at jeg også kunne købe træ med fra Ole Schøn, så jeg kan komme i gang med det samme, siger han og peger ind i en af bygningerne, hvor der allerede står en masse skårne planker  i forskellig længder.


Ideen er, at folk selv skal vælge det træ, de gerne vil have - for eksempel to planker - som så saves til, så de passer sammen som én bordplade. Vi høvler plankerne, og efterfølgende skal kunderne selv give bordpladen den sidste behandling

Jens Julius Larsen, indehaver af Gudenå Savværk


Plankerne er først og fremmest tiltænkt som bordplader, og Jens Julius Larsen har et stort udvalg af planker i de fleste danskvoksende træsorter: Eg, bøg, ask, lærk og douglas.

- Jeg elsker at arbejde med et bæredygtigt materiale som træ, og det er samtidig vigtigt for mig at støtte den danske skovproduktion og mindske unødig transport. Derfor forhandler savværket kun danskskovet træ, forklarer han

- Ideen er, at folk selv skal vælge det træ, de gerne vil have - for eksempel to planker - som så saves til, så de passer sammen som én bordplade. Vi høvler plankerne, og efterfølgende skal kunderne selv give bordpladen den sidste behandling - eventuelt en pudsning med sandpapir og behandling med olie inden pladen tilføres et understel.

- Vi vil i første ombæring ikke have noget at gøre med understellene til  bordpladerne - ikke endnu. Selvom om vi har en plan om at lave et showroom med borde inde bagved savværket i en af staldlængerne, er det kun tænkt som inspiration til kunderne, forklarer Jens Julius Larsen.

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

CBRE Intego får ny serviceleder

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Julemarked på Ulstrup Slot

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Mange kender ikke ny regel: Din juleshopping på nettet kan koste dyrt

Bjerringbro Avis

Thorsø har fået nyt julepynt

Bjerringbro Avis

Broderiudstilling på Blicheregnens Museum

Bjerringbro Avis

Mettes drøm er gået i opfyldelse

Bjerringbro Avis

Løver står klar med indkøbsvognene

Bjerringbro Avis

Aldi åbner ny butik med hjælp fra tidligere købmand

Bjerringbro Avis

Bjerringbro får færre lokale politikere i byrådet

Bjerringbro Avis

Pludselig begyndte tørretumbleren at brænde: Heldigvis havde politiet en pulverslukker

Bjerringbro Avis

Ingen stjernehimmel på Sønderbro før januar

Bjerringbro Avis

Tricktyv snød sig ind hos 85-årig kvinde: Udgav sig for at være varmetekniker - stjal pung og kontanter

Bjerringbro Avis

Skal der jules, så lad der blive julet: Nyt julepynt til midtbyen

Bjerringbro Avis

To personer luskede rundt på genbrugsplads efter lukketid: Politiets hunde fandt 48-årig mand, som gemte sig i buskads

Bjerringbro Avis

Jul på torvet: Ulstrup-spejderne tager revanche efter corona

Bjerringbro Avis

Rekordsalg ved FDFs julestue

Bjerringbro Avis

Første del af omdiskuteret åpromenade-projekt tager nu form - stadig håb om økonomiske indsprøjtninger

Bjerringbro Avis

Røde Kors er igen i år klar med julehjælp

Bjerringbro Avis

Fredslyset til Bjerringbro

Bjerringbro Avis

Udvalg giver halv million kroner til shelters ved naturperle

Bjerringbro Avis

Efter et godt corona-år: Juletræsfolk fra Østeuropa forlænger sæsonen

Bjerringbro Avis

Foredrag om Grækenland

Bjerringbro Avis

En rolig optakt til jul på slottet

Annonce