Annonce
Bjerringbro Avis

Kendt havekonsulent er død

Den kendte og pensionerede havekonsulent, Helge Petersen, der i mange år boede på  Nøddekrattet i Bjerringbro  er død. Arkivfoto: Preben Madsen
Helge Petersen, der var et ganske kendt ansigt i Bjerringbro, er død.

Nekrolog: Den kendte og pensionerede havekonsulent, Helge Petersen, der i mange år boede i Bjerringbro, er død, 87 år gammel.

Helge Pedersen med sin karakteristiske norske accent blev »folkeeje«, da han gennem 12 år gav gode råd til havefolket en time hver fredag i direkte radio i programmet "Grønne Glæder".

Hans baggrund for at give gode haveråd var en lang karriere som havekonsulent i Det Jyske Haveselskab, hvor han blev ansat i 1967 for at gå på pension som 67-årig i 2001. Fra den norske landbohøjskole havde han en uddannelse som hortonom oven i sin uddannelse som gartner og en opvækst i forældrenes gartneri i Grimstad på den norske sydkyst.

Annonce

Ikke meget tydede ellers på, at Helge Pedersen skulle få sig en god uddannelse. For han begyndte at gå i skole kort tid efter, at Norge var blevet besat af tyskerne, og under Quislings nazistiske styre blev lærere, der ikke tilsluttede sig nazistpartiet, sendt på hårdt tvangsarbejde i Nordnorge.

Til søs som 15-årig

Som 15-årig stak han ligesom flertallet af sine jævnaldrende i Grimstad til søs. Det varede otte måneder, hvor den unge Helge Pedersen var søsyg det meste af tiden. Men hyren bragte ham en tur ud i den store verden - til Australien og Java og retur til Europa.

Hjemme i Norge gik han i lære som gartner, og derefter aftjente han i 18 måneder sin værnepligt nord for polarcirklen fra 1953 til 1955. Herfra gik turen på højskole i Hamar i otte måneder, og det blev en øjenåbner for Helge Pedersen, som slugte den lærdom i rå mængder, som han gik glip af, da han gik i folkeskole under krigen.

Efter uddannelsen som hortonom kom han til det norske haveselskab, og efter nogle år her skulle han en dag til landbrugsskolen i Beder syd for Aarhus for at holde foredrag.

Kontakten til Danmark skyldes både, at Helge Pedersens far var indvandret til Norge fra Fyn, og at Helge var gift med Lise, der er fra Mejlby mellem Aarhus og Randers.

Hende havde han mødt en skøn forårsaften i maj, da han gik på landbohøjskole.

Kort tid efter foredraget i Beder fik Helge Pedersen i 1967 tilbudt en stilling i Det Jyske Haveselskab, og det endte han efter nogen overvejelse med at takke ja til.

Parret flyttede til Bjerringbro, fordi det lå cirka midt i det område - Viborg, Silkeborg, Hobro og Randers - som han skulle betjene i sit arbejde.

Annonce

Rotary og polio

De købte en grund i en helt ny udstykning lige op ad Hjermind Skov og byggede deres hus på en stor grund, hvor Helge Pedersen havde en fantastisk prydhave med lækroge, rislende vandløb og masser af skyggefulde træer og planter og med en græsplæne, der ligner den fineste golfbane samt en køkkenhave, der bugner af grøntsager.

I 1974 blev Helge Petersen medlem af Rotary Bjerringbro. Her fik han sit andet liv ved siden af arbejdslivet.

Han spillede en fremtrædende rolle med at indsamle penge til polio-vaccination i landets Rotary-klubber, og selv skaffede han på en formiddag 50.000 kroner til formålet, da kampagnen lige var gået i gang i 1980'erne.

Helge Petersen var også i Sydafrika tre gange for at lave Rotary-projekter, der skulle skaffe rent vand til nogle af landsbyerne. Desuden var han også leder af adskillige lokale projekter for Rotary eksempelvis et projekt, som gav plejecentret Skovvænget en sansehave til dets demente beboere.

Helge Petersen blev ramt af kræft for en del år siden, men formåede gang på gang at komme tilbage. For nogle år siden, efter at hans kone Lise døde, besluttede han sig for at sælge sit elskede hus og have på Nøddekrattet, og han flyttede ind i en lejlighed i Anlægget, inden sygdom for en lille måned siden tvang ham til at flytte på plejehjem.

Foruden at optræde i radioen var Helge Petersen også medforfatter til adskillige bøger inklusiv det kendte opslagsværk: Politikens Havebog.

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Julen synges ind af populært Viborg-kor

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Syng julen ind i Oasen

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

I Bjerringbro er julemandens datter en trold

Bjerringbro Avis

Marked med suppe-smagsprøver

Bjerringbro Avis

Flot afskedsgave til Bjerringbro-rektor og til gymnasium

Bjerringbro Avis

Anne-Marie Busk starter sin egen mobil-frisørsalon

Bjerringbro Avis

Koncert i Grønbæk Kirke

Bjerringbro Avis

Fortsat kamp for sø: Fakkel-komsammen ved Tange Sø

Bjerringbro Avis

Julemanden kommer med tog til Langå

Bjerringbro Avis

Grøn varme i dit hus: Dit spildevand renses og genbruges i fjernvarmenettet

Bjerringbro Avis

Med fredslys og fællesskab starter julehyggen

Bjerringbro Avis

Grundfos sponserer klubber, der skulle have tjent penge på julefrokost

Bjerringbro Avis

Befærdet midtbygade igen åben for gennemkørsel

Bjerringbro Avis

Julehjælp: Koldt hjælpearbejde gav ny rekord for Lions-folk

Bjerringbro Avis

Genbrugsbutikken i Ulstrup fejrer 15 år

Bjerringbro Avis

Juletræet blev tændt i Thorsø

Bjerringbro Avis

Morgensang aflyses på grund af corona

Bjerringbro Avis

Tricktyve på spil: Energiselskab advarer mod falske medarbejdere

Bjerringbro Avis

CBRE Intego får ny serviceleder

Bjerringbro Avis

Julemarked på Ulstrup Slot

Bjerringbro Avis

Mange kender ikke ny regel: Din juleshopping på nettet kan koste dyrt

Bjerringbro Avis

Thorsø har fået nyt julepynt

Bjerringbro Avis

Broderiudstilling på Blicheregnens Museum

Annonce