Annonce
Bjerringbro Avis

Kendt havekonsulent er død

Den kendte og pensionerede havekonsulent, Helge Petersen, der i mange år boede på  Nøddekrattet i Bjerringbro  er død. Arkivfoto: Preben Madsen
Helge Petersen, der var et ganske kendt ansigt i Bjerringbro, er død.

Nekrolog: Den kendte og pensionerede havekonsulent, Helge Petersen, der i mange år boede i Bjerringbro, er død, 87 år gammel.

Helge Pedersen med sin karakteristiske norske accent blev »folkeeje«, da han gennem 12 år gav gode råd til havefolket en time hver fredag i direkte radio i programmet "Grønne Glæder".

Hans baggrund for at give gode haveråd var en lang karriere som havekonsulent i Det Jyske Haveselskab, hvor han blev ansat i 1967 for at gå på pension som 67-årig i 2001. Fra den norske landbohøjskole havde han en uddannelse som hortonom oven i sin uddannelse som gartner og en opvækst i forældrenes gartneri i Grimstad på den norske sydkyst.

Annonce

Ikke meget tydede ellers på, at Helge Pedersen skulle få sig en god uddannelse. For han begyndte at gå i skole kort tid efter, at Norge var blevet besat af tyskerne, og under Quislings nazistiske styre blev lærere, der ikke tilsluttede sig nazistpartiet, sendt på hårdt tvangsarbejde i Nordnorge.

Til søs som 15-årig

Som 15-årig stak han ligesom flertallet af sine jævnaldrende i Grimstad til søs. Det varede otte måneder, hvor den unge Helge Pedersen var søsyg det meste af tiden. Men hyren bragte ham en tur ud i den store verden - til Australien og Java og retur til Europa.

Hjemme i Norge gik han i lære som gartner, og derefter aftjente han i 18 måneder sin værnepligt nord for polarcirklen fra 1953 til 1955. Herfra gik turen på højskole i Hamar i otte måneder, og det blev en øjenåbner for Helge Pedersen, som slugte den lærdom i rå mængder, som han gik glip af, da han gik i folkeskole under krigen.

Efter uddannelsen som hortonom kom han til det norske haveselskab, og efter nogle år her skulle han en dag til landbrugsskolen i Beder syd for Aarhus for at holde foredrag.

Kontakten til Danmark skyldes både, at Helge Pedersens far var indvandret til Norge fra Fyn, og at Helge var gift med Lise, der er fra Mejlby mellem Aarhus og Randers.

Hende havde han mødt en skøn forårsaften i maj, da han gik på landbohøjskole.

Kort tid efter foredraget i Beder fik Helge Pedersen i 1967 tilbudt en stilling i Det Jyske Haveselskab, og det endte han efter nogen overvejelse med at takke ja til.

Parret flyttede til Bjerringbro, fordi det lå cirka midt i det område - Viborg, Silkeborg, Hobro og Randers - som han skulle betjene i sit arbejde.

Annonce

Rotary og polio

De købte en grund i en helt ny udstykning lige op ad Hjermind Skov og byggede deres hus på en stor grund, hvor Helge Pedersen havde en fantastisk prydhave med lækroge, rislende vandløb og masser af skyggefulde træer og planter og med en græsplæne, der ligner den fineste golfbane samt en køkkenhave, der bugner af grøntsager.

I 1974 blev Helge Petersen medlem af Rotary Bjerringbro. Her fik han sit andet liv ved siden af arbejdslivet.

Han spillede en fremtrædende rolle med at indsamle penge til polio-vaccination i landets Rotary-klubber, og selv skaffede han på en formiddag 50.000 kroner til formålet, da kampagnen lige var gået i gang i 1980'erne.

Helge Petersen var også i Sydafrika tre gange for at lave Rotary-projekter, der skulle skaffe rent vand til nogle af landsbyerne. Desuden var han også leder af adskillige lokale projekter for Rotary eksempelvis et projekt, som gav plejecentret Skovvænget en sansehave til dets demente beboere.

Helge Petersen blev ramt af kræft for en del år siden, men formåede gang på gang at komme tilbage. For nogle år siden, efter at hans kone Lise døde, besluttede han sig for at sælge sit elskede hus og have på Nøddekrattet, og han flyttede ind i en lejlighed i Anlægget, inden sygdom for en lille måned siden tvang ham til at flytte på plejehjem.

Foruden at optræde i radioen var Helge Petersen også medforfatter til adskillige bøger inklusiv det kendte opslagsværk: Politikens Havebog.

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Så fløj den sidste fugl fra reden

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Skimmelsvamp truer: Sahl Præstegård skal rives ned

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Leg jer til større badesikkerhed

Bjerringbro Avis

Dansk BMX-rytter kører sig i OL-semifinale

Bjerringbro Avis

Ny genbrugsplads er klar til at åbne

Bjerringbro Avis

Så kom der altangitter på lejlighederne

Bjerringbro Avis

Næsten halvdelen af regionens borgere er færdigvaccinerede mod corona-virus

Bjerringbro Avis

Bålhytte og shelters på vej: 30 år gamle lærketræer bliver til bålhytte i Æbleskoven

Bjerringbro Avis

De mødte selv hinanden på dansegulvet: Kendt dansekro får nye forpagtere

Bjerringbro Avis

Nye kort: Sådan finder du vej langs Gudenå - hele vejen

Bjerringbro Avis

Hyld én, der hjalp dig godt hjem: Home i Bjerringbro støtter lokal medmenneskelighed med ny pris

Bjerringbro Avis

Strøtanker & Guldkorn: Tid til at tøffe

Bjerringbro Avis

Ta' på vandring i Kompedal og hør om militærnægtere, flygtninge og tyske soldater

Bjerringbro Avis

Tange-par fejrer diamantbryllup

Bjerringbro Avis

Stor interesse for bæredygtigt byggeri: Nye rækkehuse på Hindbærkrattet er alle lejet ud

Bjerringbro Avis

Ny petanquehal skal helst være grøn

Bjerringbro Avis

Overskud på næsten 20.000 kroner: Dagplejeres lokale Stafet for Livet kostede en tånegl

Bjerringbro Avis

Pensionisterne står parat: Oasen klar til genåbning

Bjerringbro Avis

Status på Busbjerg efter sidste forestilling: Ingen buksevand til instruktøren i år

Bjerringbro Avis

Annemette Tange Callesen går i sin mors fodspor på mere end en måde

Bjerringbro Avis

Indbrudstyv fandt en bilnøgle og kørte afsted: Politiet efterlyser hvid Audi

Bjerringbro Avis

Farvel til "Småt brændbart" og "Deponi"

Bjerringbro Avis

Ny plads er blevet børnenes foretrukne vandland og legeområde i Bjerringbro

Annonce