Annonce
Bjerringbro Avis

Kirkesølv klar til indvielse

Bjerringbro Kirke fejrede sidste år sit 100 års jubilæum. I den forbindelse modtog menighedsrådet på vegne af kirken en fornem gave.  Foto: Morten Dueholm
Gudenåen har fået en markant plads i det nye kirkesølv, der indvies ved en højmesse den 6. december.
Annonce

Bjerringbro: Der venter kirkegængerne i Bjerringbro en stor oplevelse, når kirken ved en særlig højmesse den 6. december modtager sit nye sølvtøj.

Det var i forbindelse med kirkens 100-års jubilæum i 2019, at Bjerringbro Menighedsråd på vegne af Bjerringbro Kirke modtog en meget fornem gave fra Foreningen Bjerringbro Elværk i form af nyt kirkesølv.

Dengang var det dog bare beløbet på 150.000 kroner, som menighedsrådet fik lovning på, for kirkesølvet skulle specialdesignes til netop Bjerringbro Kirke, og arbejdet med det er nu endelig udført.

Den 6. december indvies det nye kirkesølv, der lige nu er ved at blive pudset op hos sølvsmed Gregers Holt. Her er en skitse af disken.

- Det blev en lidt længere proces end først antaget, eftersom Dorte Laursen, som vi havde valgt som designer og sølvsmed, blev syg, og efterfølgende måtte arbejdet overgå til sølvsmed Gregers Holt, fortæller Hanne Kjeldsen, der er medlem af menighedsrådet.

Menighedsrådet havde oprindeligt inviteret tre kunstnere til at besøge kirken, tale med menighedsrådet om ønsker og lade sig inspirere og for efterfølgende at give et bud på et design til det nye kirkesølv, der skulle bestå af en vinkande, en kalk, en disk samt en oblatæske.

Hvad er så kirkesølv

Kirkesølv anvendes i forbindelse med altergang ved højmesserne. Sølvet består af 4 dele:

  • En vinkande.
  • En kalk, det er et stort bæger, som præsten skænker vin fra.
  • En disk, en tallerken hvor brødet (oblaterne) ligger på, inden det deles ud til kirkegængerne.
  • En oblatæske, en æske til opbevaring af brød (oblater).

- Vi var helt enige om, at det skulle være Dorthe Lausten, der skulle designe kirkesølvet, for hun var den eneste af de inviterede kunstnere, der efterfølgende kom med et helt unikt bud, der også symboliserer Bjerringbro, Gudenåen og kirken, siger Hanne Kjeldsen og fortsætter:

- Gudenåen afspejles i disken, åens blå farve går igen på alle fire ting og spiller smukt op til mosaikkerne i kirken.

Skitse af den nye alterkande til Bjerringbro Kirke.

Menighedsrådet var derfor glad for at, sølvsmed Gregers Holt indvilligede i at udføre kirkesølvet efter Dorte Laursens design.

- Gregers er uddannet hos Georg Jensen Sølvsmedje, hvilket også afspejler sig i sølvtøjet, fortæller Hanne Kjeldsen, der har været med i processen fra start til slut.

- Vi er meget taknemmelige for gaven. Det er en meget flot gave, som vi glæder os til at vise frem, og vi håber, at den bliver til stor glæde for alle kirkegængere i kirken. Vores nuværende kirkesølv er så nedslidt, at vi ikke længere kan forsvare at servere vin fra kalken. Det er en gave som vil bestå i rigtig mange år, siger formand for menighedsrådet, Carsten Mortensen.


Vi var helt enige om at det skulle være Dorthe Lausten, der skulle designe kirkesølvet, for hun var den eneste af de inviterede kunstnere, der efterfølgende kom med et helt unikt bud, der også symboliserer Bjerringbro, Gudenåen og kirken

Hanne Kjeldsen, medlem af Bjerringbro Menighedsråd


På selve dagen for indvielsen vil en repræsentant fra Foreningen Bjerringbro Elværk samt både Gregers Holt og Dorte Laursen være til stede - og de skal- sammen med formanden for menighedsrådet og provst Bjarne Markussen bære kirkesølvet ind i kirken under et præludium inden højmessen og en officiel indvielse.

Der er masser af symbolik i det nye kirkesølv. Her er det skitse af oblatæske.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Brug dit digitale bibliotek

Bjerringbro Avis

Spritbilist røg i autoværnet

Bjerringbro Avis

Ung mand fik bil konfiskeret

Bjerringbro Avis

Farvel til afdelingsdirektør

Annonce