Annonce
Bjerringbro Avis

KOL-træning er en god form for medicin

Der er både tid til at træne og at grine, når borgere med KOL to gange om ugen mødes for at træne deres lunger og kroppe. Foto: Morten Pedersen
Mandag og onsdag er der masser af plads til at tage en ekstra puster eller sågar få et ordenligt hosteanfald hos Sport og Fitness i Bjerringbro, hvor borgere med KOL træner.
Annonce

Bjerringbro: Hver mandag og onsdag siden september har der lydt ekstra meget pust og støn fra trænings-lokalerne hos Bjerringbro Sport og Fitness i idrætsparken.

De fleste får med garanti sved på panden og pulsen godt op, når de arbejder med træningsmaskiner, men mellem klokken 11 og 12 disse to dage er det folk, der, allerede inden de er gået i gang, har svært ved at trække vejret.

De er KOL-patienter, og træningen, de går til to gange om ugen, er et tilbud gennem Sundhedscenter Viborg og Bjerringbros egen sundhedssatellit.

Lige nu er der cirka 10 borgere med KOL tilknyttet tilbuddet, og denne noget grå og kølige mandag formiddag er otte af dem mødt op for at få pulsen op og lungerne sat på prøve.

En af dem er Karen Margrethe Skjærbæk, der før har gået på kursus for KOL-patienter i Viborg, men nu kan undgå den, for hende, lange køretur.

- Det betyder meget, at der er et tilbud i Bjerringbro. I stedet for at jeg skal ud at køre, kan jeg nu blot gå op til træning, og det er jo i sig selv sundt, siger hun, mens hun forsøger at få vejret. Hun har lige været i gang med cirkeltræning - en disciplin hun ikke er stødt på før, hun startede til træning i Bjerringbro.

- Jeg kan tydeligt mærke, at jeg får flere kræfter af træningen - at kroppen bliver stærkere. Jeg kan mærke, at det er godt for mig - det er en god form for medicin, siger hun, der fik sin KOL konstateret for et par år siden.

- Det kan for mig især være svært at skulle gå og bære på noget samtidig - så kan jeg næsten ikke få luft, men her på kurset har vi også lært en masse åndedrætsøvelser, og det hjælper, siger Karen Margrethe Skjærbæk med et smil.

- Jeg kan tydeligt mærke, at jeg får flere kræfter af træningen - at kroppen bliver stærkere. Jeg kan mærke, at det er godt for mig - det er en god form for medicin

Karen Margrethe Skjærbæk, KOL-patient

Annonce

Helt ned i tempo

Træningen er dog også god for andet end kroppen.

- Vi hygger os hver gang - for det er jo rart at møde andre mennesker, og vi kan snakke om alt muligt, siger Karen Margrethe Skjærbæk og får medhold af Birthe Koefoed- Hansen, der netop har forladt en anden træningsmaskine.

Hun har ikke KOL, men lider af en lungesygdom, der hedder sarkoidose, der giver lidt de samme symptomer.

- Jeg har svært ved at trække vejret - og det betyder, at jeg har skullet helt ned i tempo, fortæller hun, der lige nu er delvist sygemeldt.

- Jeg fik et voldsomt udbrud i foråret, hvorefter jeg har været nødt til at skulle genoptræne hele min krop, og her har denne træning været rigtig god, forklarer Birthe Koefoed-Hansen, der ligesom Karen Margrethe Skjærbæk også nyder at være sammen med andre mennesker, der har de samme udfordringer som hende selv.

- Når man er sammen med andre, der ikke kan trække vejret ordentligt, føler man sig ikke så bagud, og samtidig er Lene Røjen, der træner os, rigtig godt til at opmuntre, siger Birthe Koefoed-Hansen.

Annonce

Hosteanfald

Lene Røjen er daglig leder hos Sport og Fitness i Bjerringbro, og hun havde ingen betænkninger med at indgå et samarbejde med sundhedssatellitten om træning af borgere med KOL.

- Jeg lagde ud med holdtræning i gymnastiksalen, hvor jeg testede dem lidt af, for at se hvad de kunne, og hvor meget jeg kan presse dem til, fortæller Lene Røjen, der havde deltaget nogle gange i træningen hos et lignende forløb i Viborg, og derudover trækker på sin enorme erfaring som instruktør og træner i fitnesscentret.

Hun er rigtig glad for holdet og betegner også deltagerne som gode til at udfordre sig selv.

- Det er ikke nemt at træne, når man ikke kan trække vejret. Bare det at gå på en linje eller kaste en bold kan være udfordrende, men hvis det er sjovt, så glemmer de ofte, hvor hårdt det er, siger hun og fortsætter:

- Det er også enormt vigtigt, at der er plads til pauser, og at de føler, der også er rum og tid til, at de kan få et hosteanfald.

Karen Margrethe Skjærbæk fik konstateret KOL for et par år siden. Hun er glad for, at hun kan træne i Bjerringbro.
For Birthe Koefoed-Hansen, der lider af en anden lungesygdom, er det rart at træne sammen med andre, der har de samme udfordringer med at trække vejret som hende selv.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Betina og de røde modeletter

Bjerringbro Avis

Stadig plads på tennisbanen

Bjerringbro Avis

Minister besøger Tange Sø

Bjerringbro Avis

Jubilarer på Grundfos

Bjerringbro Avis

Bedsteræs med børnebørnene

Annonce