Annonce
Bjerringbro Avis

Lille og privat er lig med succes

Karin Levring har været ansat i alle børnehavens 10 leveår. Hun startede som pædagog, men er i dag leder af den populære fribørnehave i Bjerring. Foto: Morten Pedersen
Det startede med to midlertidige pavilloner og 12 børn. I dag er der venteliste og først plads i 2023.
Annonce

Bjerring: Det var en kold og hård vinter for 10 år siden, da Gudenådalens Fribørnehave i Bjerringbro tog imod de første indskrevne børn.

Derfor kunne de to pavilloner, der var købt på Amager og transporteret til Bjerring for at blive brugt som ny privat institution, ikke sættes op, for jorden var for hård til, at man kunne grave tilhørende rør ned.

Og derfor startede børnehaven i værkstedet hos Gudenådalens Friskole, der er nabo til børnehaven, og her indrettede de 12 børn og tre ansatte sig den første måned.

- Det var en speciel tid, og sjovt at børn og voksne kunne følge med i etablering af børnehaven. Jeg kan huske, at den dag lastbilerne kom med pavillonerne, var en stor dag for børnene, fortæller Karin Levring, der har været med helt fra starten.

Dengang ansat som pædagog men i dag er hun børnehaveleder i fribørnehaven, der altså 1. februar kunne fejre 10 års fødselsdag.

- Hver dag var vi ovre på byggepladsen og se, hvordan det udviklede sig, fortæller hun.

Allerede en måned efter opstart af børnehaven, kunne børn og ansatte flytte ind i den rigtige børnehave, hvor der på det tidspunkt var masser af plads.

- Det var helt fantastisk. I dag er børnehaven delt op i to stuer med 20 børn på hver. Men dengang var den ene stue et stort rum, der var sådan et løbe/tumle/motorik-rum, nærmest en gymnastiksal, fortæller Karin Levring med et stort smil.

Annonce

Maks 40 børn

Antallet af børn kravlede dog relativt hurtigt op, og allerede da man nåede til sommerferien første år, det vil sige seks måneder senere, havde børnehaven 25 børn indskrevet.

Børnehaven er en certificeret sang-børnehave, og der høres derfor ofte sang på legepladsen og i stuerne.  Foto: Morten Pedersen

- Vi var jo noget nyt.  Der var ingen private børnehaver i Bjerringbro. Dem der var, lå ude omkring i småbyerne, og derfor var Gudenådalens Fribørnehave det første reelle alternativ til de kommunale børnehaver i nærheden af Bjerringbro, forklarer Karin Levring.

Fribørnehaven er normeret til 40 børn og er fuldt besat, og det har den været i mange år.

- Vi har børn på venteliste, og det er da hårdt, at skulle sige nej til folk, men vi kan ikke afvige fra vores principper og tage flere ind. 40 børn er absolut maksimum, siger Karin Levring.

Der er flere årsager til børnehavens popularitet. Karin Levring har et par bud.

- Jeg tror, det ligger i tiden, at forældre er mere beviste og mere undersøgende omkring, hvad det er for et tilbud, deres børn skal være i.  Og når man vælger os, så har man også ofte valgt friskolen efterfølgende, siger hun og fortsætter:

- Og så er vi et lille sted. Det har en kæmpe værdi for mange småbørnsforældre.

Fordi børnehaven er en privat institution, har den frihed til at forvalte sin økonomi anderledes end de kommunale børnehaver.


Vi var jo noget nyt. Der var ingen private børnehaver i Bjerringbro. Dem der var, lå ude omkring i småbyerne, og derfor var Gudenådalens Fribørnehave det første reelle alternativ til de kommunale børnehaver i nærheden af Bjerringbro

Karin Levring, børnehaveleder hos Gudenådalens Fribørnehave


- Vi er ikke låst ind i nogen budgetter eller skal forrente noget, der kommer oven fra. De penge vi har, de går ind i institutionen og først og fremmest til børnene. Vi prioritere de varme hænder, hvilket vil sige tid til børnene, og det er også derfor, at vi ikke fraviger børneantallet på 40 børn, siger Karin Levring.

Der bliver for eksempel også altid sunget, når der skal ryddes op. Det kaldes for overgangssange og gør selv de mest kedelige ting sjove og nemmere. Foto: Morten Pedersen

Hun påpeger også andre økonomiske fordele ved at være en fribørnehave, såsom at de ikke er underlagt indkøbsaftaler, som man er kommunalt.

Annonce

Flere penge til børnene

- For eksempel så er meget af det legetøj, vi har, noget vi har fået. Tidligere børnehavebørn, der nu går på friskolen, tiltænker børnehaven, når de ikke leger med deres legetøj mere. Det er en del af det forpligtende fællesskab, der er skabt i børnehaven. Både børn og forældre er gode til at forstå, at hvis de lægger nogle resurser hos os, så kan vi bruge flere penge direkte på børnene, forklarer Karin Levring, der også anerkender, at børnehaven er begunstiget af resursestærke familier.

Børnehaven er certificeret som sanglad-institution. Til gengæld har den ikke noget grønt flag, der vajer fra flagstangen udenfor.

- På den måde prioriterer vi benhårdt, hvad vi lægger vores resurser i. Og det grønne flag har vi faktisk haft. Men der går rigtig meget tid fra børnene til dokumentationsarbejde på kontoret, og derfor er det et bevidst fravalg. Vi vil ikke have det flag hængende, bare for at kunne dokumentere, at vi kan noget med natur- og udeliv. Vi har valgt at sige, at de resurser vil vi i stedet bruge på børnene, og det stopper os jo ikke fra at bruge de grønne spires inspirationsmateriale, forklarer Karin Levring.

At certificeringen som sangglad institution er valgt til skyldes flere faktorer eksempelvis, at børnehaven har fået en konsulent tilført.

Annonce

Måske vuggestue

- Vi skal ikke lave en masse skriftligt arbejde men blot vise konsulenten, hvad vi gør med børnene på den front, når han eller hun kommer på besøg, siger Karin Levring.

Derfor synges og spilles der ekstra meget hos Gudenådalens Fribørnehave. Der er sang-samlinger, hvor der bevidst arbejdes med toner, og der frembringes rytmer til sange og remser.

- Det er godt for sprogudvikling og rytmisk bevidsthed, og det betyder, at børnene spontant synger i mange forskellige sammenhænge, fortæller Karin Levring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Grønne sunde spirer er sagen

Bjerringbro Avis

25 år på Grundfos

Bjerringbro Avis

25 år på Grundfos

Bjerringbro Avis

Provsten får ridderkorset

Annonce