Annonce
Bjerringbro Avis

Lokalhistorie: Fredag er postkortdag

Henning Schmidt har som overkonstabel i forsvaret arbejdet med store maskiner. Derfor var han også nede for at se den nye Kjællinghølbro, kort tid efter at den var blevet  løftet på plads 2. december. Arkivfoto: Hanne Bliksted
Mange nyder Henning Schmidts gamle postkort på facebooksiden Gamle Bjerringbro Billeder
Annonce

Bjerringbro: Engang var postkort med motiver fra lokalområdet en helt almindelig salgsvare. Nu om dage kan der gå lang tid imellem, at man ser et af disse kort. Men Henning Schmidt fra Bjerringbro har mange gamle lokale postkort, og hver fredag lægger han et kort på facebooksiden Gamle Bjerringbro Billeder.

- Hvis postkortet ikke kommer på i tide, så skal folk nok reagere, siger han, som glæder sig over folks interesse for de gamle postkort, som hans far Karl Anker Schmidt samlede gennem mange år.

- Jeg kan godt lide at glæde andre, og der er faktisk også mange unge mennesker, som interesserer sig for byens historie, tilføjer han.

Det var på et lokalhistorisk møde i Bjerringbro Kirkecenter, at flere opfordrede Henning Schmidt til at lægge nogle af de gamle postkort på facebook. Det har han nu gjort i halvandet år og suppleret med en lille tekst, og der er altid kommentarer med små sjove historier.

Et billede af Bjerringbro Mølle fra dengang, hvor der var grusveje og elmaster af træ.
Annonce

Rundt i verden

Da Karl Anker Schmidt døde for ti år siden, efterlod han sig blandt andet 350 postkort fra Bjerringbro samt postkort fra oplandsbyerne plus mange andre ting. Det ældste postkort er fra 1904.

- Min far samlede postkort og meget andet. Det ville havde glædet ham at se interessen for postkortene, og jeg har fået kontakt til folk fra Canada, Skotland, Australien, Norge og Tyskland, som er vokset op i Bjerringbro eller på anden måde har forbindelse til området og derfor følger fredagspostkortene, fortæller Henning Schmidt.


Min far samlede postkort og meget andet. Det ville havde glædet ham at se interessen for postkortene, og jeg har fået kontakt til folk fra Canada, Skotland, Australien, Norge og Tyskland, som er vokset op i Bjerringbro eller på anden måde har forbindelse til området og derfor følger fredagspostkortene.

Henning Schmidt, postkortsamler.


Hans far købte mange postkort hos den tidligere boghandler Barklin - siden Bog & Ide, som lå på Storegade, der hvor R2 Farver ligger nu.  Sammen med sin far kørte Henning Schmidt ofte til markeder i blandt andet Vorbasse ved Billund for at lede efter gamle postkort, og med tiden fik de venner andre steder i landet, som Henning Schmidt stadig har kontakt til og bytter postkort med.

Han blev ansat i forsvaret ved kasernen i Randers i 1977,  og en del af hans job som overkonstabel var at køre med både store kraner og blokvogne. Han interesserer sig stadig for de store køretøjer, og derfor var han også på pletten, den dag Kjællinghølbroen 2. december blev løftet på plads.

- Jeg synes, at det er spændende at se de store maskiner arbejde, og jeg kan bruge lang tid på at kigge på det og mindes min tid ved forsvaret, siger han.

Bjerringbro Kirke, som i 2019 fyldte 100 år.
Annonce

Lykkestenen

Henning Schmidt har været syg i en del år, men arbejdet med de gamle postkort holder ham i gang.

- Mine samlinger skal til Gudenådalens Museum, når jeg engang ikke er her mere. Så kan byens borgere få glæde af byens historie fortalt i postkort, fortæller han, som også samler på gamle kvitteringer og forskellige souvenirs, som fortæller om Bjerringbros historie .

Gennem sit lange sygdomsforløb har han også erkendt, at det kan være de små ting, som betyder noget. Som da børn fra Bøgeskovskolen i forbindelse med corona-nedlukningen i foråret malede smileys på sten og lagde dem ved Henning Schmidts og andre huse på Sønderbro.

- Jeg blev så glad for den sten, den er mere værd end penge. Den betyder meget for mig, det er min lykkesten, og jeg tager den med hver gang jeg skal til kontrol på sygehuset, siger Henning Schmidt med et smil.

Dette gamle postkort viser Bjerringbro Station, og bygningen er set udefra næsten, som vi kender den i dag.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Grønne sunde spirer er sagen

Bjerringbro Avis

25 år på Grundfos

Bjerringbro Avis

25 år på Grundfos

Bjerringbro Avis

Provsten får ridderkorset

Annonce