Annonce
Bjerringbro Avis

Når Afrika er gået i blodet

Jesper Land Gregersen har boet mere end 11 år i Tanzania og stået i spidsen for flere projekter der. Privatfoto
Jesper Land Gregersen arbejder sammen med Bjerringbro Rotary Klub om projekter i Tanzania.
Annonce

Bjerringbro/Røgen: Da Jesper Land Gregersen gik i skole i Bjerringbro, kendte han kun Afrika fra et atlas, men drømte om at besøge kontinentet. Det blev ikke kun ved drømmene, Afrika er forlængst gået i blodet på den 64-årige tidligere værktøjsmager og skovarbejder, som i flere omgange har boet i Tanzania.

Efter at have afsluttet sin uddannelse på Grundfos rejste Jesper Land Gregersen i 1978 til Tanzania som ulandsfrivillig for Mellemfolkeligt Samvirke (MS). Først underviste han på en teknisk skole, og siden rejste han rundt på motorcykel, først efter fire år kom han tilbage til Danmark. I 1991 vendte han tilbage til Tanzania, hvor han ledede et landsbyudviklings-projekt i landsbyen Oldonyowas nær landets næststørste by Arusha. Landsbyen og Jesper Land Gregersen har samarbejdet i mere end 30 år. Han han boet i Tanzania i flere omgange, tilsammen er det blevet til 11 år, og allerede under det første ophold lærte han at tale swahili.

»Det er nødvendigt at kunne tale swahili. Det er ikke kun samarbejdet med arbejderne på projekterne, der bliver nemmere, også landsbyrådsmøder, og møder på officielle kontorer er meget lettere at gennemføre på det lokale sprog,« fortæller han, som i mange år har boet i Røgen ved Hammel.

Jesper Land Gregersen talte på swahili for landsbyen ved indvielsen af en del af den nye secondary school i Oldonyowas. Privatfoto
Annonce

Bjerringbro-støtte

I Tanzania har han stået i spidsen for flere projekter i landsbyen Oldonyowas, og siden 2012 har han arbejdet selvstændigt med tre projekter, de to første projekter handlede om drikkevand, og senest har han arbejdet med et skolebyggeri i byen.

Bjerringbro Rotary Klub har været med hele vejen siden 2014, og han glæder sig over den gode støtte fra den lokale klub. Han har holdt flere foredrag i klubben, og mandag 9. marts fortalte han om det næsten færdige skolebyggeri på den lokale secondary school - for elever i 8.-11 klasse - i Oldonyowas.

Indbyggerne i landsbyen har selv taget initiativ til at opføre og delvist finansiere byggeriet ved indsamling blandt beboerne samt slag jordlodder og tanzanianske sponsorer.

Bjerringbro Rotary Klub er med i dette projekt. Sammen med både virksomheder og private, en engelsk Rotary klub og Rotary Danmarks Hjælpefond blev der i foråret/sommer 2019 indsamlet penge ind til byggeri af kemilokalet, og det første spadestik blev taget midt i august 2019.

Annonce

Håb om sovesale

Jesper Land Gregersen deltog i både byggestarten og i indvielsen af første del med fire klasseværelser, administrationsbygning og toiletter. Siden er to huse med boliger til lærerne kommet til, og man er tæt på at være færdig med faglokalerne til kemi, fysik og biologi. - Ideen med at bygge en secondary school er, at eleverne efter 7. klasse kan fortsætte skolegangen lokalt fremfor at skulle rejse til en kostskole langt fra hjemmet, fortæller Jesper Land Gregersen.

Men da afstandene er store i Tanzania, er der stadig behov for kostskole, så elever fra fjerntliggende egne kan få sig en uddannelse. Derfor forbereder han allerede nyt byggeri, denne gang med sovesale til omkring 400 elever samt køkkenfaciliteter, som kan bespise de mange elever. Fuldt udbygget vil skolen have mellem 400 og 500 elever.

- Udbygningen vil koste omkring 400.000 kroner. Det er rigtig mange penge i Tanzania. Derfor håber jeg, at andre også synes, at det er en fantastisk ide, så vi kan finde nogle sponsorer, siger Jesper Land Gregersen der arbejder som værkstedassistent på Forsorgshjemmet Østervang i Tranbjerg ved Aarhus.

At han forlængst har tabt sit hjerte til Afrika og specielt Tanzania er tydeligt for enhver, som hører ham fortælle om projekterne og hans rejser dertil. »Tanzania er et fantastisk land med kyster, bjerge og nationalparker. Menneskene er fantastisk venlige og imødekommende. Det betyder også meget, at det er et fredeligt land, hvor man kan rejse overalt uden at føle sig utryg,« slutter Jesper Land Gregersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

bjBarokmusik i kirken

Annonce