Annonce
Bjerringbro Avis

Når mormødre går i køkkenet med de unge - så sker der noget

Den unge og ældre generation mødtes tirsdag på Nørgaards Højskole for at sylte, bage og fermentere sammen. Foto: Christine Krüger Hansen
Nørgaards Højskole implementerer de lokale i et valgfag, hvor to generationer skal både, sylte, fermentere og bage.

Bjerringbro: Hvem skulle tro, at mikrobiologi i et glas, sauerkraut og rødbeder, højskoleelever og sidst, men ikke mindst mormødre, er en god cocktail.

Den tanke har højskoleforstander på Nørgaards Højskole, Karen Friis fået og derfor summede højskolens køkken forleden af aktivitet, mens der blev snittet, fermenteret og bagt.

Nørgaards Højskole har allieret sig med en flok ”mormødre” fra lokalsamfundet, for hvem det at sylte, salte, henkoge og bage har været en helt naturlig del af hverdagen, og for hvem nøjsomhed og fuld udnyttelse af råvarerne har været en dyd.

Annonce

- På Nørgaards Højskole oplever vi blandt de unge en stigende interesse for, hvad de putter i
munden, men samtidig en udtalt mangel på viden om og indsigt i kost, sundhed og fødevareproduktion samt meget lidt praktisk erfaring på feltet. Det skal projektet ”Mad med mormor” rette op på, fortæller Karen Friis, der altså havde sat de to generationer stævne i et forsøg på at etablere et frugtbart fællesskab, hvor man mødes og laver mad, hygger og spiser sammen.

”Mad med mormor” har dels til formål at etablere et generationsmøde omkring mad.

Ny viden

- Men vi ønsker også som højskole at åbne mere op mod lokalsamfundet ved at invitere mormødre fra Bjerringbro og omegn ind i fællesskabet på højskolen. Hensigten er, at begge generationer skal have ny viden og praktisk erfaring med sig hjem – og samtidig have mulighed for at indgå i meningsfulde samtaler på tværs af alder, forklarer Karen Friis.

Når man putter gulerødder og andre grøntsager i saltvand, starter der en gæringsproces. Foto: Christine Krüger Hansen

Underviser på valgfaget er Jeanette Vollmer, der er uddannet biolog, og hun bruger - inden de seks mormødre og 13 højskolelever begynder at kokkerere - tid på at fortælle om processen omkring syltning og fermentering - et fænomen, som ikke mange af de unge har stiftet bekendtskab med før.

- At fermentere og sylte er en form for mikrobiologi på glas, og vi skal ved hjælp af grøntsager vand og salt få gulerødderne til at ånde - eller i hvert fald danne Co2 - som jo er gas - og derfor skal jeg også bede nogle af kigge forbi en gang om dagen og lige lette lidt på lågene, af det vi fermenterer, siger hun med et smil.

Ude ved køkkenøerne går samarbejdet mellem mormødre og højskoleelever glat.

Else Karup fra Bjerringbro arbejder sammen med de to højskolelever Emilie og Julie, og hun har måske fået sin sag lidt for.

Ønsket er at etablere et frugtbart møde mellem unge og ældre. De unge elever kan således trække på de ældre kvinders erfaring, lure deres teknikker og få tips og tricks om alt fra opbevaring af surdej, fremgangsmåden i eddikesyltning, hvor længe en jordbærmarmelade skal koge, og hvad man kan bruge kartoffelvandet til

Karen Friis, forstander på Nørgaards Højskole

- Jeg tror lige præcis i dag, at jeg kommer til at lære lige så meget som den yngre generation, siger hun og henviser til, at de i gruppen skal lave kimchi, der er en koreansk opskrift på fermenteret grøntsager.

- Og så har de to unge mennesker bare et bedre tag på den der digitale vægt, siger Else Kararup med et smil.

Julie Vid på 25 har faktisk prøvet at lave både kimchi og sauerkraut før, men ingen af tingene lykkedes for hende.

Annonce

Hyggeligt

- Jeg tror måske, at jeg fejler, fordi jeg ikke er helt tålmodig nok og heller ikke får læst opskriften fra ende til anden, og der kan jeg garanteret lære noget af mormødrene, siger hun, der faktisk altid har bagt julebag med sin egen mormor.

- Valgfaget tiltalte mig, netop fordi jeg synes, det er hyggeligt at mødes og lave noget sammen på tværs af generationerne, siger hun, mens hun koncentreret hakker en masse ingefær, der skal i den krydrede kimchi.

- Ønsket er at etablere et frugtbart møde mellem unge og ældre. De unge elever kan således trække på de ældre kvinders erfaring, lure deres teknikker og få tips og tricks om alt fra opbevaring af surdej, fremgangsmåden i eddikesyltning, hvor længe en jordbærmarmelade
skal koge, og hvad man kan bruge kartoffelvandet til. Omvendt kan de unge bidrage med indsigt i nye teknologier, mens de i fællesskab kan udforske nye standarter for madlavning, siger Karen Friis.

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Efter fem års kamp: Endelig søndagsåbent på genbrugsstationen

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Godkendt sæsonstart af lokale bordtennisherrer

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Fra uddannelsescenter til erhvervscenter

Bjerringbro Avis

Borgermøde i Hjermind Skov: Aftentur med kritiske spørgsmål

Bjerringbro Avis

Jubilæum på Grundfos

Bjerringbro Avis

Ølkassetyv taget på fersk gerning i brugsen: Pant-gevinst blev vekslet til en bøde

Bjerringbro Avis

Danmarksmesterskaberne udspillede sig i Tange Sø Golfklub: - Det handler altid om at vinde, men det er ikke det vigtigste

Bjerringbro Avis

Narkobilist stoppet lørdag eftermiddag: Føreren blev udsat for en mindre bøderegn

Bjerringbro Avis

Kan købe med rabat: Flere end 7500 medarbejdere ejer Grundfos-aktier

Bjerringbro Avis

Konogram om tiden

Bjerringbro Avis

Hvordan laver man blod-is og hvordan plukker man en gråand? Heldige elever fra Lilleåskolen fik Michelin-madtips med på vejen

Bjerringbro Avis

Politi bevogtede Stram Kurs-møde

Bjerringbro Avis

Singlefest i Ans: Danseskoene skal luftes

Bjerringbro Avis

Portrætkonkurrence: Ulstrup-piger modtog pris på Frederiksborg Slot

Bjerringbro Avis

To spændende foredrag på Nørgaards Højskole

Bjerringbro Avis

Nu er der mere plads, hylder på tværs og alt fra sushitilbehør til glutenfri varer: Karina glæder sig til at lukke kunderne ind

Bjerringbro Avis

Udstilling i Gudenåhuset: Motorcykel med kors på bagsædet

Bjerringbro Avis

Gamle strømpenge delt gavmildt ud

Bjerringbro Avis

Grønne Sammen handler også om naturen: Når ænderne plukkes med de bare børnenæver

Bjerringbro Avis

Majbrit har sat sig på den røde bænk

Bjerringbro Avis

Blommer og bekymringer

Bjerringbro Avis

Byforum slog et slag for mere liv ved og på åen

Bjerringbro Avis

Sådan får du bugt med havens dræbersnegle

Annonce