Annonce
Bjerringbro Avis

Nationalmuseet laver video om amulet fra Skjern

Seniorforsker Lisbeth Imer fra Nationalmuseet og journalist Frantz Howitz (til venstre) rejser i videoerne rundt i Danmark for at undersøge den spændende historie bag guldmønten og ni andre danefæ. Her ses de med Mikkel Kieldsen (til højre) fra Viborg Museum. Foto: Amdi Wiil
Fascinerende historie om en sammenrullet guldmønt fundet ved Skjern Kirke i 2008.
Annonce

Skjern: Det var en stor begivenhed, da en mand med en metaldetektor i 2008 fandt en sammenrullet guldmønt ved Skjern Kirke. Nu er mønten, som sandsynligvis var en kraftfuld amulet i middelalderen, kommet med i en af de ti videoer, som Nationalmuseet har lavet om fantastiske danefæ.

Videoerne kan ses på Nationalmuseets Youtube-kanal "Vores tid". Den kostbare møntamulet kan desuden ses i danefæudstillingen "Gemt, ofret eller tabt", der i øjeblikket vises på museet Kongernes Jelling.

Den sammenrullede guldmønt viser, at det at tillægge ting særlige egenskaber går mange hundrede år tilbage. Når man rullede mønter sammen, blev de lavet om til amuletter. Mønter var værdifulde, men de blev særlig værdifulde for den egenskab, man tillagde dem. Det fortæller møntekspert og museumsinspektør på Nationalmuseet Line Bjerg i videoen.

- Man ruller mønten omkring et stykke snor, så man har kunnet bære den som sygdomsafværgende amulet. Og guld i sig selv er lidt magisk, så i folketroen kan guld godt have den her effekt af, at det er lidt mere magtfuldt end andre metaller, forklarer Line Bjerg.

Museumsinspektør på Viborg Museum Mikkel Kjeldsen mener, at den værdifulde mønt måske var en del af et bryllup.

- Vi har nogle eksempler fra Tyskland, hvor man brugte rullede guldmønter sat på snor som en medgift. Så kan man måske forestille sig, at det er noget, der indgik i et giftermål med en herfra og en kvinde fra Tyskland, fortæller han.

Det overrasker ikke Mikkel Kjeldsen, at en kostbar guldmønt dukker op ved Skjern, idet der i 1300-tallet boede magtfulde og store slægter i området ved Skjern Kirke og Skjern Hovedgård. En af dem var Drost Peder, der var en af kongens betroede og kunne træde i hans sted og indkræve skatter på egnen.

Den sammenrullede mønt er fundet ved Skjern Kirke, der ligger mellem Løvskal og Tindbæk cirka 10 kilometer fra Bjerringbro. PR-foto
Forskerne peger på, at mønten er cirka 700 år gammel og måske var en kraftfuld amulet. Foto: Amdi Wiil
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

RenStil i Langå

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Indvielse: "Broen er en gave"

Bjerringbro Avis

Betina og de røde modeletter

Bjerringbro Avis

Stadig plads på tennisbanen

Bjerringbro Avis

Minister besøger Tange Sø

Bjerringbro Avis

Jubilarer på Grundfos

Annonce