Annonce
Bjerringbro Avis

Natur: Skovtrolden på Skovagervej

Broen har Kurt Fisker bygget. Han forsøger at gøre området mere tilgængeligt. Foto: Morten Pedersen
Kurt Fisker er af mange kendt som Skovtrolden. Han bor i et lille sommerhus på Skovagervej og bruger meget af sin tid på at gøre skoven mere tilgængelig for andre.

Bjerringbro: Med let rystende hånd bladrer Kurt Fisker i den store mappe, der er fyldt med billeder og tekster om skovens dyr.

Det er Kurt Fisker, der har indsamlet informationerne om dyrene, og det er også ham, der står bag ideen med mappen. Mappen er én af to, der står frit tilgængelig i naturområdet, der omgiver sommerhusene på Skovagervej lidt vest for Bjerringbro.

Kurt Fisker, med tilnavnet Skovtrolden, er pensionist og bor selv i et af sommerhusene i området. Det har han efterhånden gjort i mange år, og fra dag ét har han haft en særlig interesse for naturen omkring sig, hvilket har udmøntet sig i adskillige projekter, der skal gøre området mere tilgængelig for besøgende.

Selv ikke efter at han blev diagnosticeret med Parkinsons sygdom for 10 år siden, satte det en stopper for hans aktiviteter.


Hvert år kører folk langt for at opleve lyngen ved Kongenshus Mindepark, men vi har det lige her. Der er rigtig mange mennesker i Bjerringbro, der slet ikke kender til området, og det er ærgerligt

Kurt Fisker, skovtrold


- Det handler om at holde sig i gang. Jeg lever med det og forsøger at gøre, som jeg plejer, siger Kurt Fisker, mens han i rask trav følger en smal sti i græsset, der går fra hans hus og ned mod en større sti, der følger den smukke bæk, som løber ned mod den gamle Skibelund Mølle og siden ud i Gudenåen.

Spørger man Kurt Fisker, synes han det er ærgerligt, at der ikke er flere der kender til naturområdet. Han har også, i samarbejde med et par andre beboere på Skovagervej, fremstillet et par mapper, der fortæller om dyrelivet i området. Foto: Morten Pedersen

- Vi kalder den Tyrebækken, men jeg tror egentlig, at den hedder Skibelund Bæk, siger Kurt Fisker, og viser hen til en bro, som han sammen med andre frivillige har bygget.

Annonce

Kæmpe havørred

Den går nu ikke hen over bækken men i stedet hen over et sumpet område, man ellers skal igennem, hvis man vil ned til bækken.

- Her er vist en del havørreder, der gyder, jeg har selv set en stor én, siger Kurt Fisker, mens han går over broen, der stadig mangler at få rækværk.

Selvom vinteren er sat ind, og træer og buske står uden blade, er området ganske smukt. Fra nogle af træerne hænger røde bær og gør det ud for naturens egen julepynt, mens lyngen stadig står strunk og grøn langs den klippede sti.

Det er en smuk sti, der løber langs "Tyrebækken". Foto: Morten Pedersen

- Det er lige nøjagtig en af årsagerne til, at jeg gerne vil gøre området mere tilgængeligt, siger Kurt Fisker og fortsætter:

- Hvert år kører folk langt for at opleve lyngen ved Kongenshus Mindepark, men vi har det lige her. Der er rigtig mange mennesker i Bjerringbro, der slet ikke kender til området, og det er ærgerligt.

Annonce

Mappe med dyr

Han står også for vedligeholdelsen af den smukke sti, hvor der også står en bænk, som han har lavet, hvis man skulle trænge til et hvil. Det er her, en af mapperne med dyrelivet er opstillet.

- Den er slet ikke færdig. Meningen er, at man skal kunne læse om alle de dyr og planter, man kan opleve i området, så der tilføjes stadig nye sider, siger han.

Kurt Fisker kalder bækken for Tyrebækken, men det er vist nok Skibelund Bæk. Foto: Morten Pedersen

Han håber, at mappen kan få folk til at fatte interesse for naturen og bruge den endnu mere.

Langs stien vokser en masse små løvtræer, en del af dem er hassel- og bøgetræer, dem har Kurt Fisker plantet, mens han har tyndet ud i andre typer af træer i et forsøg på at skabe en endnu større biodiversitet.

Kurt Fisker nyder sin pensionisttilværelse i skoven.

- Jeg er vokset op på Samsø, min forældre var bestyrer på Brattingborg Gods, og jeg havde et barndomsliv omgivet af naturen. Derfor føles det lidt som om min pensionisttilværelse er som mit teenageliv, siger han, der i mange år arbejde på Grundfos.

Her arbejdede han som ufaglært men lærte alligevel rigtig meget ikke mindst, hvordan man bruger sine hænder.

Annonce

Låner ud

Ud over at være kendt som Skovtrolden er Kurt Fisker også mand for at give en hånd med, hvis et område skal ryddes, nogen skal have hjælp, eller hvis beboere har spørgsmål om naturen.

- Jeg bliver da tit spurgt, om det ene eller det andet, forleden fortalte to ældre damer mig, at de mente, at de havde hørt en stor hornugle i området. Det kan da godt være, men jeg kunne forsikre dem om, at den ikke er her fast - for de yngler ikke i området, siger han.

Kurt Fisker har også en række vildtkameraer - dem bruger han selv, til at opdage flere dyr i skoven, men han låner dem også ud til de andre sommerhusbeboere.

Selvom Kurt Fisker lider af Parkinson, holder han sig i gang. Foto: Morten Pedersen

- Jeg synes ikke, at de nødvendigvis skal ud at ofre en masse penge på et vildtkamera, fordi de gerne vil vide, hvem det er, der kigger forbi om natten og måske roder i skraldespanden, så jeg låner altid ud, og så hører jeg jo også, hvad det er, de har set, siger han med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Orgelkoncert i Bjerringbro Kirke

Bjerringbro Avis

Grønne sunde spirer er sagen

Bjerringbro Avis

25 år på Grundfos

Bjerringbro Avis

25 år på Grundfos

Annonce