Annonce
Bjerringbro Avis

Ny kirkegårdsleder: Her skal ikke være tyst og stille

Cathrine Isaksen er ny kirkegårdsleder i Bjerringbro. Foto: Christine Krüger Hansen
Bjerringbros nye kirkegårdsleder skal tænke alternativt, for der er alt for meget plads og ikke nok der ønsker at blive begravet i en kiste mere.

Bjerringbro: Der er garanteret ikke mange, der tænker over, at Bjerringbros største grønne areal ligger pladask midt i byen omgivet af både mur og hegn. Der er godt nok offentlig adgang for alle, men oftest kommer man der kun, hvis man har et ærinde, og det i den mere sørgelige ende af skalaen.

Der er naturligvis tale om Bjerringbros store kirkegård, der skønt og dejligt breder sig ud over hele fem hektar. Det er meget jord at skulle passe, og nu er der opstået nye udfordringer - en udfordring der er generel på de danske kirkegårde. Kulturen omkring begravelser ændrer sig nemlig, og i dag bliver folk i langt højere grad bisat, hvilket vil sige at de bliver brændt og deres aske gravet ned. Og det kræver ikke meget plads.

Men den udfordring er Bjerringbros nye kirkegårdsleder Cathrine Isaksen klar til at gøre noget ved.

Annonce

Hun startede i sin nye stilling for en måned siden, efter at have arbejdet tre år som ledende graver ved tre små kirker vest for Lemvig.

Cathrine Isaksen vender på sin vis hjem, for hun er født og opvokset i Kongensbro og er oprindeligt uddannet gartner og havde sin første elevplads var ved Hjorthede Planteskole.

Men det er den førnævnte udfordring, der har fået hende til at søge stillingen i Bjerringbro, også selvom hun aldrig rigtig vænnede sig til det barske klima vest for Lemvig.

- Jeg er vild med udvikling, og jeg tænker, at der er et kæmpe potentiale her, siger hun og forklarer videre:

- De gravsteder som vi før skulle bruge mange kvadratmeter på, bliver der færre og færre af, og til gengæld kan vi nu have fire urner på én gange én meter. Så der er et virkeligt stort areal, som man nu skal finde ud af at bruge på en fornuftig måde, forklarer Cathrine Isaksen, der udover at skulle lede og fordele også selv bruger omkring halvdelen af sin arbejdstid med haveredskaberne i hænderne.

Fredet i 30 år

At omlægge en store traditionel  kirkegård er ikke en opgave, man klarer hen over natten, for der er fredningstid på de eksisterende gravsteder - ofte op til 30 år.

- Det betyder, at man får sådan nogle små klatter rundt omkring, hvor der bliver ledigt, og opgaven er så at finde ud af, hvordan kan man lave noget, som inkluderer de eksisterende gravsteder, men som samtidig skuer fremad. Desuden skal man være bevidst om, at selvom man lukker ned for en afdeling og siger, at nu skal der ikke begraves flere her, så kan der alligevel sagtens være en ægtefælle, der venter på at komme ned i en eksisterende grav, siger Cathrine Isaksen.

Jeg er selv biavler, og jeg har en idé om, at vi måske skal have bier og bistader på kirkegården

Cathrine Isaksen, kirkegårdsleder i Bjerringbro

- Så man snakker altså mellem 30 og 50 år ud i fremtiden for at lave sådan omlægning af arealer, og det kan godt være svært at arbejde med, især hvis man er typen, der bare synes, at nu skal der ske noget, indrømmer hun.

Der bliver færre og færre af denne type gravsteder og det betyder at der er alt for meget plads på kirkegårdene rundt omkring i landet. Det gælder også i Bjerringbro. Foto: Christine Krüger Hansen

Men der er hjælp at hente, for hos Bjerringbro Kirke har man besluttet, at der skal laves en helhedsplan for kirkegården, så kirkegårdslederen og de andre medarbejdere  ved, hvilke områder der skal tages ud af drift.

- Så undgår vi, at det bliver sådan noget hovsa-noget eller en zigzag-kurs, hver gang der skiftes kirkegårdsleder.  Der bliver også sat penge af, og det er trygt og godt at køre ud fra, siger Cathrine Isaksen.

Hun er naturligvis med i arbejdet om at udforme helhedsplanen - derudover er der også en kirkegårdskonsulent/ arkitekt tilknyttet projektet, der kan samle trådene.

- Planen skal så godkendes højere op i systemet, hvilket giver en sikkerhed for, at kulturarven bliver ført i den rigtige retning, forklarer Cathrine Isaksen, der forventer, at man går i gang med planen til næste år.

- Jeg synes faktisk også, at det er rart lige at lande og "bo" i det i et stykke tid for at kunne trække nogle ideer op ad hatten, siger hun, der dog allerede har et par stykker liggende klar.

Hun går meget ind for konceptet "Grøn kirke", og det ønsker hun derfor at man arbejder hen imod.

Annonce

Bistader på kirkegården

- Jeg er selv biavler, og jeg har en idé om, at vi måske skal have bier og bistader på kirkegården, siger hun med et smil.

Faktisk har Cathrine Isaksen allerede taget kontakt til den lokale biavlerforening for at høre, om de er interesseret i et samarbejde.

- Jeg kan godt lide at inddrage folk, således at de også kommer til at bruge kirkegården på en anden måde end nu. Det er trods alt fem hektar, der ligger lige midt i byen. Hvis borgerne følte et større ejerskab for området, ville de måske bruge det noget mere. Jeg så jo gerne, at eksempelvis dagplejerne og deres børn samt skoleklasser også kom forbi. Det skal være en naturlig ting. For mig er kirkegården ikke et sted, hvor der skal være tyst og stille - der skal være plads til forskelligheder og dem, der kan finde glæde ved at kommer her af den ene eller anden årsag, siger hun og fortsætter:

Kirkegårdsleder Bjerringbro Cathrine

- Selvfølgelig har jeg også dyb respekt for dem, der har sorgen og kommer her på grund af den, men der skal også være plads til, at vi alle sammen kan være en del af kirkegården - og det behøves ikke først være, når man har mistet.

Processen er så småt i gang, for allerede nu er der områder på kirkegården, der står vildt hen, og med tiden vil der bliver færre fint slåede græsplæner.

Annonce

Ikke en park

- Vi har allerede et forsøg med at man i et område bare klipper et spor i det høje græs, og så har vi også kirsebærlunden, de blev tilplantet for et år siden, siger hun, der ikke lægger skjul på at det også handler om økonomi.

- Det er jo lidt en balancegang, for vi skal jo også forholde os til økonomien, der indskrænkes, eftersom der er færre, der betaler for gravsteder, men lige meget areal der skal passes.

- Derfor skal vi have fundet nogle alternativer og eventuelt vurdere, hvor tit skal græsses klippes, og kan vi have noget andet dér end grus, som skal skufles og rives, siger Cathrine Isaksen, der også er bevidst om, at der ligger et stykke kommunikationsarbejde i at hjælpe folk til at forstå, at hele kirkegården ikke mere skal se ud som en park.

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Efter fem års kamp: Endelig søndagsåbent på genbrugsstationen

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Godkendt sæsonstart af lokale bordtennisherrer

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Fra uddannelsescenter til erhvervscenter

Bjerringbro Avis

Borgermøde i Hjermind Skov: Aftentur med kritiske spørgsmål

Bjerringbro Avis

Jubilæum på Grundfos

Bjerringbro Avis

Ølkassetyv taget på fersk gerning i brugsen: Pant-gevinst blev vekslet til en bøde

Bjerringbro Avis

Danmarksmesterskaberne udspillede sig i Tange Sø Golfklub: - Det handler altid om at vinde, men det er ikke det vigtigste

Bjerringbro Avis

Narkobilist stoppet lørdag eftermiddag: Føreren blev udsat for en mindre bøderegn

Bjerringbro Avis

Kan købe med rabat: Flere end 7500 medarbejdere ejer Grundfos-aktier

Bjerringbro Avis

Konogram om tiden

Bjerringbro Avis

Hvordan laver man blod-is og hvordan plukker man en gråand? Heldige elever fra Lilleåskolen fik Michelin-madtips med på vejen

Bjerringbro Avis

Politi bevogtede Stram Kurs-møde

Bjerringbro Avis

Singlefest i Ans: Danseskoene skal luftes

Bjerringbro Avis

Portrætkonkurrence: Ulstrup-piger modtog pris på Frederiksborg Slot

Bjerringbro Avis

To spændende foredrag på Nørgaards Højskole

Bjerringbro Avis

Nu er der mere plads, hylder på tværs og alt fra sushitilbehør til glutenfri varer: Karina glæder sig til at lukke kunderne ind

Bjerringbro Avis

Udstilling i Gudenåhuset: Motorcykel med kors på bagsædet

Bjerringbro Avis

Gamle strømpenge delt gavmildt ud

Bjerringbro Avis

Grønne Sammen handler også om naturen: Når ænderne plukkes med de bare børnenæver

Bjerringbro Avis

Majbrit har sat sig på den røde bænk

Bjerringbro Avis

Blommer og bekymringer

Bjerringbro Avis

Byforum slog et slag for mere liv ved og på åen

Bjerringbro Avis

Sådan får du bugt med havens dræbersnegle

Annonce