Annonce
Bjerringbro Avis

Ny mand i byrådet: Som konservativ banker hjertet faktisk også for de svagest stillede

Byrådet i Viborg har fået et nyt medlem. Da konservative Jakob Ekberg gik på orlov ved udgangen af januar, blev der plads til partietsførstesuppleant, 59-årige Steen Stephansen, der ligesom Ekberg bor i Bjerringbro. Foto: Morten Pedersen

En konservativ stemme har indtaget byrådet for en stund. 59-årige Steen Stephansens barndom har formet ham som politiker, så han har et særligt øje for syge og udsatte. Og nårh ja - for hjembyen Bjerringbro.

Annonce

Bjerringbro: I hjemmet på Fredensvej ånder alt ro. Det sidste brænde knitrer i pejsen, og uden for det store vindue i stuen glider Gudenåen dovent forbi. Så fredeligt var der ikke altid i Steen Stephansens barndomshjem.

Han voksede op i Tjele med sine brødre på det, der dengang hed Fastrup Hvilehjem, et plejehjem for psykiatriske patienter. Forældrene var bestyrerpar. Moderen var sygeplejerske og faderen gartner.

- At vokse op sådan et sted betyder jo, at man lever og er der. Jeg er helt sikker på, at det har givet mig både et indblik i menneskers forskellighed, men også respekt for alle mennesker, uanset hvad de måtte komme med af baggrund eller sygdom, siger han.

Opvæksten på hvilehjemmet har ifølge Steen Stephansen selv været med til at give ham et særligt blik for dem, der befinder sig på kanten af samfundet.

Men det kommer vi tilbage til senere.

FAKTA: Steen Allan Stephansen


 • 59 år
 • Gift, har to døtre og et enkelt barnebarn
 • Har boet i Bjerringbro siden 1988
 • Varetager under Jakob Ekbergs orlov hans plads i Beskæftigelsesudvalget
 • Er vokset op i Fastrup i den tidligere Tjele Kommune, har gået på Østre Skole i Viborg, senere på Viborg Katedralskole og har aftjent sin værnepligt i Karup
 • Har været medlem af Det Konservative Folkeparti i omkring 20 år
 • Har en kandidatgrad i økonomi fra Aarhus Universitet
 • Tidligere salgsdirektør i Grundfos
 • Fik 117 personlige stemmer ved kommunalvalget i 2017 - ottendeflest på den konservative liste
 • Stillede op til Europa-Parlamentet i 2004 og til Folketinget 2005
 • Sidder nu som bestyrelsesformand for Indura A/S og Dansk Erhvervspsykologi A/S
Til daglig er Stephansen bestyrelsesformand i to forskellige virksomheder. For at det ikke skulle være nok, begynder han også hver dag 1000 meters rygcrawl i den lokale svømmehal. 
Annonce

Ekstra overvejelser

De Konservative i Viborg Kommune havde et forrygende kommunalvalg i 2017. En mærkbar fremgang og syv ud af de 31 mandater fik partiet. Steen Stephansens eget valg gik også akkurat, som han ønskede. Han opnåede 117 personlige stemmer, og fik dermed ottendeflest af alle på liste C - men kom lige præcis ikke ind i byrådet.

I januar blev det offentliggjort, at ét af de syv folkevalgte konservative medlemmer, Jakob Ekberg, havde fået bevilget orlov. Derfor trådte Stephansen i slutningen af måneden til som stedfortræder på Ekbergs plads.

Han skulle dog lige tænke sig om en ekstra gang, da han for nogle uger siden blev tilbudt pladsen.

- Torsten (Nielsen, red.) ringede, og faktisk måtte jeg lige overveje, om det var det, jeg skulle. Jeg blev ret hurtigt enig med mig selv om, at det var en oplagt mulighed for at prøve det af - både for om jeg synes, det er sjovt, men også for om jeg synes, at jeg har de kræfter, man skal have til det, siger han med henvisning til et længere sygdomsforløb med sin ryg.

Annonce

Farvel til arbejdet

59-årige Steen Stephansen har i mange år arbejdet hos Grundfos, men i sommeren 2017 fik det en ende på grund af ryggen.

Den konservative politiker fortæller, at han har haft i alt 10 diskusprolapser og er blevet opereret seks gange. Efter den seneste operation var han ikke længere i stand til at varetage jobbet hos pumpegiganten og måtte derfor vinke farvel til livet på arbejdsmarkedet.

Til Stephansens held havde han gennem arbejdspladsen en såkaldt erhvervsevneforsikring, der gav ham mulighed for at trække sig tilbage allerede som 57-årig.

I dag forventer han ikke at skulle ud på arbejdsmarkedet igen. Nu skal han i stedet lægge nogle af sine timer i byrådet. Og det passer ham rigtig godt, for det betyder, at han kan søge indflydelse med sin hjemby for øje, og for ham har det også stor betydning for byen bevarer sin repræsentation i byrådet.

- Der, hvor der er sager, der omhandler Bjerringbro, vil der være et tæt samarbejde mellem os, der er valgt i byen, siger han, der har boet i byen i mere end 30 år.

Annonce

Fællesskab og ulighed

Og så var der jo det med det nye byrådsmedlems syn for samfundets svageste, som vi skulle tilbage til. Steen Stephansen mener, at individualiseringen i samfundet generelt har taget for meget fart.

- Jeg tror, vi skal have mere fokus på fællesskabet igen. Jeg har ikke noget imod ulighed, men vi skal passe på, at den ikke bliver for stor, for vi skal sikre sammenhængskraften vores samfund, siger han.

- Jeg mener, at vi er tæt på at nå grænsen. Der har været nogle stramninger i forhold til samfundets svageste, som er okay, men vi skal heller ikke lave flere nu. Som konservativ banker hjertet faktisk også for de svagest stillede. Og det, vi gør i den sammenhæng, er ikke godt nok, siger han.

Steen Stephansen håber, at alle kommunens beboere i den kommende tid vil komme til at mærke hans indtog i byrådet ved et øget fokus på syge og socialt udsatte - blandt andet gennem hans plads i byrådets beskæftigelsesudvalg.

- Det er jo nogle af de svageste borgere, der kommer ind gennem jobcenter og lignende. Jeg vil kæmpe for, at det, der sker, er værdigt, siger han og hentyder til det, han mener er uværdigt, i at sygdomsramte i nogle tilfælde bliver presset ud i jobprøvning og lignende.

- Jeg ville gerne have, at vi gik mere ind i individuelle vurderinger, selvom det ikke altid kan sættes ind i skemaer. Hvis mennesker skal behandles lige, skal de behandles forskelligt.

Annonce

Mere værdigt dengang

Som et andet eksempel peger den lokale byrådsafløser på den debat, der har været om tidligere tilbagetrækning for bestemte grupper, og han mener helt klart, at det i dag er for svært at blive tilkendt førtidspension.

- Jeg er jo selv et bevis på, at nedslidning ikke nødvendigvis er noget, der har med job eller uddannelse at gøre. Men der er situationer, hvor de, der vitterligt bliver nedslidte, ikke bliver godt nok behandlet, siger han, mens han sidder med rank ryg i stolen.

Ifølge Steen Stephansen kan man sagtens drage paralleller mellem hans blik for samfundets svageste og hans barndom på det psykiatriske plejehjem i Tjele.

- Jeg synes heller ikke, vi behandler psykisk syge værdigt i dag. Jeg synes faktisk, at det var mere værdigt, det vi gjorde dengang. Da anerkendte vi, at der er nogle ting, man ikke kan, når man er psykisk syg, og så havde man muligheden for at bo på sådan et sted, hvor nogen tog vare på det hele.

- I dag kommer man jo i nogle tilfælde ud i bofællesskaber og lignende, men hvis man låser sin dør, så får man lov til at være alene i sin egen elendighed. Det synes jeg ikke er godt nok. Det får man det sjældent bedre af, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

RenStil i Langå

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Indvielse: "Broen er en gave"

Bjerringbro Avis

Betina og de røde modeletter

Bjerringbro Avis

Stadig plads på tennisbanen

Bjerringbro Avis

Minister besøger Tange Sø

Bjerringbro Avis

Jubilarer på Grundfos

Annonce