Annonce
Bjerringbro Avis

Ny udstilling med særligt våben

Denne US karabin er en af de nye ting udstillingen på Gudenådalens Museum. Privatfoto
Gudenådalens Museum åbner sin udstilling om besættelsen
Annonce
Annonce

Hemmeligheder

- Riflen tilhørte Valter Pedersen, som var en af de aktive modstandsmænd under besættelsen. Riflen er formentlig blevet kastet ned sammen med andre våben, som englænderne kastede ned til modstandsfolkene, tilføjer han.

Der har været meget hemmelighedskræmmeri omkring de gamle våben, og han ønsker ikke at fortælle, hvordan museet er kommet i besiddelse af den.

Museets sommerudstilling er delt i to, idet der også er fortælling om tidligere amtsborgmester P. E. Eriksen, som i år kunne være fyldt 100 år. Han satte sit præg på mange ting i byen, blandt andet havde han stor betydning for, at museet blev en realitet, og han var også med til at sikre, at byen fik sit gymnasium.

Med på jubilæums-udstillingen er blandt andet en radio, som tilhørte en familie i Tange, Emma Thestrup Christensens cykel og ligkistefabrikkens telefon. Arkivfoto: Morten Pedersen
Annonce

Radio og cykel

En del af de effekter, som er med på 50 års udstillingen, blev også udstillet ved 50 året for befrielsen i 1995, men flere ting er siden kommet til.

Blandt andet en stor flot radio, som var ejet af en familie i Tange, og en flot damecykel, som tilhørte Emma Thestrup Christensen. Den købte hendes mand Søren Christensen hos Importøren i Bjerringbro efter krigen, og hun cyklede mange ture på den. Parrets søn Martin Thestrup Christensen, som i mange år har boet i Arizona i USA, forærede cyklen til museet i 2015.

Museet holder åbent, som det plejer.


Bjerringbro: Trods corona-restriktioner er 75 året for Danmarks befrielse blevet fejret mange steder den seneste måned, og Gudenådalens Museum er nu også klar til at vise sin udstilling om de fem besættelsesår.

Udstillingen kunne ikke som planlagt åbne 1. maj, men fra tirsdag 9. juni er det muligt at se udstillingen. Ventetiden er dog blevet brugt på noget helt specielt, idet museet også kan vise en US karabin, som er en amerikansk militærriffel, der blev brugt under 2. verdenskrig. Lederen af museet Peter Vestergaard glæder sig over, at kunne vise riflen.

- Det har dog krævet en del arbejde at få den gjort klar til udstillingen, idet den er blevet deaktiveret hos den lokale bøssemager Peter Zink. Det er en meget krævende proces at få tilladelse til dette, og vi har været hos Rigspolitiet med riflen, og siden hentet den igen. Desuden har vi fået et certifikat på, at vi ejer den, siger Peter Vestergaard.Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Dueholm: Hvor er forældrene

Bjerringbro Avis

Slut med fredsvalg

Annonce