Annonce
Bjerringbro Avis

Nye brikker til puslespillet om vore forfædre

Arkæolog og museumsinspektør Kamilla Fiedler Terkildsen glæder sig over interessante fund ved Borrevej. Foto: Hanne Bliksted
Udgravningen ved Borrevej Viborg Museum er slut, og arbejdet med en ny stibro kan fortsætte.
Annonce

Bjerringbro: Hvad finder de denne gang? Sådan tænker folk i lokalområdet, når arkæologer indtager et nyt område. De fleste gange er der dog kun fund af helt almindeligt hverdagsliv, og sådan var det også, da arkæologer i sidste uge arbejdede i området øst for Borrevej.

Det er almindelig kendt, at der i bronzealderen levede mennesker i området ved Brokbakken og øst for Borrevej, og i forbindelse med at der anlægges en stibro over Borrevej, er der ved udgravning af et område på cirka 400 kvadratmeter nu fundet flere brikker til puslespillet om vores forfædre.

Arkæologerne fandt hverken guldskatte eller andre store fund, men de såkaldte stolpehuller i udgravningen viser, at der har boet mennesker i området i perioden fra år 1000 før Kristi til omkring år nul.

Potteskåret med udsmykning. Foto: Hanne Bliksted
Annonce

Tre huse

På pladsen har der gennem tiden været tre huse, et lille i den østlige del og tæt på Borrevej har det været to store huse.

- Det ene hus er blevet revet ned, og siden er der bygget et nyt. De store huse var op mod 20 meter lange og seks meter brede og større og mere solidt bygget end de huse, vi tidligere har fundet rester af i området, fortæller arkæolog og afdelingsleder ved Viborg Museum Kamilla Fiedler Terkildsen.

Hun anslår, at der har boet mellem seks og otte mennesker i hvert af de store huse. I udgravningen blev der fundet stolpehuller som spor efter husene, og sorte pletter i jordlaget er rester fra menneskenes ildsteder - såkaldte kogegruber, hvor der blev lavet mad. Enkelte potteskår er også dukket op. De stammer fra de lerkar, som folk selv lavede, og lertøjet fungerede både som gryder og tallerkener.

Annonce

Agerbrug

Menneskene på den tid levede af agerbrug, især havde de køer, men de havde også får, idet tidligere udgravninger viser, at tøjet var fremstillet af uld. Såkaldte kulstof 14-dateringer skal give mere præcis viden om livet på bopladsen.

- Men på grund af corona-restriktionerne har også dette arbejde været stoppet, og nu er der en lang kø til at få undersøgt tingene, siger Kamilla Fiedler Terkildsen, som anslår, der der går et halvt år, før fundene fra området ved Borrevej kan undersøges.

Selv om hun og kollegaen Morten Kieldsen ikke har gjort de store fund i området, så er deres arbejde ikke spildt..

- Det er vigtigt at have de enkelte brikker til puslespillet for at forstå helheden, siger hun.

Planen er, at stibroen skal være klar til omkring 1. august.

Det er her på Borrevej, at stibroen bygges, for at fodgængere og cyklister trygt kan komme over vejen. Foto: Hanne Bliksted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

bjBarokmusik i kirken

Annonce