Annonce
Bjerringbro Avis

Ophørsudsalg i antikvariat: Nu skal boghandleren fælde træer

Kaj Svendsen fylder om kort tid 75 år, og derfor lukker han nu sin antikvarboghandel i Bjerringbro. Foto: Morten Pedersen
Kaj Svendsen lukker sin antikvarboghandel i Bjerringbro

Bjerringbro: I 25 år har folk med interesse for gamle fagbøger næsten altid kunnet finde dem i  Kaj Svendsens Antikvarboghandel i Bjerringbro. Men det er slut nu, i denne uge har han  slutspurt på ophørsudsalget, hvor folk kan købe en kasse bøger for 50 kroner.

Om kort tid fylder han 75 år, og derfor har han besluttet at stoppe, så han også kan få tid til at arbejde i skoven ved sin og hustruens ejendom i Hjorthede.

Det var som ung studerende i København, at Kaj Svendsen startede med at handle med tidsskrifter og julemærker.  Da familien i 1979 flyttede til Hjorthede, fortsatte han med det, for det kunne passes ind i hans hverdag som hjemmegående med familiens tre børn, mens hustruen Birgit arbejdede som sygeplejerske.

Foruden fagbøger har Kaj Svendsen også solgt billeder og andre ting - som busten af Henrik Pontoppidan, som han i tidens løb har opkøbt hos private eller fundet i genbrugsbutikker. Foto: Morten Pedersen

I 1995 åbnede han butik på Torvet i Bjerringbro, og efter et par år købte han ejendommen på Torvegade 4, hvor han nu sælger ud af det store lager.

Annonce

Videoer

De første år kom de faste kunder med jævne mellemrum for at lede efter bøger i de tætpakkede reoler, men de seneste 20 år er mellem 80 og  85 procent af butikkens salg foregået over internettet. Han er en af de cirka 100 antikvarboghandlere i  det nordiske samarbejde antikvarat.net, og de fleste af hans kunder bor i København og Aarhus med Oslo på tredjepladsen.

Udviklingen på internettet og ikke mindst Youtube har også gjort behovet for fagbøger mindre.

- På Youtube findes der videoer med alt muligt, og en lille instruktionsvideo om bogbinding eller korsstingsbroderi kan meget mere end ti bøger, mens bøger om matematik og filosofi aldrig forældes, lyder det fra Kaj Svendsen.

De mange fagbøger har altid været en blanding af bøger, som han har købt af kunder eller i  genbrugsbutikker. Her har han også har købt litografier og malerier, som han har solgt i sin forretning. En stor del af bøgerne har han hentet hjemme hos folk, og der kan være tale om store samlinger.

Kaj Svendsen har drevet antikvarboghandel i godt et kvart århundrede. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Julemærker

I nogle år var hustruen også aktiv i forretningen især med galleriet, hvor de havde skiftende udstillinger. Galleriet var en stor succes, men da forsikringen for transport af billederne blev for dyr, opgav de at udstille. Gennem alle årene har hun ført regnskaberne, og dermed også haft en vis indflydelse på butikkens drift, som da hun bad Kaj sælge sin store samling af julemærker, så kassekreditten kunne bringes ned.


På Youtube findes der videoer med alt muligt, og en lille instruktionsvideo om bogbinding eller korsstingsbroderi kan meget mere end ti bøger, mens bøger om matematik og filosofi aldrig forældes

Kaj Svendsen, antikvarboghandler


Kaj Svendsen læser meget. Den engelske komiker P. G. Wodehouses bøger samt Henrik Pontoppidans "Lykke Per" er hans helt klare favoritter, og selvfølgelig i originaludgaven på otte bind.

- Historien om Lykke Per rummer det hele, beskrivelser af personer og tid, religion, nationalitet og fremskridt. Og nej der er ikke noget ved at se den på film. I det hele taget skal man ikke se film, som er lavet på baggrund af en bog. Det bliver aldrig godt, siger han.

Annonce

Juletræerne

Når butikken er lukket, og lokalerne er ryddet, skal Kaj Svendsen i skoven. Han har både et større areal med juletræer, som ikke blev den succes, han havde ventet og dels et område med løvtræer.

- Der er ikke gjort noget i skoven i 20 år. Nu skal der ryddes op, fældes og tyndes ud og laves stier. Det går der nok tre-fire år med, og det skal være nu, inden jeg bliver for affældig og ikke kan håndtere motorsaven, lyder det fra Kaj Svendsen, mens han forsøger at danne sig et overblik over de sidste rester i butikken.

Kaj Svendsens Antikvarboghandel holder ophørsudsalg. Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce