Annonce
Bjerringbro Avis

Organistens spillesko er slidt op

Lars Bangshøi Olesen har nydt de mange år med det flotte orgel i Ulstrupbro Kirke. Foto: Morten Dueholm
Lars Bangshøi Olesen stopper som organist efter 28 år i Ulstrupbro Kirke.
Annonce

Ulstrup: Når Lars Bangshøi Olesen søndag 29. september takker af som organist ved Ulstrupbro, Sdr. Vinge og Vester Velling kirker, så er det afslutning på en epoke, ikke kun for ham selv men også for de tre sogne.

I 28 år har han været organist i Ulstrupbro Kirke, og selv om han om kort tid fylder 50 år, så har han allerede været organist i 34 år. Faktisk var han kun 15 år og gik i 10. klasse på Nordre Skole i Bjerringbro, da han startede med at spille i Skjern Kirke. Her var han i fem år, og efter et kort ansættelse på ni måneder ved Harridslev Kirke ved Randers, kom han til Ulstrupbro Kirke.

Kirkemusikken optog ham så meget, at han samtidig med sin plads som kontorelev ved Retten i Randers også uddannede sig til præliminærorganist ved Vestervig Kirkemusikskoles afdeling i Hobro, og da han på det tidspunkt ikke selv havde kørekort, måtte hans far ofte køre ham frem og tilbage.

Ulstrupbro Kirke er bygget i to omgange og stod endelig klar i 1961. Det nuværende orgel blev bygget i 1998.
Annonce

Nyt orgel

Interessen for musik fik han allerede som ni-ti årig, hvor hans musiklærer spillede så dejligt på klaver, at Lars Bangshøi Olesen fik lyst til at spille el-orgel i musikskolen, og siden blev det til orgelmusik og altså et job som organist allerede som 15-årig.

Nok var organisten ung, da han kom til Ulstrupbro Kirke, men han havde dog så meget erfaring, at han kunne høre, at kirken havde brug for et bedre orgel end det væghængte.

Ulstrupbro Kirke er ganske ung, kirkeskibet blev bygget i 1952 efter en indsamling, og i 1961 havde byen samlet penge til kor, apsis og kirketårn, og man forlængede kirke-skibet med seks meter.

- Det gamle orgel hang på væggen, og lyden var ikke særlig god. Der var ikke noget pulpitur, og organisten sad klemt inde i tårnet og kunne kigge ud i kirkerummet fra et lille hul, fortæller han, da vi har sneget os op ad den smalle spindeltrappe til det smukke Bruno Christensen orgel.

Prisen på to millioner kroner var jo en stor mundfuld for både menighedrådet og provsten, men den unge organist fik sin vilje. Det var en stor festdag, da orglet blev indviet første søndag i advent i 1998, og han nyder stadig den smukke klang, som orglet har.

For godt ti år siden blev organistjobbet udvidet til en 25 timers stilling og foruden Ulstrupbro Kirke også at omfatte kirkerne i Vester Velling og Sdr. Vinge.

Annonce

Mange kor

Nu kigger Lars Bangshøi Olesen så tilbage på et langt liv i kirkens tjeneste, og det har været et langt og spændende liv. Som organist spiller man ikke kun til søndagens gudstjeneste, man spiller også koncerter og arrangerer kirkekoncerter med andre, og han mindes stadig med glæde, at han ved en koncert akkompagnerede violinisten Kim Sjøgren.

Gennem de 28 år har organisten også ledet mange sangkor, og i perioder har han haft hele tre kor, et børnekor, et ungdomskor og et voksenkor. Skolereformen har god sat en stopper for det, for børnene kan efter en lang skoledag ikke også nå at gå til kor. Han fortsætter dog som leder af Gudenåkoret.

- Det hele har været rigtig spændende, musikken er jo min hobby, så selv om det har været lange dage, så har det været spændende, siger han, som har spillet så meget, at de bløde spillesko er slidt op.

Men han har også en travl uge, for foruden de mange aktiviteter i kirken er han den ene af to sekretærer for retspræsidenten ved Vestre Landsret, et job han har bestredet i 27 år. Med andre ord er Lars Bangshøi Olesen ikke en, som render af pladsen i utide, hverken når det gælder jobbet i retten eller jobbet som organist.

- Musik er jo min hobby, derfor er det spændende at være organist, men i flere år har jeg overvejet at stoppe for at få tid til andre ting som at dyrke mere motion, tilbringe mere tid i vores sommerhus ved Ebeltoft og at bage. Og ja mine kolleger i landsretten glæder sig allerede til kagerne, siger han.

Efter gudstjenesten på søndag 29. september er der en reception med mulighed for at sige farvel til organisten, som dog allerede har sagt ja til at vikariere et par gange inden jul.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

En aften om P.E. Eriksen

Bjerringbro Avis

Træfolket indviede lokaler

Bjerringbro Avis

Udstilling på Ulstrup Slot

Annonce