Annonce
Bjerringbro Avis

På Gimle hjælper man Daniel fra Eritrea ind på arbejdsmarkedet

Daniel Teklu (tv) hjælper pedel Lars Ranch med at reparere foldedøren i fællesrummet på aktivitetscentret Gimle. Foto: Morten Pedersen
Daniel Teklu udfører pedelopgaver på aktivitetscenter for psykisk og fysisk handicappede.
Annonce

Bjerringbro: Hvornår spiser vi frokost? Hvordan taler man med kollegerne? Hvilket tøj skal jeg ha' på på arbejde? De spørgsmål kender de fleste, som er på en arbejdsplads. Men når man kommer fra Afrika, kan det være svært at begå sig på en dansk arbejdsplads.

De almindelige spilleregler og ikke mindst det danske sprog er noget af det, som Daniel Teklu lærer i sit praktikophold på aktivitetscenter Gimle i Bjerringbro.

Han kom til Danmark fra Sudan, hvor han var i en flygtningelejr, for fem år siden og efter forskellige praktikophold i blandt andet Fakta og SuperBrugsen er han nu IGU-elev og har nu været der godt et år. IGU - Integrations Grund Uddannelse - er et to-årigt forløb med 20 ugers praktik fordelt på fire gange fem uger. Forløbet skal forberede flygtninge til at starte på en uddannelse.

På Gimle arbejder Daniel Teklu med pedelopgaver og hjælper pedellen Lars Ranch, som er i flexjob. I sommerhalvåret har de slået græs, og da avisen er på besøg, har de netop repareret foldedøren i fællesrummet. Til Daniel Teklus opgaver er også at lægge karklude og viskestykker sammen.

Jeg er glad for at være her. Jeg bliver bedre til at tale dansk, og jeg drømmer om at kunne tage en uddannelse som social- og sundhedshjælper, når jeg er færdig med IGU.

Daniel Teklu, flygtning fra Eritrea.

Annonce

Dronning Margrethe

- Jeg er glad for at være her. Jeg bliver bedre til at tale dansk, og jeg drømmer om at kunne tage en uddannelse som social- og sundhedshjælper, når jeg er færdig med IGU, siger han på et lidt usikkert dansk.

- Ja hvis vi ikke forstår ham, så slår vi over i engelsk, siger socialpædagog Dan Hjelmar Nielsen.

Daniel Teklu kommer oprindelig fra Eritrea i Vestafrika. På grund af borgerkrigen der flygtede han til Sudan, hvorfra han kom til Danmark. Hans kone er stadig i en flygtningelejr i Sudan. Han er 35 år og har en uddannelse som landmåler, men nu bor han i Bjerringbro og satser på en fremtid i social- og sundhedssektoren.

Det er ikke kun Daniel Teklus kolleger, som forsøger at hjælpe ham ind i det danske samfund. Karin Søndergaard, som dagligt kommer på Gimle, hjælper også.

- Borgerne kan godt lide Daniel, fordi han har let til smil. Hver dag læser jeg avis sammen med Daniel, så han på den måde lærer dansk. Han skal øve sig på sin udtale, fortæller hun som i øjeblikket lærer ham at sige Dronning Margrethe.

- Dronning Margrethe, forsøger Daniel sig med et genert smil som tegn på, at det danske sprog er svært.

Han har da også haft svært ved at forstå begrebet julefrokost, som holdes på mange arbejdspladser i december.

- Vi måtte forklare ham, at det ikke var til frokost, men en sammenkomst om aftenen, og at det ikke var for borgerne, men kun for personalet, og at vi skal ud at bowle, fortæller Dan Hjelmar Nielsen.

Annonce

Skepsis fra starten

Aktivitetscentret Gimle på Thorsvej i Bjerringbros industrikvarter har eksisteret i mere end 30 år. Hver dag kommer omkring 30 borgere med fysiske og psykiske handicap og deltager i forskellige aktiviteter. Det er første gang, at Gimle har haft flygtninge i praktik, og afdelingsleder for Gimle Karen Østergaard indrømmer, at personalet tog imod Daniel Teklu med en vis skepsis.

- Vi har jo ikke prøvet det før, så vi var da skeptiske overfor, hvordan det ville gå. I starten var vi frustrerede, fordi han ikke forstod ret meget dansk og ikke kendte vores kultur. Men det er blevet meget bedre, og vi oplever, at han med sit smil og kropssprog er god til at kommunikere med borgerne, siger hun.

- Og efter hvert skoleforløb kan vi mærke, hvor meget han kan rykket sig både sprogligt, men også med de opgaver, som han skal klare her på Gimle, siger Karen Østergaard.

- Vi var også bekymrede for hvordan de knap 30 brugere, ville tage imod ham. På grund af deres handicap kan de være ret kontante, og nogle af dem har kun lidt eller ikke noget sprog. Men han er god til at 'læse' borgerne og god til at få kontakt med dem, siger Dan Hjelmar Nielsen.

- Ja det er gået over al forventning, og vi savner ham, når han er på skole, fordi han udfylder en funktion her. Og når Daniels praktikperiode slutter, så er vi klar til at tage imod en ny IGU-elev, siger Karen Østergaard.

IGU - Integrations Grunduddannelse

IGU - Integrations Grunduddannelse - blev etableret i 2016. Det er et to-årigt forløb med 20 ugers praktik. Forløbet skal forberede flygtninge til at starte på en uddannelse eller få et fast job.

Social- og Sundhedsskolen i Viborg har i øjeblikket ni IGU-elever, som er i praktik på forskellige plejecentre og også på Gimle.

I skoleforløbet lærer eleverne om blandt andet despression, borderline og skizofreni, så de er rustet til at arbejde på institutioner. Der er også fokus på den danske kultur og forholdene på en dansk arbejdsplads. Der er både skriftlige og mundtlige opgaver.

Alle IGU-skoleforløb aftales individuelt og er målrettet til IGU’en - skoleforløbene bibringer således eleven færdigheder, der er nødvendige/gavner hende eller ham i det videre forløb. Det kan for eksempel være ekstra sprogundervisning, men der kan vælges blandt en bred vifte af AMU-kurser.

Annonce

Selvforsørgende

Jobkonsulent i Viborg Kommunes integrationsafdeling Christian Bach følger eleverne på IGU tæt. Han glæder sig også over den gode modtagelse, som Daniel Teklu har fået på Gimle.

- I praktikforløbet får eleverne skærpet deres sociale kompetencer, som de har brug for, når de skal videre på social- og sundhedshjælper-uddannelsen, siger Christian Bach.

Borgere kan komme i IGU-forløb inden for alle arbejdsområder, sosu-området er kun ét eksempel. I Viborg Kommune er der også mange IGU’er i det private erhvervsliv.

Som IGU’er får man elevløn og er ansat i virksomheden eller som Daniel Teklu på Gimle på ordinære vilkår og modtager derfor ikke ydelse fra det offentlige. Med andre ord er IGU'erne 'selvforsørgende' og optjener både dagpengeret, medlemskab af fagforening/A-kasse og betaler skat.

Karin Søndergaard, som dagligt kommer på Gimle, læser avis sammen med Daniel Teklu, så han på den måde bliver bedre til dansk.
Daniel Teklu har været fem år i Danmark og går nu på IGU- integrationsgrundsuddannelsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

En aften om P.E. Eriksen

Bjerringbro Avis

Træfolket indviede lokaler

Bjerringbro Avis

Udstilling på Ulstrup Slot

Annonce