Annonce
Bjerringbro Avis

På historisk vandring gennem 2. verdenskrig

6. klasse fra Egeskovskolen mødtes med Jens Skytte Jensen, der fortalte om sin barndom i Bjerringbro under 2. verdenskrig. Foto: Christine Krüger Hansen
6. klasserne på Egeskovskolen får læselyst af at opleve historien ude i virkeligheden.

Bjerringbro: Nogle gange skal man ikke gå langt for at opleve historiens vingesus. Den  oplevelse fik 6. z fra Egeskovskolen fredag, da de var på byvandring i Bjerringbro.

Turen var foranlediget af et projekt fra Undervisningsministeriet, der hedder ”Understøttelse af læselyst”. Egeskovskolen deltager med fokus på det, der kaldes ”stedbaseret læsning”.

- Kort fortalt går det ud på, at man flytter læsningen af litteratur ud i det miljø, hvor den er blevet til, eller som den handler om. Hele vores 6. årgang  er involveret og lige nu har vi har et overordnet emne, der hedder 2. verdenskrig, fortæller klasselærer Malene Sonne Pallesen, der derfor sammen med de andre lærere på årgangen havde lavet en rute, som klassen denne dag skulle gå.

Ruten kom godt rundt i Bjerringbro og besøgte en række mærkesteder, der har særlig forbindelse til 2. verdenskrig som Madsens Hotel, det gamle vandtårn, Bjerringbro Station, og selvfølgelig Åhuset, som modstandsfolk brugte til våbendepot.


Vi har også fået mulighed for at besøge Gudenådalens Museum, der har en lokal udstilling om 2. verdenskrig. De har været så søde at lukke os ind og tage sig tid til os på små hold

Malene Sonne Pallesen, lærer hos Egeskovskolen


De fleste steder havde Malene Sonne Pallesen forberedt et lille oplæg, men på hjørnet af Storegade og Skovvejen mødtes klassen med Jens Skytte, der hele sit liv har boet i Bjerringbro og var barn under besættelsen.

Turen gik forbi adressen, hvor ligkistefabrikken lå under 2. verdenskrig. Her holdt modstandsbevægelsen til. Foto: Christine Krüger Hansen

Jens Skytte Jensen boede som nabo til Bjerringbro Ligkistefabrik, hvor den illegale presse holdt til under krigen, og hvor modstandsfolk mødtes for at afprøve deres våben, og han fortalte levende om den tid, som børnene i dag ellers må læse sig til.

Personlig beretning

- Det er fantastisk at få lov til at høre Jens Skytte fortælle, for vi er jo i den situation, at der desværre ikke er så mange personlige beretninger tilbage, som vi kan opleve i levende live, siger Malene Sonne Pallesen, der sammen med eleverne allerede har læst bogen: ”Det forår da far gik under jorden” af Hjørdis Varmer.

Klassen skulle ud på en længere rute rundt i Bjerringbro. Undervejs besøgtes nogle af de steder, der havde en særlig betydning under 2. verdenskrig.

Eleverne lyttede opmærksomt efter, hvad Jens Skytte fortalte og fik også stillet et par gode spørgsmål.

- Havde I en kælder, som I kunne gå i, hvis luftalarmen lød, spurgte en af pigerne, mens en anden ville vide, om der var en radio i Jens Skyttes barndomshjem.

Efter en lille halv time gik turen videre rundt på ruten, der sluttede ved mindestenen over Danmarks befrielse.

- Vi har også fået mulighed for at besøge Gudenådalens Museum, der har en lokal udstilling om 2. verdenskrig. De har været så søde at lukke os ind og tage sig tid til os på små hold, fortæller Malene Sonne Pallesen, der sammen med klassen også har arbejdet med emnet i  historietimerne, hvor der både er blevet læst, lyttet og set små historiske film.

Annonce

Dødsdømts afskedsbrev

5. maj tager alle tre 6. klasser sammen med Naturskolen til Undallslund Plantage ved Viborg. Det har tidligere været et militært område, og der findes stadig 20 bunkers, som oprindelig er opført af den tyske besættelsesmagt under 2. verdenskrig. 16 danske dødsdomme blev eksekveret ved skydning på det militære areal i plantagen. Henrettelserne fandt sted i en tysk pansergrav, som var blevet udvidet og indrettet til formålet. Efter den sidste henrettelse blev pansergraven kastet til og alle spor slettet, således at stedet nu kun kan findes af stedkendte.

Jens Skytte fortæller om sin barndom, hvor han boede nabo til ligkistefabrikken, hvor modstandsfolk mødes.

- Vi har fået lov til at læse på stedet både ved bunkerne men også ved henrettelsespladsen. Her skal eleverne læse et afskedsbrev til forældrene skrevet af en 20 årig Gestapomand, der som den første blev likvideret på stedet. Det er bevægende læsning, siger Malene Sonne Pallesen.

Sammen med de andre lærere i projektgruppen håber hun, at oplevelsen af miljøet, der er grundstammen i stedbaseret læsning, kan styrke lysten til læsning i en tid, hvor det opleves, at jo ældre børnene bliver, jo mere tid bruger de foran skærmen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Erik Holmris Hansen er død

Bjerringbro Avis

25 år med bilsalg

Bjerringbro Avis

Ældre ægtepar vågnede ved at flammer larmede: De reddede sig selv ud, men brandfolkene måtte ind i røgen efter hunden

Annonce