Annonce
Bjerringbro Avis

Pia Olsen Dyhr (SF): Lokalpolitikere skal også være med til at bestemme, hvor der skal anlægges svinefarme

Formanden for Miljøforeningen Fårup og Omegn Kristoffer Fredensborg fortalte Pia Olsen Dyhr (SF) om de lokale borgers bekymringer for en ny svinefarm. Foto: Hanne Bliksted
SF-formanden mødte mandag Miljøforeningen Fårup og omegn samt naboer til muligt nyt svinebrug på Fårupvej ved Rødkærsbro.

Fårup: Hvem skal bestemme over det åbne land, og hvor meget skal der bygges der?

Det var det centrale spørgsmål, da folketingsmedlem og formand for SF Pia Olsen Dyhr mandag 17. august besøgte Miljøforeningen Fårup og Omegn samt borgere fra Fårup-området.

Mørke skyer hang lavt og varslede mere regn, da SF-formanden ankom for at høre om den grisefarm, som Arne Søndergaard til naboernes store frustration vil bygge. I horisonten tittede solen frem og fik det lyse tag på landbrugsbygningerne på Fårupvej 32 til at stå så skarpt, at ingen var i tvivl om, hvor Søndergaards ejendom ligger.

Annonce

Det var SF Viborg, som havde inviteret Pia Olsen Dyhr til Fårup, og iklædt gul regnjakke og blå regnbukser var hun beredt på en våd dag. Skyerne holdt dog tæt i de tre kvarter, hvor hun var hos familien Balthzersen på Fårupvej 42. Her argumenterede hun for, at det vil være naturligt, at det fremover er byrådene i de enkelte kommuner, som bestemmer, om der skal etableres svinefarme i stedet for som nu, hvor det afgøres administrativt.

- Når byrådspolitikerne kan bestemme, hvor vindmøller og biogasanlæg skal placeres, så bør de også kunne bestemme, hvor store landbrug skal placeres. Det er vigtigt med decentralt demokrati, og alt for mange beslutninger tages  alt for langt væk fra borgerne, sagde hun.

Pia Olsen Dyhr (SF) hilste på fire-årige Ida og hendes mor Lise Balthzersen, som bor tæt på Fårupvej 32, hvor der er planer om at bygge en ny svinefarm. Foto: Hanne Bliksted

Når byrådspolitikerne kan bestemme, hvor vindmøller og biogasanlæg skal placeres, så bør de også kunne bestemme, hvor store landbrug skal placeres. Det er vigtigt med decentralt demokrati, og alt for mange beslutninger tages  alt for langt væk fra borgerne.

Pia Olsen Dyhr, folketingsmedlem.

Respekt for landbruget

Byrådsmedlem Elo Nielsen (SF), som også er partiets spidskandidat til kommunalvalget, understregede, at mødet ikke var et for eller imod til landbruget.

- Vi vil gerne ha' pølser og flæskesteg. En meget stor del af Viborg Kommune er landbrugsland, og vi skal respektere, at landbrugserhvervet fylder meget i vores kommune, men der må være grænser for, hvor stort et landbrug må være, sagde han.

Beboerne i Fårup-området er ikke kun bekymrede for lugt og fluer og mere kørsel på de små veje, hvis der bygges en ny svinefarm. At området er udlagt som særlige drikkevandsområde, gør også borgerne nervøse.

- Det er mærkværdigt, at der laves handleplaner med den ene hånd, og de så alligevel ikke følges ved planlægning af nye landbrug, sagde formanden for den nystiftede Miljøforeningen Fårup og Omegn Kristoffer Fredensborg.

Byrådsmedlem Elo Nielsen (SF) tog imod Pia Olsen Dyhr i Fårup, hvor Christian Balthzersen med Victor på armen bor. Foto: Hanne Bliksted
Annonce

Viben og svalen

Arne Søndergaard havde takket nej til at deltage i mødet. Landbrugets sag blev fremført af  økonomikonsulent i landbrugsrådgivning Agri Nord Anders Jensen, som også er kandidat for Venstre til efterårets kommunalvalg.

Han understregede, at behovet for nye fødevareproduktioner vokser. Derfor er der behov for nye investeringer som Søndergaards svinebrug.  Pia Olsen Dyhr var dog ikke helt tilfreds med hans udregning af, hvor meget CO2 landbruget må udlede fremover.

- Jeg er bekymret for både viben og svalen, og alt det andet, som vi har et fælles ansvar for, sagde hun og lod forstå, at hvis landbruget ikke reducerer sin CO2- udledning, så skal alle bidrage endnu mere til CO2-regnskabet, sagde hun.

Sagen om etablering af den nye svinefarm var før sommerferien i en såkaldt forhøring, hvor en del af naboerne gjorde indsigelser.

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

To spændende foredrag på Nørgaards Højskole

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Udstilling i Gudenåhuset: Motorcykel med kors på bagsædet

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Gamle strømpenge delt gavmildt ud

Bjerringbro Avis

Grønne Sammen handler også om naturen: Når ænderne plukkes med de bare børnenæver

Bjerringbro Avis

Majbrit har sat sig på den røde bænk

Bjerringbro Avis

Blommer og bekymringer

Bjerringbro Avis

Byforum slog et slag for mere liv ved og på åen

Bjerringbro Avis

Sådan får du bugt med havens dræbersnegle

Bjerringbro Avis

Mette Rydberg fylder 60 år

Bjerringbro Avis

15 lokale kunstnere inviterer indenfor en hel weekend

Bjerringbro Avis

Grøn klimaløsning: Forskningscenter viser, hvordan græs kan blive et bæredygtigt alternativ til importeret soja

Bjerringbro Avis

Når mormødre går i køkkenet med de unge - så sker der noget

Bjerringbro Avis

Fars Køkkenskole starter i Langå

Bjerringbro Avis

Ny kirkegårdsleder: Her skal ikke være tyst og stille

Bjerringbro Avis

Fra drøm til virkelighed: 10 år med strikkepindene

Bjerringbro Avis

Etagebyggeri godkendt af byrådet - trods indsigelser

Bjerringbro Avis

BAM fejrede 50 års jubilæum

Bjerringbro Avis

Røde Kors bragte Johannes til Danmark og til Grethe

Bjerringbro Avis

Høstmarked på Blicheregnens Museum

Bjerringbro Avis

Fuld fart på pumperne: Grundfos leverer et regnskab til rekordbøgerne

Bjerringbro Avis

29 kunstnere udstiller i Gudenåhuset

Bjerringbro Avis

Rollator-venlig hundeskov vækker begejstring: - Nu behøver vi ikke køre helt til Hammel længere

Bjerringbro Avis

Foredrag om Høj Stene ved generalforsamling

Annonce