Annonce
Bjerringbro Avis

Plan for Gudenåen speedes op: Nu skal der handles for at forhindre oversvømmelser

Kjællinghøl er et af de områder, som ofte bliver oversvømmet. Arkivfoto: Christine Krüger Hansen
Syv Gudenåborgmestre enige om, at der hurtigt skal gøres noget for at undgå oversvømmelser i fremtiden.
Annonce

Gudenå: "Man skal ikke udsætte til i morgen, hvad man kan gøre i dag".

Sådan lyder et gammelt dansk ordsprog, og det var indstilingen, da borgmestrene fra de syv Gudenå-kommuner Hedensted, Horsens, Skanderborg, Silkeborg, Favrskov, Viborg og Randers onsdag formiddag mødtes i Silkeborg for at diskutere et oplæg til en helhedsplan for, hvordan man i fremtiden undgår de mange oversvømmelser ved Gudenåen.

Silkeborg Kommune er sekretariat for Gudenå-samarbejdet. Helhedsplanen blev på mødet fremlagt med det sigte, at den først skal behandles politisk og ud i høring i alle syv kommuner, og derfor kan den først endelig vedtages i 2022. Men på mødet var der bred enighed om, at planen skal være klar før sommerferien 2021.

Borgmester Ulrik Wilbek er tilfreds med, at processen speedes op. Arkivfoto
Annonce

I fagudvalg

- Der er jo ingen grund til at udsætte det, hvis vi kan gøre det hurtigere, men nu skal vi hver især først hjem og diskutere det med vores vores fagudvalg, så de ikke bliver kørt over, siger Viborg Kommunes borgmester Ulrik Wilbek, som er godt tilfreds med mødet.

- Ideen med at fremrykke planen er også, at vi så allerede kan begynde at arbejde efter den i denne valgperiode, tilføjer han med henvisning til, at næste kommunalvalg holdes i november 2021.

I Viborg Kommune er det især Gudenå-strækningen omkring Bjerringbro, at væsentlige værdier er berørt af høje vandstande og de seneste års kraftige oversvømmelser.

Med de nuværende vandmængder i åen er enkelte industrier, huse og haver samt rekreative arealer udsat ved de højeste vandstande. Men klimafremskrivningen viser, at hvis vandet i åen stiger yderligere, så vil endnu flere bygninger blive berørt.

Annonce

Grødeskæring

I oplægget til helhedsplanen er der både 'hurtige' løsninger, som kan gennemføres her og nu, og løsninger som kræver mere forberedelse.

På listen er, at man skal undersøge effekten og udgifterne ved ændret grødeskæring, oprensning og udgravning af Gudenåen, anlæg af diger på udsatte steder, opkøb eller bytte af arealer, som ofte oversvømmes og opkøb eller ekspropriation af bygninger, som ligger i højrisiko-zoner.

Et andet forslag er en koordineret styring af opstemningsanlæg, så der ikke opstår problemer andre steder langs Gudenåen.

Helhedsplanen skal både indeholde virkemidler til overvågning af vandstanden, forudsigelse af udviklingen i vandstanden samt virkemidler til at forebygge og afhjælpe følgerne af oversvømmelser. Foruden kommunerne vil lodsejere, beredskaber, eksperter, ministerier og andre interessenter blive inddraget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Dueholm: Hvor er forældrene

Bjerringbro Avis

Slut med fredsvalg

Annonce