Annonce
Læserbrev

Politik. En historisk mulighed for at sænke skatten i Viborg Kommune

Annonce

Læserbrev: Viborg Kommune har med 25,7 pct. et meget højt skattetryk i forhold til de øvrige kommuner her i regionen. Faktisk har vi lige om lidt en af de højeste skatteprocenter i hele landet, hvis ikke vi gør noget.

Hvordan hænger det så sammen?

I forbindelse med den nye udligningsreform har forligspartierne givet mulighed for, at kommuner med en skattepct på over 26,3 bliver 100 pct. kompenseret af staten, hvis de vælger at sætte skatten ned. Det har allerede afstedkommet, at den SF ledede Langelands Kommune har meldt ud, at skatten vil blive sat ned med med halvanden procent. Det er gratis og går ikke ud over velfærden.

Historisk set har debatten om skat været et ideologisk spørgsmål om lavere skat eller højere velfærd. I dette tilfælde er det ikke et enten eller. Det er snarere en win win situation, for der er også gode nyheder for kommuner som Viborg.

Hvis vi vælger at sætte skatten ned, vil vi blive kompenseret af staten med 90 pct. i 2021 og 2022. 85 pct. i 23. 80 pct. i 24 og 75 pct. i 25.

Da vi har fået tilført 77 mio kr ekstra om året, betyder det, at hvis vi f.eks sætter skatten ned med 0,4 pct. kan vi i 2021 og 2022 lave skattenedsættelser for samlet set 66 mio. kr. Det vil kun koste 6,6 mio kr. på bundlinjen. Alt dette forudsætter dog, at andre kommuner sætter skatten tilsvarende op.

I Venstre i Viborg Kommune synes vi ikke, at skatten skal sættes ned for enhver pris. Derfor vil vi også kun foreslå skattenedsættelser, hvis vi bliver garanteret den ovenfor omtalte kompensation fra Folketinget. Der kan nemlig som nævnt opstå scenarier, hvor det samlede regnestykke ikke går op kommunerne imellem.

Så vil vores prioriteringer i Venstre være at forbedre velfærden for borgerne i kommunen.

Til gengæld vil jeg gerne høre argumenterne fra modstanderne af skattenedsættelser, hvis vi både kan sikre forbedring af velfærden og samtidig gennemføre skattenedsættelser. Det må da på alle måder være en fordel for borgere, erhvervsliv og handel i Viborg Kommune.

Så bliver der nemlig også flere penge til forbrug.

Ulrik Wilbek kan se en god "forretning" i at sætte skatten ned. Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Frirumsdebat i Gudenåhuset

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Foredrag i Thorsø

Bjerringbro Avis

25 år på Grundfos

Billund Ugeavis

Familiekoncert i Gudenåhuset

Billund Ugeavis

bjBarokmusik i kirken

Annonce